Danske forskere jagter penge til nyt coronavåben: Vi kan teste på fem minutter

Det lille danske biotekselskab Eir Diagnostics er undervejs med en mobil testmetode, som på fem minutter skal afklare, om patienter er smittet med covid-19. Hvis projektet skal lykkes, har selskabet dog brug for en kapitalindsprøjtning.

Et lille dansk biotekselskab er undervejs med en hurtig test, der kan afklare, om patienter er smittet med covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Såfremt det danske selskab Eir Diagnostics bliver ramt af god portion medvind, kan virksomheden inden årets udgang have en mobil testenhed på markedet, der i løbet af fem minutter kan finde frem til, om en patient er smittet med covid-19.

Sådan lyder den optimistiske prognose fra selskabets direktør, Michael Døssing, der peger på, at den store fordel ved den danske virksomheds testmaskine er, at den er særdeles brugervenlig.

»Man stikker simpelthen en vatpind i næsen. Det kunne også være et skrab fra svælget, som man almindeligvis gør i dag. Derefter putter man det ned i et lille prøveglas med en væske i, som man så drypper ned på en chip og stikker i læseren på vores maskine. Derefter varer det fem minutter, før man får at vide, om testen er positiv eller negativ,« siger Michael Døssing.

Sådan ser den testmaskine, der skal kunne levere resultater på fem minutter, ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

Det mobile testudstyr, der er skabt af forskere på DTU, har været nogle år undervejs og kan programmeres til at teste efter specifikke sygdomme. Den oprindelige plan var, at testmaskinen skulle bruges i forhold til almindelige infektionssygdomme som eksempelvis influenza og lungebetændelse.

Det voldsomme udbrud af coronavirus har dog fået det danske selskab til at sadle om og sætte jagten ind på at skabe en test, der kan tages i brug mod covid-19, der lige nu hærger det meste af verden.

»Vi har finansiering til at udvikle hele vores platform færdig i forhold til vores eksisterende strategi, men vi vil gerne kunne bidrage til at få udviklet en hurtig test til covid-19. Derfor er vi blevet enige om at forsøge at rejse yderligere finansiering til at løse denne specifikke opgave,« siger Michael Døssing.

Hvor mange penge skal I bruge for at kunne få jeres maskine frem til hospitalerne?

»Det kan jeg ikke komme nærmere ind på lige nu og her, men der er tale om et millionbeløb.«

Hvor sikre er I på, at testen virker?

»Der kan altid gå noget galt i en udviklingsproces, men vi har foretaget nogle foreløbige test med sars, hvilket giver nogle gode indikationer på, at vores løsning også vil virke i forhold til covid-19,« siger Michael Døssing.

Direktøren håber, at selskabets testmaskine kan stå klar og være godkendt inden årets udgang.

Tusindvis skal testes

I Danmark bebudede myndighederne i denne uge, at sundhedsvæsenet vil skrue markant op for antallet af coronatest.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har i længere tid argumenteret for, at lande, herunder Danmark, burde teste mere.

Derfor er kritikken af Sundhedsstyrelsen taget til, fordi de danske sundhedsmyndigheder ikke har fulgt anbefalingerne om at teste langt flere og at opspore smittede.

Fra WHO har budskabet igen og igen lydt, at hvis coronavirussen skal standses, er der ét våben, der virker mere effektivt end alle andre:

Test. Mange test. Af alle smittede – selv dem med milde symptomer.

I Danmark har der dog vist sig at være problemer med testproceduren på landets sygehuse, idet hospitalerne skal vente længe på at få svar på, om en patient er smittet med covid-19 eller ej.

Der er mangel på test, der hurtigt kan afklare, om patienterne er smittet med covid-19. Samtidig mangler hospitalerne dele til de test, de nu engang har liggende.

Tidligere på ugen indgik den store danske medicinalkoncern Novo Nordisk et samarbejde med Rigshospitalet om et pilotprojekt, der skal afklare, om selskabet fremover kan udføre test for coronavirus for det danske sundhedsvæsen.

»Test er et kritisk aspekt af den globale indsats for at bremse spredningen af coronavirus. Novo Nordisk er derfor i dag gået sammen med Rigshospitalet om et pilotprojekt i et af vores laboratorier i Måløv, der skal undersøge, om vi fremover kan være med til at udføre test for det danske sundhedsvæsen,« sagde Lars Wichmann Madsen, der er direktør i forsknings- og udviklingsafdelingen hos Novo.