Danske Bank anlægger »forsigtig tilgang« på presset boligmarked

Danske Bank vil have en mere forsigtig tilgang til lån på boligmarkedet, bebuder selskabet. Boligmarkedet stagnerer i de store byer, lyder det.

Danske Bank tager nu en mere forsigtig tilgang på boligmarkedet. Her ses hovedsædet i København den 25. september 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Landets største bank, Danske Bank, anlægger nu en mere forsigtig tilgang til lån på boligmarkedet.

Banken kom torsdag med sit regnskab for de første seks måneder, der viste, at overskuddet i banken på et halvår blev barberet med 24 procent, så det landede på syv milliarder kroner.

Det er blandt andet udgifter til bekæmpelse af hvidvask, der er med til at presse evnen til at tjene penge.

Men i samme åndedrag gør bankens ledelse, anført af topchef Chris Vogelzang, i sin ledelsesberetning også opmærksom på, at boligmarkedet i de større byer stagnerer, hvilket får konsekvenser for bankens syn på lånemarkederne.

I regnskabet hedder det, at låneaktiviteten i Danmark er svag på grund af en mere forsigtig tilgang fra bankens side på et sent tidspunkt i den økonomiske cyklus.

»Boligmarkedet stagnerer i de største byer, og for at sikre vores stærke og langsigtede forpligtigelse til at bevare en lånebog med høj kvalitet tager vi nu en mere forsigtig tilgang. Det gælder også erhvervskunder,« lyder det i regnskabet.

Regnskabet viser, at udlånene er steget siden årsskiftet, men at de er stagneret de sidste tre måneder.

Ingen kommentar

Topchef Chris Vogelzang ønsker over for Berlingske ikke at kommentere, hvad der præcis gør, at banken nu anlægger en mere forsigtig tilgang til boligmarkedet.

»Det kommenterer jeg ikke nu. Jeg har været her for kort tid. Selvfølgelig ved jeg, hvad vi laver, men jeg kommer ikke til at gå dybere ned i det spørgsmål,« siger topchefen, der kom til Danske Bank 1. juni.

Spørgsmålet om situationen på boligmarkedet har ad flere gange været oppe at vende i den seneste tid.

Da der var mest fut under markedet for ejerlejligheder i København, steg priserne med cirka ti procent om året. Nu er især denne del af markedet bremset op.

Opbremsningen kan dog faktisk være en god ting, påpegede Sune Malthe-Thagaard, boligøkonom i Danmarks Nationalbank, tilbage i maj.

»Vores vurdering er, at fremgangen på boligmarkedet indtil nu har været sundere end i midten af 2000erne. Og med den seneste afdæmpning i København er forudsætningerne for en blød landing på boligmarkedet bestemt til stede,« skriver Sune Malthe-Thagaard i indlægget på Boligsiden.dk.

Det er især ejerlejlighedsmarkedet i København, der viser svaghedstegn.

Nordea holder fast i sin tilgang

I Nordea, som også offentliggjorde halvårsregnskab torsdag morgen, er der ingen planer om at stramme kreditpolitikken yderligere som konsekvens af opbremsningen i de større byer.

»I Nordea har vi en kreditpolitik, som vi holder os til, uanset om der er høj- eller lavkonjunktur. Det er vi super fokuserede på. Vi prøver at have den samme tilgang til kreditgivning, uanset om priserne er høje eller lave. Det betyder, at vi er forsigtige i vores kreditgivning, og det har vi været under kriser og op til kriser,« siger koncerndirektør Frank Vang-Jensen, der er landechef for Nordea i Danmark.

»Dels er det vores ansvar at give den rigtige rådgivning. Dels at det er vores ansvar som bank også at være der, når det bliver dårlige tider igen. Sådan har det været før, og sådan agter vi også at gøre fremover,« understreger han.