Eksperter om kaos i Sydbank: »Det er meget usædvanligt og tyder på en hård magtkamp«

Fire medlemmer har trukket sig fra Sydbanks bestyrelse, herunder formand og næstformand, og det vækker stor opsigt blandt eksperter.

Bestyrelsen i Sydbank - her illustreret ved bankens filial i Østre Havnegade i Aalborg - har mistet sin formand og næstformand over uenigheder om strategi og ledelsesskik. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Sammenbruddet i Sydbanks bestyrelse er højst usædvanligt og efterlader aktionærer i et limbo af usikkerhed.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, efter at fire bestyrelsesmedlemmer i Sydbank, herunder formand og næstformand, tirsdag aften trak sig på grund af uenighed om governance og fremtidig strategi.

»Der må have været gnidninger i bestyrelsen i nogen tid. Aktionærerne har været skuffede, og analytikerne har ikke tøvet med at vende tommelfingeren nedad. Nogen i bestyrelsen kan have stillet spørgsmålstegn ikke kun ved strategien, men også ved ledelsen/direktion,« skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en kommentar.

Anders Drejer, professor i ledelse fra Aalborg Universitet, forklarer, at det bestemt ikke er hverdagskost, at en tredjedel af bestyrelsen har trukket sig fra deres poster.

»Det er meget usædvanligt og tyder på en hård magtkamp, som formanden og næstformanden tilsyneladende har tabt. Man kunne godt fristes til at sige, at det er at rende af pladsen, og det må der være en rigtig god grund til,« siger han.

Over de seneste to år er Sydbanks egenkapitalforrentning blevet halveret fra niveauet 13-14 pct. til 6-7 pct., mens banken er blevet udfordret af Handelsbanken, Nykredit Bank, Sparekassen Nordjylland og Ringkøbing Landbobank.

»Sydbank lancerede for kvartaler siden deres 2019-2022 strategi om 'en stærkere bank'. Det var dog uden detailindhold; i hvert fald som banken ikke ville dele med aktionærerne og omverden,« skriver Per Hansen.

I en selskabsmeddelelse oplyste Sydbank tirsdag aften, at der i forbindelse med offentliggørelsen af bankens regnskab for tredje kvartal 30. oktober vil blive fremlagt tiltag, »som vil understøtte en bedre balance mellem indtjening og omkostninger«.

Har en fusion med Jyske Bank været diskuteret?

Ifølge Per Hansen er stigende indtjening »et must«. Enten igennem flere indtægter eller via en markant omkostningsreduktion. I et konkurrencepræget marked er det svært at gennemføre markante indtægtsforøgelser, så derfor er man nødsaget til at tilpasse omkostningerne, vurderer han.

»Uanset hvad der er uenighed om, kommer man ikke udenom, at der er behov for at øge indtjeningen, og det kommer givetvis til at ske igennem personalereduktioner. Ultimo halvåret havde Sydbank 2.069 medarbejdere, og hvis egenkapitalforrentningen skal løftes med to pct. før skat, kræver det, at omkostningerne bliver reduceret med i underkanten af ca. otte procent vurderet ud fra 1. halvårs tal,« skriver Per Hansen og fortsætter:

»Har en fusion med Jyske Bank været diskuteret, på trods af at ledelsen har svoret lokal troskabsed og således haft et krav om et fortsættende hovedsæde i Aabenraa helt på samme måde, som Jyske Bank har været trofast i deres hjemstedserklæring i Silkeborg, og er det det, som uenigheden går på?«

Ledelsesekspert Anders Drejer hæfter sig ved, at Sydbank snart vil præstentere nye tiltag.

»Der loves faktisk en løsning, som dem, der har forladt bestyrelsen, tydeligvis ikke er enige i eller tror på. Nu er det op til bestyrelsen at fremlægge en interessant spareplan, så aktionærerne ikke flygter videre,« siger han.

Sydbanks aktie er dykket 45 pct. alene det seneste år.