De er russere, stinkende rige, og nu spøger de i Danmark – her er manden bag 10.000 ton indefrosset stål

Danske myndigheder har indefrosset tonsvis af stål og penge fra to russiske oligarker. Den ene betalte 12 millioner kroner for otte minutters sang af stjernen Christina Aguilera, og den anden har tydelige tråde til Danmark.

Alexeij Mordastjov, der er en af de rigeste russere i verden, får beslaglagt 10.000 ton stål og millioner af kroner af de danske myndigheder. Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske myndigheder har slået hårdt ned på to russiske oligarker med tråde til Danmark.

Ifølge DR Nyheder har den ene oligark fået beslaglagt 10.000 ton stål og den anden fået indefrosset 29 millioner danske kroner.

De fleste danskere har nok ubevidst været i berøring med milliardæren, der har tydelige forbindelser til Putin.

Men hvem er de to russiske rigmænd, der nægter at have politiske forbindelser til Putin-styret, men er placeret på EU og Storbritanniens sorte liste?

Den ene er Alexeij Mordastjov, som er en af de rigeste russere i verden. Han har skabt sine milliarder i stålindustrien, men har investeringer i flere forskellige industrier fra kul og guld til medier og rejser.

Den sidstnævnte er netop den branche, der trækker tråde til Danmark. Alexeij Mordastjov har en stor aktiepost i verdens største rejsearrangør, TUI – den næststørste, hvorfra danskerne bestiller deres ferierejser efter Spies.

Mens danskerne satte rejser mod sydens sol på tvungen pause på grund af coronapandemien, opgraderede den russiske oligark sin andel i rejseselskabet.

I 2007 begyndte han at opkøbe aktier i TUI. Da pandemien, der skulle hærge i to år, satte i gang, ydede rigmanden selskabet nødfinansiering og blev dermed den største aktionær i selskabet med godt en tredjedels ejerskab, skriver Financial Times.

Fra arbejderfamilie til milliardær

Alexeij Mordastjov er vokset op under trange kår som søn af to arbejdere i den russiske by Cherepovets, hvor han senere startede sin rejse mod rigdom.

I 90erne, midt i kaosset efter Sovjetunionens fald, opkøbte han den største andel i stålværket Severstal – etableret af Stalin – i forældrenes hjemby. Stålværket er nu det største i Rusland og en del af en milliardindustri.

Siden da opbyggede han et forretningsimperium, der i dag er vidt forgrenet i diverse industrier.

Det er ikke småpenge, der er tale om, når man snakker om Alexeij Mordastjov. Sidste år kunne han bryste sig af at ligge som nummer 52 på Forbes’ liste over verdens rigeste med en formue på den nette sum af 29,1 milliarder dollar – godt 197 milliarder danske kroner – som specialisterne fra Forbes har kunnet registrere.

Her er Mordastjovs superyacht »Nord«, som han har fået sejlet udenom de internationale sanktioner. Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Formuen er dog skrumpet betragteligt. Ifølge Forbes er han lige nu god for godt 131 milliarder danske kroner. Det har placeret ham mærkbart længere nede på listen, hvor han nu har indtaget pladsen som nummer 92.

Men formuen skal tages med forbehold. Store dele er nu indefrosset, og det er velkendt, at mange oligarker har placeret værdier i skattely.

Han er sammen med mange andre russiske oligarker kommet på den sorte liste – sanktionslisten – hos Storbritannien og EU på grund af sine forbindelser til Vladimir Putin.

Sanktionerne er ifølge den russiske oligark selv under al kritik, da han ikke mener, at han har noget med krigen at gøre eller på nogen måde er involveret i politik, har han udtalt til det russiske nyhedsbureau Tass.

Men trådene til den krigsførende præsident Vladimir Putin er svære at modsige.

Forbindelserne til Putin skal findes gennem den russiske Bank Rossija, der er kendt som Putins »personlige bank«, og som tidligere har været underlagt amerikanske sanktioner, da banken åbnede filialer på Krim efter Ruslands annektering af halvøen i 2014, skriver Financial Times.

Rossija er central for båndene mellem Mordastjov og det russiske regime, idet den russiske oligark er bestyrelsesformand i investeringsvirksomheden Severgroup, der ejer 5,4 procent af Bank Rossija.

Derudover har Alexeij Mordastjov i samarbejde med banken og olievirksomheden Surgutneftegaz oprettet Ruslands største mediekoncern, National Media Group, med andel i adskillige aviser og tv-kanaler. Herunder Channel One, som ihærdigt har forsvaret Putins »særlige operation« i Ukraine.

