Dansk flymilliardær sælger ud af sit livsværk

En fond fra Singapore køber sig ind i en af dansk erhvervslivs største succeser de seneste ti år, flyleasingselskabet Nordic Aviation Capital.

Martin Møller, grundlæggeren af Nordic Aviation Capital, sælger ud af sit livsværk, der  har verdens største flåde af mindre regionalfly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordic Aviation Capital med base i Billund får en Singapore-baseret fond ind i ejerkredsen. Dermed skiller stifter Martin Møller sig af med en del af sit livsværk, der har vokset sig til at være en af Danmarks mest værdifulde selskaber.

Singapores investeringsfond GIC køber en ukendt andel af selskabet. Den svenske kapitalfond EQT, Lego-pengekassen Kirkbi og Martin Møller selv bliver som ejere.

»GIC bringer yderligere finansiel styrke og kommercielle kompetencer, som giver os mulighed for at udnytte muligheder for at vokse, som de opstår,« siger Martin Møller i en pressemeddelelse.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er tidligere blevet hyret til at finde en køber til virksomheden, som den svenske kapitalfond EQT indtil nu har ejet  54 pct. af, efter at fonden i 2015 købte sig ind i Nordic Aviation Capital. Lego-pengetanken Kirkbi og Martin Møller sidder med de resterende aktier.

Nordic Aviation Capital er verdens største flyleasingselskab og omsatte i det seneste regnskabsår for 4,9 mia. kr. mod 4,1 mia. kr. året forinden. Og det er et tal, der er vokset dramatisk over de senere år, og det er prisen på virksomheden også. Det kan betyde, at prisen for hele virksomheden kan være op i nærheden af 20 mia. kr.

Der gives dog hverken oplysning om salgspris, eller hvor meget CIS har købt.

»EQT er glad for at byde GIC velkommen som en langsigtet investor og en strategisk partner med en betydelig erfaring fra flyleasingbranchen. Med investeringen fra GIS vil Nordic Aviation Capital yderligere kunne udvikle sin vækstrejse og cementere sin position som verdens største regionale flyleasingselskab,« hedder det fra EQT-partner Morten Hummelmose i medddelelsen.

Nordic Aviation Capital er en af de mest succesfulde danske virksomheder i de seneste ti år.

Selskabet har i dag 73 luftfartsselskaber som kunder i 49 forskellige lande. I alt består flåden af 468 fly, hvoraf hovedparten er ejet af det danske selskab. Air France, Garuda, Flybe, Azul, Republic, Air Canada, GoJet and Etihad Regional er blandt kunderne hos NAC, der har kontorer i Irland, Storbritannien, Canada og Singapore.

På Berlingskes liste over de rigeste danskere lå Martin Møller i 2017 nummer 14 med en formue på 7,9 mia. kr.

EQT er blandt andet kendt for at have købt de danske virksomheder Tiger, Færch, Huscompagniet, Top-Toy med BR-legetøjskæden og ikke mindst ISS. Men købet af aktiemajoriteten i Nordic Aviation Capital i 2015 er sandsynligvis det største opkøb, som kapitalfonden har foretaget i Danmark.