Danske IT-virksomheder sælger som aldrig før og ansætter tusinder

Den danske IT-branche fortsætter med at slå sine egne rekorder men kæmper stadig med ikke at kunne skaffe alle de folk, som den har brug for.

IT-branchen er i vækst i Danmark, men det kniber med at øge eksporten. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går rigtigt godt i de danske IT-virksomheder, som fortsætter med at sætte omsætningsrekord og ansætter tusinder af ekstra medarbejdere.

I årets første seks måneder omsatte IT-branchen i Danmark for 115,8 milliarder kroner og slår dermed sidste års omsætningsrekord på 111,5 milliarder med en fremgang på 3,9 procent. Det viser de nye, sæsonkorrigerede tal for IT-branchen fra Danmarks Statistik.

»Det er superpositivt og dejligt at være i en branche i vækst. Mindst lige så vigtigt er fremgangen godt for Danmarks digitalisering,« konstaterer Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen, der er Danmarks største brancheforening for IT-virksomheder.

Fremgangen rammer bredt, så det er fortsat IT-konsulentbistand og engroshandel med IT-udstyr, der skaffer flest penge hjem til virksomhederne.

Eksporten stagnerer

Eksporten fortsætter til gengæld med at falde lidt hvert kvartal, som den har gjort det siden efteråret 2017. Den lå i april-juni på 17.004 millioner kroner - et fald fra 17.417 millioner kroner sidste år. Faldet skyldes især, at fremstilling af computere og kommunikationsudstyr daler, mens udvikling af computerspil og anden software til gengæld går frem.

»Eksporten er en udfordring nu. Danmark skal gerne være digitalt producerende, så det er da et problem, at eksporten stagnerer. Danmark skal gerne være digitalt producerende, og det har vi alle forudsætninger for. Vi er ikke bagud. Danmark ligger som nummer et i verden på offentlig digitalisering og har det rigtige vidensniveau. Den begrænsende faktor er dog adgangen til ressourcer og kompetencer, for selv om der sker rigtigt meget godt, sker der ikke nok,« siger Birgitte Hass.

IT-virksomhederne kan nemlig slet ikke skaffe alle de folk, som de gerne vil udvide med og ansætte. Alligevel har antallet af ansatte i den danske IT-verden sat rekord i 1. halvår af 2018.

Ved udgangen af juni arbejdede 89.160 i IT-branchen. Det er 3.379 flere end for et år siden og svarer til en stigning på 3,9 procent. Beskæftigelsen er vokset konstant siden 2013, da der »kun« var omkring 79.000 ansatte.

Hver tredje opgiver at finde folk

Den største gruppe er IT-konsulenter, som nu udgør over 47.000 fuldtidsansatte. Dernæst følger ansatte, der arbejder med telekommunikation, og ansatte, der engroshandler med IT-udstyr - begge beskæftiger over 12.000 ansatte.

Beskæftigelsen er vokset siden slutningen af 2014, således at der i dag er 9.000 flere ansatte end dengang. IT-virksomhederne skriger dog fortsat på kvalificerede hænder til at løfte særligt specialiserede opgaver i den tungere ende. Danmark har udsigt til at mangle op til 19.000 IT-specialister i 2030, hvis udviklingen fortsætter. I dag mangler omkring 5.000 specialister, hvilket har betydet, at mange IT-virksomheder må lægge opgaver i udlandet eller helt sige nej til at kunne udføre dem.

En undersøgelse blandt medlemmerne af IT-Branchen i foråret viste, at to af tre danske IT-virksomheder - 63,2 procent - ser manglen på de rette folk som den største barriere for vækst. 29,6 procent har det seneste år måttet opgive at besætte ledige IT-stillinger i Danmark, og hver femte har sagt nej til ordrer eller opgivet at gå ind på nye markeder, fordi de ikke kunne skaffe folk.

»Det er lidt påfaldende, at både omsætningen og antallet af medarbejdere er vokset med 3,9 procent. Selv om det er som at sammenligne æbler og pærer, kan man ikke lade være med at tænke på, at hvis vi faktisk kunne skaffe de mange ekstra kræfter... Men jeg er overbevist om, at når vi løser problemet med adgang til kompetencer, vil vi også løse eksportudfordringen, for der er ingen tvivl om, at det hæmmer væksten, at virksomhederne ikke kan skaffe medarbejdere,« siger Birgitte Hass.

Gennemsnitsløn på 50.000 kroner

Lønningerne stiger også. I dag tjener en ansat i den danske IT-verden i gennemsnit 50.847 kroner om måneden og har dermed fået en lønstigning på seks procent på et år. Ifølge Danmarks Statistik skyldes den voldsomme lønforskel dog, at enkelte virksomheder har justeret deres løninkomstindberetning. Dermed er telebranchen rykket i front med en gennemsnitlig månedsløn på 53.115 kroner, hvor månedslønnen som ansat inden for fremstilling af computere og kommunikationsudstyr ligger på 40.350 kroner i snit.