Danske Bank indfører negative renter

En procent af Danske Banks kunder skal fra juni betale for at have penge stående i banken.

Visse kunder kommer nu til at skulle betale for at have penge stående Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Som den sidste af de største banker i Danmark indfører Danske Bank negative renter for privatkunder.

Fra 1. juni i år får bankens kunder, der har mere end 1,5 millioner kroner på deres NemKonto minus 0,75 procent i rente for deres indestående.

Det samme gør kunder med 750.000 kroner på en konto, der ikke er en NemKonto.

Det oplyser banken i en pressemeddelelse torsdag.

Thomas Mitchell, der er Danske Banks chef for privatkunder i Danmark, udtaler i meddelelsen, at rentesænkningen omfatter under en procent af bankens privatkunder.

»Vi må indstille os på, at det usædvanligt lave renteniveau og de negative renter vil fortsætte flere år endnu. Samtidig kan vi konstatere øget interesse for at placere penge hos os fra kunder, som vi ikke ellers har andre forretninger med. Det er uholdbart i længden, og vi føler os nødsaget til at lade det usædvanlige renteniveau slå igennem på meget store indeståender,« siger han.

Alle store banker har nu minusrenter

Jyske Bank var den første af de danske banker til at indføre minusrenter. Siden har også Sydbank, Nordea og Nykredit fulgt trop med forskellige former for negative renter.

Det betyder, at kunderne skal betale for at have penge stående i banken. Bankerne har valgt forskellige modeller, men den mest gængse er en rente på 0,75 procent for indeståender over 750.000 kroner.

Før i tiden var bankerne glade, når du satte dine penge i banken. Det tjente bankerne nemlig penge på, og som kunde fik du en del af kagen i form af en rente på dine penge.

Men i en årrække har bankerne betalt for at sende pengene videre i systemet, når de ikke kan låne pengene ud. Bankerne kan nemlig kun have en vis mængde penge stående i Nationalbanken til nul procent i rente. Resten skal bankerne betale 0,65 procent for – altså 65 øre per 100 kroner.

Topchef kom med garanti

Da Danske Bank offentliggorde regnskab tidligere på måneden, kom bankens topchef Chris Vogelzang med en garanti.

»Vi kommer ikke til at indføre negative renter for almindelige kunder,« sagde Danske Banks adm. direktør på trods af, at Danske Banks resultater er under pres.

Han afviste i den forbindelse at gå ind i en diskussion om, hvad betegnelsen »almindelige kunder« dækker over. Men ifølge Nationalbanken har langt de fleste danskere et beskedent indskud i bankerne. Ca. 70 procent af knap fem mio. personer med en indlånskonto har under 100.000 kroner.

Danske Bank oplyser i meddelelsen, at ændringen træder i kraft første juni, så kunder med mange penge stående har tid til at få rådgivning af banken om mulighederne.

»Når vi sætter forskellige grænser for, hvornår de negative renter slår igennem, er det dels af hensyn til vores eksisterende kunder og dels for også på dette område at give konkrete fordele for kunder, der samler deres forretninger hos os,« siger Thomas Mitchell.