»Det er helt tosset«: Flere kommuner vil ikke give Jørgens medarbejdere adgang til mennesketomme bygninger

Med henvisning til coronakrisen er sikrings- og sikkerhedsvirksomheden Actas flere gange blevet nægtet adgang til at udføre planlagt arbejde i kommunale bygninger, selv om de står tomme. »Det er helt tosset,« mener virksomhedens adm. direktør, Jørgen Kronborg, der opfordrer kommunerne til at gå i dialog.

Jørgen Kronborg er adm. direktør i Actas, der flere gange er blevet nægtet adgang til at udføre planlagt arbejde i kommunale bygninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den seneste uge er sikrings- og sikkerhedsvirksomheden Actas flere gange blev nægtet adgang til at udføre planlagt arbejde i kommunale bygninger. De pågældende kommuner har afvist Actas medarbejdere med henvisning til faren for smittespredning af coronavirus.

Det vækker stor forundring hos virksomhedens adm. direktør, Jørgen Kronborg. For i mange tilfælde er der tale om helt eller tilnærmelsesvist mennesketomme bygninger.

»Det er helt tosset, at vi ikke må komme og udføre vores arbejde på en skole, der er lukket helt ned,« siger Jørgen Kronborg og nævner endnu et eksempel:

»Der er sågar en materielgård, hvor vi skal lave udendørs TV-overvågning, som vi ikke må komme ind på. De ansatte på stedet er sendt hjem, og selv om der var ansatte, vurderer vi, at smitterisikoen vil være ekstremt lav, for det er ude i det fri.«

Læs også: »Erhvervslivet i opråb: Kræver hjælp fra kommunerne – ellers vil virksomhederne falde som dominobrikker«

Opgaver udsat på ubestemt tid

Actas, der er ejet af svenske Prosero Security Group, er en landsdækkende virksomhed med omkring 100 medarbejdere fordelt på seks salgs- og serviceafdelinger i Jylland og på Sjælland.

Ifølge Jørgen Kronborg udfører virksomheden opgaver for 40-50 kommuner. Heraf er det to tredjedele, der stort set ikke vil give Actas adgang til kommunale bygninger.

»I mange kommuner må vi kun komme på akutte opgaver. Det vil f.eks. sige, at hvis alarmen går, og vi skal ud og fejlfinde, må vi godt komme. Men planlagte serviceopgaver og planlagte installationsopgaver er udsat på ubestemt tid,« siger Jørgen Kronborg.

Jørgen Kronborg, adm. direktør i Actas

»Vi har selvfølgelig et stort sundhedsmæssigt ansvar, men vi har også et stort ansvar for, at Danmark hænger økonomisk sammen om seks måneder.«


Han understreger, at der også er kommuner, hvor virksomheden fortsat kan udføre opgaver. Det er dog langt fra nok til at holde alle virksomhedens medarbejdere beskæftigede.

»Hvis der ikke sker noget, så har vi kun arbejde til 10-20 pct. af arbejdsstyrken om 14 dage,« siger Jørgen Kronborg, der håber, at det ikke bliver nødvendigt at afskedige medarbejdere, selv om de negative økonomiske konsekvenser vokser dag for dag.

»Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at undgå fyringer,« siger han.

Opfordrer til dialog

Jørgen Kronborg har stor forståelse for, at kommunerne gør alt, hvad de kan for at inddæmme spredningen af coronavirus. Derfor følger Actas også sundhedsmyndighedernes anbefalinger og undlader eksempelvis at sende medarbejdere imellem virksomhedens afdelinger.

»Vi har selvfølgelig et stort sundhedsmæssigt ansvar, men vi har også et stort ansvar for, at Danmark hænger økonomisk sammen om seks måneder,« siger Jørgen Kronborg, der opfordrer kommunerne til dialog om, hvordan arbejdet kan tilrettelægges, så det sker på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

»Hos mange af vores private kunder har vi lavet aftaler om, at vi må komme om natten, når deres medarbejdere er gået hjem. Vi er åbne over for alle de muligheder, der er, så længe vores medarbejdere kan få lov til at udføre noget arbejde,« siger Jørgen Kronborg.

Til Berlingske oplyser formand for Kommunerns Landsforening (KL) Jacob Bundsgaard (S), at kommunerne er i fuld gang med at gennemføre tiltag, der kan understøtte virksomhederne. Han opfordrer desuden virksomheder, der oplever udfordringer, til at henvende sig til den relevante kommune.