Danske Chr. Hansen er kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed

Den danske bioscience-virksomhed Chr. Hansen topper listen over verdens hundrede mest bæredygtige virksomheder. En analyse viser, at det både er godt for miljøet og bundlinjen at være bæredygtig.

Mauricio Graber, der er topchef i Chr. Hansen, er stolt af kåringen som verdens mest bæredygtige virksomhed, men han mener også, at virksomheden langtfra er i mål med bæredygtige initiativer. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år offentliggøres en liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder, og i år ligger den danske bioscience-virksomhed Chr. Hansen helt i top. Listen blev offentliggjort under World Economic Forum i Davos i Schweiz 22. januar.

Chr. Hansen producerer gode bakterier, som kan få ferskvarer til at holde længere og derved reducere madspild. Bakterierne findes i hver anden ost og yoghurt på verdensplan.

»Vi er utroligt stolte og ydmyge over at modtage denne store ære. Jeg tror, at en af grundene til, at Chr. Hansen er blevet kåret som nummer et, er, at verden begynder at forstå det potentiale, som gode bakterier har, og hvordan de kan bidrage til løsningen på nogle af de store udfordringer, vi står over for i dag,« siger Mauricio Graber, topchef i Chr. Hansen, i en pressemeddelelse.

Udfordringerne, han henviser til, er eksempelvis madspild, overforbrug af antibiotika og behovet for en mere bæredygtig landbrugssektor til at brødføde en stigende verdensbefolkning.

Mange ambitioner for fremtiden

Flere end 7.500 virksomheder er blevet sammenlignet på en række parametre. Chr. Hansen scorede 100 procent på parameteret »ren omsætning«, hvilket betyder, at virksomhedens produkter har miljømæssige og sociale fordele.

Virksomhederne bedømmes på 21 forskellige parametre, og parameteret »ren omsætning« tæller i år hele 50 procent af den samlede score. Det gjorde det ikke forrige år. Her var Chr. Hansen nummer 66 på listen.

De 100 virksomheder på listen scorede i gennemsnit 26 procent på parameteret »ren omsætning«.

Derudover er to ud af syv bestyrelsesmedlemmer i Chr. Hansen kvinder, hvoraf den ene er formand. Dette er også et parameter, som har været med til at placere virksomheden i top.

Ifølge bæredygtighedsdirektør i Chr. Hansen Annemarie Meisling er de nuværende initiativer kun en begyndelse.

»Vi har mange ambitioner for fremtiden. Noget, vi har meget fokus på, er at mobilisere alle medarbejdere i Chr. Hansen i arbejdet for bæredygtighed. Vi er blandt andet ved at lancere en kampagne, som skal få alle medarbejdere til at tænke på bæredygtigheden i hverdagen. Medarbejderne i produktionen kan eksempelvis overveje, hvordan vi begrænser vores vand- og energiforbrug, og andre medarbejdere kan have fokus på at begrænse madspild,« siger hun.

Godt for miljøet og bundlinjen

Udover at bæredygtighed er godt for miljøet, er det ifølge en analyse fra medie- og analysevirksomheden Corporate Knights, der står bag listen, også godt for virksomhedernes bundlinje.

Analysen viser, at det har givet et bedre afkast at investere i de 100 virksomheder på listen fremfor at investere i de resterende virksomheder. Fra februar 2005 til december 2018 gav investeringerne i de 100 virksomheder 127 procent igen, mens investeringerne i de resterende virksomheder gav 118 procent igen.

»Det viser, at noget, der er godt for verden, også kan være godt for ens finansielle præstation,« siger Toby Heaps, topchef i Corporate Knights, i pressemeddelelsen.

Det kan de ifølge Annemarie Meisling også mærke i den danske bioscience-virksomhed.

»Arbejdet med bæredygtighed er en måde at fremtidssikre vores virksomhed på. Vi kan se, at nogle af de produktkategorier, som i høj grad gør en forskel på bæredygtighedsdagsordenen, er nogle af de produkter, som har den højeste vækst,« siger hun.