Dansk reklame rejser verden rundt

Den danskfødte rejsesøgemaskine Momondo gik i sidste uge i luften med selskabets største marketingsatsning til dato: En tankevækkende reklamevideo med et større formål end blot dét at formidle rejser. Den er allerede nu blevet vist millioner af gange verden over.

Nogenlunde sådan ser du måske også ud, når du får svaret på den DNA-test, der fortæller, hvor i verden dine forfædre kom fra. Foto: Stillbillede fra Momondos reklamefilm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år vakte en pikant reklamevideo fra Spies Rejser – »Do it for Mom« – opsigt verden over, og nu gør den danskfødte rejsesøgemaskine Momondo Spies kunsten efter med en reklamevideo, der i skrivende stund er blevet vist 23 mio. gange på Momondos Facebook-side.

På YouTube er det blevet til knap 2,7 mio. visninger og 2.000 kommentarer, så videoen er med andre ord gået viralt.

Ligesom i sidste års Spies-reklame, der med glimt i øjet opfordrede danskerne til at få flere børn, er der også et klart budskab i Momondo-videoen, der handler om meget mere end at få folk til at købe rejser.

Dermed knytter det virale hit an til en større tendens i såvel den danske som internationale marketingbranche i øjeblikket.

Det handler om, at brands og virksomheder med lys og lygte leder efter deres formål, eller »purpose«, som de kan anvende i deres kommercielle kommunikation. En nødvendighed, hvis de vil forblive interessante for nutidens og fremtidens kræsne forbrugere.

Den rejse kan være vanskelig, men for den danskfødte rejsesøgemaskine Momondo med de store globale ambitioner har formålet været klart i flere år.

Slår et slag for tolerancen

Virksomhedens mål er nemlig ikke kun at tjene penge på formidling af rejser, men også at bidrage til at nedbryde (kunstige) grænser mellem mennesker verden over.

»I årevis har vi fokuseret på at gøre det at rejse endnu mere enkelt, fordi vi inderligt tror på, at når man rejser ud i verden, så vender man hjem som et mere tolerant og tillidsfuldt menneske,« siger Tore Pein Jensen, CMO for Momondo.

Den opfattelse står Momondo ikke alene med. En undersøgelse foretaget i samarbejde med Radius Kommunikation i april i år blandt 7.292 personer i 18 lande viser, at over halvdelen af os mener, der ville være mindre intolerance i verden, hvis folk rejste mere. Og tre fjerdedele af os mener, at rejser får os til at se mere positivt på forskelle mellem mennesker.

»Momondo blev grundlagt på den overbevisning, at alle skal kunne rejse rundt i verden, møde nye mennesker og opleve andre kulturer og religioner. At rejse er at give næring til den naturlige nysgerrighed, som får os til at undersøge verden, opsøge andre veje og se verden i et nyt lys hver eneste dag,« lyder det fra Tore Pein Jensen.

Men hvordan kan man så omsætte den holdning til brugbar kommerciel kommunikation?

For Momondo blev svaret en ny global purpose-platform, som skal pirre nysgerrighed og (forhåbentligt) åbne hele verden for rejselystne mennesker.

Krumtappen blev den omtalte kampagnevideo, der blev sluppet løs på nettet i sidste uge. Ifølge Tore Pein Jensen er det selskabets største marketing-satsning til dato. Det siger ikke så lidt, da Momondo reinvesterer stort set hver en krone, der kommer i kassen, i marketing og produktudvikling.

Bag den nye purpose-platform og kampagne står det det danske bureau & Co., hvor kreativ direktør Robert Cerkez fortæller, at det langtfra var enkelt at finde den helt rette idé til at kommunikere Momondos purpose.

En del spændende ideer kom på bordet, men Tue Rossel og James Godfrey fra bureauet ramte plet med en løsning, der vendte op og ned på det hele.

»De kom op med en idé, der nedbryder de fysiske og mentale grænser, som de fleste lader sig begrænse af. Nemlig at lade personer foretage en rejse ud fra deres eget DNA,« siger Robert Cerkez.

En indre rejse

Derfor fik den nye kampagne også navnet momondo – the DNA Journey.

»DNA gemmer på fantastiske hemmeligheder: Det kan fortælle os, hvor vi kommer fra og få os til at indse, at vi har langt mere til fælles med resten af verdens befolkning, end vi går rundt og tror,« siger Robert Cerkez.

Selve kampagnen består af en stribe dokumentarlignende film, der er fremstillet i samarbejde med det danske produktionsselskab Bacon og instrueret af Jeppe Rønde.

Filmene er bl.a. baserede på interviews med 67 mennesker fra hele verden, som har fået foretaget DNA-tests for at kortlægge, hvor i verden de stammer fra.

Først blev de interviewet om deres selvforståelse og om deres forhold til egen nationalitet og deres holdning til andre lande og kulturer.

To uger senere – da svaret på DNA-prøven var kommet – blev de interviewet igen. Det blev i mange tilfælde en stor følelsesmæssig oplevelse for deltagerne, hvor enkelte ligefrem ændrede selvopfattelse, da de fandt ud af, hvordan deres DNA så ud, og hvor mange lande, de rent faktisk kunne spore deres aner til.

Kampagne-filmene bliver seedet – med hjælp fra Be On – og der lægges op til, at seerne selv får taget en DNA-test og besøger de lande, som testen viser, de har tilknytning til.

Kampagnen, der kommer til at strække sig over flere måneder – bakkes yderligere op af en PR-indsats, som Radius Kommunikation står bag.

Se (eller gense) Momondo-reklamen her: