Danske Bank advaret om narkopenge af tysk storbank

Storbanken Deutsche Bank konstaterede i 2015, at samarbejdspartneren Danske Bank Estland var blandt de ti banker i verden med flest mistænkelige sager.

Danske Banks estiske filial er omdrejningspunkt i skandalen om hvidvask for milliarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank blev i 2015 advaret om, at de lyssky kunder i bankens estiske filial var forbundet til alvorlige forbrydelser.

Advarslen kom fra Danske Bank Estlands samarbejdspartner, tyske Deutsche Bank, der som såkaldt korrespondentbank håndterede dollarbetalinger for den estiske filial.

Mens omfanget af mistænkelige pengestrømme fra den estiske filial på daværende tidspunkt var dalende, steg antallet af mistænkelige sager, som den tyske storbanks hvidvaskkontrollører stødte på i deres overvågning af transaktionerne fra Danske Bank Estland.

På et møde i august 2015 mellem ledende medarbejdere i de to banker bragte Deutsche Bank-folkene emnet op. Det fremgår af et referat, som Financial Times har set og delt med Berlingske:

»Blandt Deutsche Banks klienter er Danske Bank Estland blandt de ti banker i verden med flest sager (omhandlende betalinger i dollar, der kræver yderligere undersøgelse af Deutsches afdeling for bekæmpelse af finansiel kriminalitet),« oplyste Deutsche Bank-cheferne på mødet.

Referatet konstaterer også:

»I (andet kvartal) af 2015 havde der været 16 sager relateret til forbrydelser som narkotikahandel, identitetstyveri m.m.«

Senere på måneden identificerede Deutsche Bank yderligere ti Danske Bank-kunder, som havde været involveret i »mistænkelig adfærd«, skriver Financial Times. De amerikanske myndigheder forbød dog Deutsche Bank at uddybe de ulovlige forhold, hvilket skabte frustration i Danske Bank.

Danske Banks hvidvaskskandale kulminerede i september med topchef Thomas Borgens afgang. Sagen efterforskes nu i en række lande og kan potentielt føre til milliardbøder til Danske Bank.

Tidspunktet for mødet – sommeren 2015 – er interessant. På daværende tidspunkt var Danske Bank i gang med en yderst langsom nedlukning af de mistænkelige kunder i non-residents porteføljen. Det skete i kølvandet på talrige advarsler om hvidvask fra blandt andet en whistleblower og bankens interne revision i 2013 og 2014. Nedlukningen var først endelig afsluttet i januar 2016.

Deutsche Bank var på daværende tidspunkt selv mål for en stor del af de mistænkelige russiske pengestrømme og var i 2015 i færd med at styrke bankens hvidvaskkontrol betydeligt. Banken fik sidste år enorme bøder for netop brud på hvidvaskloven.

Tilbage i 2015 førte de mistænkelige betalinger fra Danske Bank Estland til, at den tyske bank helt indstillede sit korrespondentbank-samarbejde med Danske Banks estiske filial.

Oplysningerne om de kriminelle aktiviteter er især følsomme, da det endnu er uklart, i hvor høj grad Danske Bank løbende har informeret myndighederne om mistænkelige kunder. Ifølge Danske Banks egen undersøgelse står det klart, at langtfra alle mistænkelige forhold er blevet rapporteret.

Danske Bank har ingen kommentarer.