Danske virksomheder rammes af stribevis af annullerede ordrer fra det offentlige

Nye tal fra både Dansk Erhverv og Dansk Industri viser, at en lang række private virksomheder har fået aflyst eller udskudt ordrer fra det offentlige under coronakrisen. Onsdag slog Økonomistyrelsen dog fast, at coronavirussen ikke er »force majeure« for at annullere ordrer. Et kæmpe problem, mener adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen kalder det »et kæmpe problem«, at flere private virksomheder har oplevet, at det offentlige har aflyst eller udskudt ordrer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Force majeure defineres som en »større kraft«, en udefra kommende begivenhed, eksempelvis et krigsudbrud eller en naturkatastrofe, som forhindrer nogen i at opfylde en forpligtelse. Og dermed også en »større kraft«, der kan fritage parter fra en kontrakt i den helt ekstraordinære situation.

Men selv om den verserende coronakrise på alle måder er ekstraordinær, slog Økonomistyrelsen under Finansministeriet onsdag fast, at coronakrisen ikke er force majeure for kontrakter mellem det offentlige og det private.

Alligevel har stribevis af private virksomheder oplevet at få annulleret eller udskudt ordrer og arbejdsopgaver for det offentlige den seneste tid. Det viser to nye undersøgelser, som både Dansk Erhverv og Dansk Industri har foretaget blandt deres medlemmer.

Således har 41 procent af Dansk Erhvervs medlemmer, som sælger til det offentlige, oplevet at få annulleret ordrer fra det offentlige. Blandt alle virksomheder svarer det til lidt over hver femte, fremgår det af en helt ny undersøgelse.

Samme konklusion fremgår af en anden dugfrisk analyse fra Dansk Industri, hvor 42 procent af de adspurgte har svaret, at de har oplevet, at offentlige kunder har annulleret eller udskudt ordrer eller leverancer helt eller delvist med henvisning til coronakrisen.

De nye tal viser et billede af situationen, som adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen kalder »et kæmpe problem«.

»Det er et kæmpe problem, at de, der handler med det offentlige, oplever, at ordrer forsvinder. Det er rigtigt mange arbejdspladser og virksomheder, der er på spil. Det er vigtigt, at det offentlige hjælper med at holde hånden under virksomhederne, så de også er der på den anden side af det her. Mange har allerede benyttet sig af eksempelvis at fremrykke betaling for ydelser, der leveres senere, men der er behov for, at der fortsat bliver opretholdt kontrakter, og at de faste leverandører bliver betalt,« siger han om de nye tal.

Han henviser særligt til brancher som service, transport, rådgivning og rengøring, hvor man ifølge ham med fordel kan betale lidt forud for ydelserne.

En ideel situation

En af dem, der har oplevet af få aflyst ordrer, er Claus Fibiger, som er adm. direktør for virksomheden Lindpro, der beskæftiger 650 faglærte medarbejdere i hele landet.

»Vi har oplevet, at de opgaver, vi skulle udføre, er blevet udskudt eller aflyst af det offentlige. Men faktisk er det i flere tilfælde en ideel situation for os at udføre vores arbejde i. Hvis vi for eksempel skal lave eftersyn af en brandalarm på en skole, er det meget besværligt at stå på en stige, når der løber børnehaveklassebørn rundt om den. Derfor gør vi det ofte om aftenen, natten eller i weekenden, men nu, hvor folk er sendt hjem, kan vi sagtens udføre vores eftersyn. Det giver ingen mening, at vi ikke kan være der, når vi tager alle nødvendige forholdsregler,« siger han.

Han beskæftiger i høj grad elektrikere og VVSere, som arbejder med blandt andet tekniske installationer og eftersyn.

Hos Dansk Industri kalder branchedirektør Jakob Scharff det for »meget massivt«, at fire ud af ti har oplevet af få aflyst eller udskudt ordrer den seneste tid.

»Der er en milliard kroner på spil hver dag i samarbejdet mellem det offentlige og det private, og derfor er det ekstremt positivt, at det nu er slået endeligt fast, at det offentlige ikke ser coronavirus som force majeure, for det betyder, at der er mulighed for at fastholde de mange job, der er på spil, og at hånden bliver holdt under de mange virksomheder, der har det offentlige som kunde,« siger han.

DI-branchedirektøren peger på, at rigtig mange allerede er i fuld gang med at finde løsninger, så samarbejdet kan fastholdes.

»Det er vores klare forhåbning, at vi nu kan kigge fremad, så virksomhederne kan fastholde deres omsætning og opgaveløsning for det offentlige.«

Han henviser til, at Dansk Industri de seneste dage har oplevet en massiv efterspørgsel på definition af force majeure-spørgsmålet. De har de seneste par dage fået ti gange så mange spørgsmål om netop force majeure, ligesom antallet af Google-søgninger på force majeure i Danmark er eksploderet de seneste dage.

Hos både Dansk Industri og Dansk Erhverv er forhåbningen nu, at onsdagens præcisering fra Økonomistyrelsen nu vil føre til færre aflyste ordrer.

Initiativer på vej

Onsdag kunne Berlingske fortælle om sikrings- og sikkerhedsvirksomheden Actas, der flere gange med henvisning til coronakrisen er blevet nægtet adgang til at udføre planlagt arbejde i kommunale bygninger, selvom de står tomme. Men flere steder er der også ved at komme løsninger.

Blandt andet er Københavns og Frederiksberg Kommune ved at gennemføre en række tiltag. Formand for Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard, opfordrede desuden onsdag virksomheder, der oplever udfordringer, til at henvende sig til den relevante kommune. I et svar om de nye undersøgelser, skriver han:

»Landet over har kommunerne de sidste dage igangsat mange initiativer, som skal understøtte erhvervslivet, og har i mange tilfælde fremskyndet eller iværksat renoverings- eller byggeprojekter og betalinger. Vi er fuldstændig opmærksomme på, at der ligger en kæmpe udfordring for virksomhederne her, og vi er indstillede på at gøre, hvad vi kan for at hjælpe både dem og samfundet igennem de her svære tider.«

Økonomistyrelsen skriver i et svar:

Regeringen har indgået en aftale med alle Folketingets partier om, at det offentliges indkøb skal være med til at understøtte, at virksomhederne – og dermed lønmodtagerne – kommer godt igennem den ekstraordinære økonomiske situation som følge af coronavirus. Situationen kan naturligvis ikke undgå at påvirke vores aktiviteter i staten, men vi opfordrer alle i staten til i det gode samarbejdes ånd at udvise fleksibilitet over for vores leverandører og at gå i nærmere dialog med dem. Vi har en forventning om, alle i staten vil gøre, hvad de kan for at holde hjulene i gang i Danmark ved at være så fleksible som muligt over for de private leverandører, også når det handler om vores indkøb.«