Dansk mastodont kunne alt og havde det hele: Nu er der kun et skelet tilbage

Det blev enden på en trist skæbne, da resterne af en kronjuvel i dansk virksomhedshistorie onsdag lagde sig selv i graven. ØK var i 1970’erne den største virksomhed i Norden. Nu har det sidste livstegn forladt det danske selskab.

Billed Bladet besøger i april 1957 Østasiatisk Kompagni i København. Dengang havde ØK 104 kontorer og selskaber spredt over hele verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: A E Andersen

Det er historien om storhed og fald for en af Danmarks mest hæderkronede virksomheder. Efter en langvarig dødskamp stod det onsdag endegyldigt klart, at resterne af det engang så gloriøse ØK måtte lade livet.

»Jorden er ikke større, end den kan omspændes af tanken,« sagde etatsråd H.N. Andersen, som stiftede ØK i 1897.

I september 2019 blev der sat et endegyldigt punktum for de store tanker.

Det blev klart, da Santa Fe, som er det navn, resterne af ØK har levet under, meddelte aktiemarkedet, at selskabet havde solgt hele sin kerneforretning. Nu er der kun en børsskal og nogle brødkrummer tilbage.

Man sagde engang, at hvis først man havde fået job i ØK, skulle man aldrig mere tænke på sin fremtid. Var man først kommet ind i varmen hos det stolte danske konglomerat, kunne det gå en vej: Opad.

For ØK har livet siden slutningen af 70’erne været en lang nedtur. En lige vej fra slot til skrot.

Tilbage i 1970’erne var ØK målt på omsætning og ansatte den største virksomhed i Norden - større end Volvo og A.P. Møller - Mærsk. Og endnu længere tilbage - i 1957 - havde det danske verdensfirma 104 kontorer, selskaber spredt over hele kloden og omkring 35.000 ansatte

Engang ejede ØK alt fra rederi til værft, containerskibe, slagterier, industriselskaber, agenturer for mange store internationale virksomheder og fabrikker, plantager og ejendomme rundt om i verden.

Men dårlig ledelse og ophobning af gæld tog livet af det danske erhvervseventyr. Derfor har resterne af ØK længe sunget på allersidste vers.

For investorerne har livet som aktionærer i Santa Fe også været en lang jammerdal. Alene det seneste år er aktien faldet med næsten 93 procent.

Onsdagens børsmeddelelse om, at sidste mand nu lukker og slukker i den danske koncern, der engang havde det hele, sendte kursen ned med næsten 38 procent. Det giver selskabet en markedsværdi på sølle 16,7 millioner kroner.

Det er endegyldigt forbi for en af kronjuvelerne i dansk erhvervshistorie.