For at det ikke skulle være nok tegn på Alexeij Mordastjovs forbindelser til Putin, viste skattelylæk som både Panama Papers og FinCEN Files, hvordan et selskab, der kan kobles til den russiske oligark, har betalt for flere af den russiske præsidents projekter og betalt store beløb til hans nærmeste.

En yacht undveg, en blev fanget

Invasionen i Ukraine fik Alexeij Mordastjov til at reagere hurtigt. Der blev sat vind i sejlene på hans superyacht til en værdi på en halv milliard dollar. Den skulle hurtigt ud af Seychellerne og kastede i stedet anker ud for den russiske havneby Vladivostok, ifølge Business Insider.

Det lykkedes altså at få yachten sejlet udenom de internationale sanktioner mod russiske oligarker.

Ligesom mange andre oligarker gemmer han sin formue og aktier ved brug af uigennemsigtige ejerskabsstrukturer og et kludetæppe af uperfekt lovgivning, der adskiller sig fra sted til sted.

Fire dage efter at krigen udbrød, pålagde EU stålkongen sanktioner. Samme dag videregav han sine andele i rejseselskabet TUI til en enhed på De Britiske Jomfruøer kontrolleret af Marina Mordastjova – angiveligt hans kone, den tredje af slagsen.

To uger inden havde han gjort det samme med mineselskabet Nordgold.

Til trods for rigmandens fiksfakserier for at undgå sanktionerne er hans formue under stort pres.

De italienske myndigheder har konfiskeret en anden af hans yachter, »Lady M,« – dog en betydelig mindre værdifuld yacht end den, han fik sejlet i sikker russisk havn.

Italien har haft fart på. De har også beslaglagt hans 150 millioner euro dyre ejendom på Sardinien.

Og nu er Danmark med i kampen om beslaglæggelsen af 10.000 ton stål, der kommer fra stålselskabet Sevarstal, der hovedsagelig er ejet af den russiske rigmand Alexeij Mordastjov.

Det vides dog ikke, hvor stålet befinder sig, hvordan det er beslaglagt, hvem der skulle have købt det, eller hvor det var på vej hen.

Otte minutter for 12 millioner

Danmarks overraskende indsats mod russiske oligarker stopper ikke ved Alexeij Mordastjov.

Den russiske forretningsmand Andrey Igorevich Melnichenko kom på sanktionslisten 9. marts – og få dage efter indefrøs de danske myndigheder cirka 4,3 millioner dollar – cirka 29 millioner danske kroner – af hans mange milliarder, ifølge DR Nyheders aktindsigt.

En dråbe i vandet vil nogen mene. Men et utal af sanktioner har dryppet ned over den russiske oligark, der ikke har været lige så dygtig til at omgå sanktioner som Alexeij Mordastjov.

Til højre ses den nu sanktionerede mangemilliardær Andrej Melnitsjenko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Xposurephotos.com/Backgrid/Ritzau Scanpix.

Han er rigmanden, der købte en yacht, der kostede en sjettedel af, hvad Storebæltsbroen kostede, og han betalte den amerikanske sangerinde Christina Aguilera 12 millioner kroner for at optræde til sit bryllup i blot otte minutter.

Den 50-årige mangemilliardær har en formue på 117 milliarder danske kroner ifølge Bloomberg.

Andrey Igorevich Melnichenko er blandt de rigeste russere i verden og har tjent sin formue på mindre farverige erhverv som kul og gødning. Han står bag storleverandøren af kul, Suek, og verdens største gødningsproducent, EuroChem Group.

Men »står bag« er efterhånden det eneste, man kan sige om sammenhængen mellem ham og virksomhederne. Han har nemlig forladt sine poster i begge selskaber dagen efter, at sanktionerne mod ham trådte i kraft. Ifølge Suek selv har han solgt alle sine aktier i Suek og er helt ude af selskabet.

Konsekvenserne er hårde mod den russiske oligark, der selv mener, at der ingen retfærdighed er i at placere ham på EUs sanktionsliste.

»Vi vil bestride disse grundløse og uberettigede sanktioner, og vi tror på, at retsstaten og sund fornuft vil sejre,« udtalte en talsperson for rigmanden, skriver Sky News.

Hans navn er blevet placeret på den sorte liste, efter at han i kølvandet på de indledende faser af den russiske aggression i Ukraine 24. februar mødtes med Vladimir Putin og 36 andre forretningsfolk.

Her sagde mødedagsordenen, at de skulle diskutere betydningen af de forventede internationale sanktioner. Og af den grund har de danske myndigheder haft mandat til at indefryse de 29 millioner danske kroner.