Ekspert: Jyske Bank leger med ilden

Jyske Bank står indtil videre alene med ønsket om at splitte Visa/Dankortet op. Det er der ifølge ekspert både konkurrencemæssige og politiske årsager til.

Jyske Bank med topchef Anders Dam i spidsen lægger sig ifølge ekspert ud med både detailhandel og politikere med et nyt træk på betalingsområdet. Arkivfoto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et risikabelt træk, når Jyske Bank vælger at splitte Visa/Dankortet op i to. Banken risikerer ifølge betalingsekspert og seniorpartner i konsulentfirmaet PlusCon, Henning N. Jensen, at stå meget alene over for både politikere og detailhandlen.

Han mener, at perspektiverne i bankens tiltag først og fremmest er højere indtægter i Jyske Bank og større omkostninger for store dele af detailhandlen, som betaler mere for håndteringen af rene Visa-kort end for Visa/Dankort, der håndteres som Dankort i Danmark.

»Jyske Bank isolererer sig i offentligheden, idet der politisk ikke er meget sympati for de banker, der ikke viser det nødvendige samfundssind i disse tider,« siger Henning N. Jensen.

Han påpeger også, at Jyske Bank risikerer at støde deres detailhandelskunder fra sig, idet man må formode, at detailhandlen næppe på længere sigt vil anvende en bank, der øger deres omkostninger.

»Der kommer næppe en koordineret boykot af Jyske Bank, men emnet vil nok blive debatteret på alle handelsstandsforeningsmøder i løbet af foråret. Mon ikke, alle de andre banker – med Danske Bank i spidsen – vil skynde sig at få udarbejdet en langsigtet aftale med detailhandlens organisationer om Dankortets fremtid frem mod 2025 for at få lukket den sag, før den gør mere image- og politisk skade på sektoren i et valgår,« spørger Henning N. Jensen.

Øvrige banker: Ellers tak

Hos Danske Bank lyder det fra forretningsudviklingschef Lars Alstrup, at tilbuddet til kunderne i dag er det samlede Visa/Dankort, og at man løbende følger udviklingen på kortområdet. Tilsvarende vag er formuleringerne fra de øvrige store danske banker, som Berlingske har været i kontakt med. Hverken Nordea, Sydbank, Spar Nord eller Arbejdernes Landsbank har aktuelle planer om at splitte Visa/Dankortet op. Og alle følger de udviklingen tæt.

Hos Spar Nord vil Ole Madsen, der er kommunikations- og forretningsudviklingsdirektør, dog gerne understrege, at banken ikke har »en religiøs holdning« til, om der skal stå Visa/Dankort, Visa eller Dankort på det, som er bankens kernetilbud til kunderne.

»Det vigtige er, at kortet skal være konkurrencedygtigt på funktionalitet, det skal være på vilkår, som er attraktive for vores kunder, og selvfølgelig vil vi også fokusere på, hvad indtjeningen for os er.«

I Sydbank lyder vurderingen fra bankdirektør Jan Svarre, at fremtiden ikke ligefrem peger i retning af Dankortet.

»I sidste ende handler det om, at vi skal imødekomme kundernes behov og efterspørgsel, og den går i stigende grad i retning af de internationale kort, som kan bruges ude over Danmarks grænser, og som også er anvendelige i forskellige digitale løsninger.«