Danske storbanker redder Dankortets fremtid: »Det er en begmand til Jyske Bank«

Kunder hos Danske Bank og Nordea vil også i fremtiden kunne betale med Visa/Dankort, som Jyske Bank for nylig valgte at splitte op. »Dankortet er reddet,« konstaterer erhvervsministeren.

Fredag kom Danske Bank og Nordea det pressede Dankort til undsætning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Efter den seneste tids debat om Dankortets overlevelse slog Danske Bank og Nordea fredag fast med syvtommersøm, at deres kunder også i fremtiden vil kunne få det populære betalingskort Visa/Dankort.

»Det viser sig, at der er en klar efterspørgsel og nogle stærke følelser for Dankortet. Det må man tage ad notam, når man lever af at betjene kunder. Det har vi gjort,« sagde Danske Banks midlertidige adm. direktør, Jesper Nielsen, i forbindelse med bankens årsregnskab.

Jyske Bank splittede i begyndelsen af året Visa/Dankortet op i to. Det skabte blandt andet et ramaskrig på Christiansborg, fordi Jyske Banks træk blev tolket som et angreb på Dankortet.

I Jyske Bank har kunderne fortsat mulighed for at bestille et rent Dankort, men Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk vurderer, at mange af bankens kunder vil droppe det, fordi det ikke kan bruges i udlandet – i modsætning til Visa-kortet, som både kan bruges i Danmark og på ferien.

Markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv mener, at Jyske Banks motiv er at tjene flere penge, hvis kunderne i mindre grad bruger det billige Dankort. Han påpeger, at Dankortet er det bedste og billigste betalingsmiddel for detailhandlen og dermed forbrugerne.

»Det er rigtigt positivt for Dankortet og for danskerne, at Danske Bank og Nordea har indgået en aftale om Dankort. Det isolerer Jyske Banks forsøg på at underminere Dankortet godt og grundigt,« siger Henrik Hyltoft.

Når man betaler med Visa/Dankort i Danmark, er det som udgangspunkt Dankortet, som bliver brugt. Jyske Bank argumenterer for, at dette er uhensigtsmæssigt forbrugerne, da Visa-kortet blandt andet stiller forbrugerne bedre ved indsigelser og giver en bedre dækningsgaranti for butikkerne.

»Dem, der mener, at det her er et angreb, må være bange for, om Dankortet kan tåle konkurrence,« sagde Peter Schleidt, bankdirektør i Jyske Bank, til Berlingske i januar.

Nordea og Danske Bank mener dog fortsat, at Visa/Dankortet er et attraktivt tilbud til bankkunderne.

»Efter at have lyttet til vores kunder har vi simpelthen ikke kunnet finde en interesse for en opsplitning af Visa/Dankortet. Derfor vil det også fremover være en del af Nordeas udbud af betalingskort,« siger Bjørn Bøje Jensen, Country Senior Executive og chef for erhvervskunder i Nordea.

Den billigste løsning

I september 2018 offentliggjorde Nationalbankens betalingsråd en analyse, som viste, at Dankort-betalinger havde den laveste omkostning for samfundet på 2,4 kr. pr. betaling. Den samfundsmæssige omkostning ved internationale debetkort 4,1 kr. pr. betaling.

»Dankortet er den samfundsøkonomisk billigste løsning, og dermed har kortet stor betydning for vores mange tusind erhvervskunder. Det har vi også taget med i betragtningen,« siger Bjørn Bøje Jensen.

Det er ved lov besluttet, at bankerne ikke må tjene på Dankortet med undtagelse af online-betalinger.

»Så der er ingen tvivl om, at hvis ikke Dankortet var her, så gav det nye indtjeningsmuligheder, men vi har et godt samarbejde med Nets,« siger Nordea-chefen og understreger, at udbuddet i sidste ende primært er styret af, hvad kunderne ønsker og efterspørger.

Den hidtidige Dankortaftale er indgået mellem bankerne i fællesskab og Nets, og den løber frem til 31. december 2019. Aftalen, som Danske Bank og Nets indgik fredag, er femårig.

Bokis A/S, der er et selskab på betalingsområdet for mere end 50 lokale pengeinstitutter, mangler endnu at forhandle en ny aftale på plads, men de mange pengeinstitutter har planer om at bakke op om Dankortet.

»Vi er i den situation i øjeblikket, at vi afventer et udspil fra Nets. Men i Bokis er vi tilsammen den største spiller i markedet, så vi forventer at få et rigtigt godt tilbud, og så må vi kigge på det,« siger Jan Kondrup, direktør for Lokale Pengeinstitutter.

Såfremt lokalbankerne vælger at køre videre med Visa/Dankortet, vil Jyske Bank være den eneste bank, der står udenfor.

»Det er en begmand til Jyske Bank. Der er ikke længere nogen tvivl om, at Dankortet i hvert fald kommer til at være her de næste fem år,« siger Henning N. Jensen, der er betalingsekspert og seniorpartner i konsulentfirmaet PlusCon.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) drog fredag den konklusion på Twitter, at »Dankortet er reddet.«