Dansk eksport til Saudi-Arabien fortsætter ufortrødent efter journalistdrab

Flere satte spørgsmålstegn ved, om danske virksomheder burde boykotte Saudi-Arabien, da den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi i efteråret blev dræbt på et konsulat i Istanbul. Et år efter er handelsbåndet mellem Danmark og Saudi-Arabien uændret.

Khashoggi forsvandt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul 2. oktober. Saudi-Arabien benægtede i første omgang, at der var sket ham noget. Senere kom det frem, at han var blevet dræbt. Sagen fik stor opmærksomhed i medierne, men har ikke haft konskvenser for den danske samhandel med landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohammed al-Shaikh/AFP/Ritzau Finans

»Kan man proppe kroppen ned i en taske?« spurgte en agent sin kollega, kort inden journalisten Jamal Kashoggi sidste år i oktober trådte ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

»Vi skærer bare lemmerne af. Det er ikke noget problem. Jeg skærer liget til på gulvet. Hvis vi skærer ham i stykker og putter delene i plasticposer, er det ikke noget problem,« svarede en kollega ham ifølge en rapport fra FN.

Systemkritikeren og journalisten Jamal Kashoggi døde under obskure omstændigheder på det saudiske konsulat i Istanbul i oktober 2018. Det skabte en debat om handelssamarbejdet med den diktatoriske oliestat, og flere var af den overbevisning, at danske virksomheder helt burde stoppe med at handle med landet.

Politisk suspenderede man godkendelser til eksport af våben og overvågningsudstyr til Saudi-Arabien.

Et år efter viser det sig, at drabet absolut ikke har haft nogen konsekvenser for dansk eksport.

Tal fra Dansk Industri og Danmarks Statistik fastslår, at dansk eksport er steget til Saudi-Arabien siden efteråret 2018. En opgørelse fra Dansk Industri fra maj måned viser, at eksporten er steget fra i omegnen af 5,1 mia. til 5,5 mia. kroner.

I samme periode er den samlede danske eksport faldet med 0,8 procent.

Vi tager et samfundsansvar

Flere virksomheder tog da også afstand fra det saudiske styre under hele furoren. Deriblandt virksomhederne Henning Larsen og Christina Jewelry.

Det store danske arkitektfirma Henning Larsen har haft tegnestue i Saudi-Arabien fra 2008 til 2017, men valgte i forbindelse med Kashoggi-skandalan ikke at forlænge deres kontrakter i landet.

»I lyset af de seneste begivenheder har vi besluttet, at vi for nuværende ikke indgår nye kontrakter og aftaler i Saudi-Arabien,« sagde virksomheden til Radio 24syv.

Arkitektfirmaet handler dog fortsat med Saudi-Arabien, fortæller de i dag til Berlingske.

»Vi mener, at vi både har et forretningsmæssigt og samfundsmæssigt ansvar for at føre vores projekter til dørs. Projekter, hvor vi med vores kompetencer mener, vi kan gøre en forskel. Vi arbejder derfor fortsat på få igangværende projekter i Saudi-Arabien, der blandt andet tæller et børnemuseum. Det er desuden helt i tråd med, hvordan vores konkurrenter arbejder,« skriver virksomhedens direktør, Mette Kynne Frandsen, til Berlingske i en mail.

Smykkevirksomheden Christina Jewelry holder dog stadig fast i, at man fortsat ikke ønsker at handle med Saudi-Arabien.

»Vi ønskede ikke at støtte styret, og det står vi fast på. Pyt med de penge, vi ville miste mere ved at have en flosset moral,« siger Claus Hembo, direktør for internationalt salg i Christina Jewelry til Berlingske.

Berlingske har haft kontakt til en række danske virksomheder, som handler med Saudi-Arabien. Langt de fleste er ikke vendt tilbage. Ud over Leo, Oticon og Grundfos. Virksomhederne skriver, at de altid retter sig efter de gældende regler på området, og at deres produkter hjælper civilbefolkningen.

»Saudi-Arabien er ikke på nogen liste. Vores handel med landet koncentrerer sig om løsninger til vand og bygninger, så helt almindelige saudere blandt andet kan få rent drikkevand,« skriver Peter Trillingsgaard, kommunikationsdirektør i Grundfos.

DI opfordrer virksomheder til at blive

De seneste ti år er dansk eksport til Saudi-Arabien fordoblet. Det er hovedsageligt dansk medicin og fødevarer, som saudiaraberne er særligt glade for at købe.

»Saudi-Arabien har en stærk økonomi, og de har råd til at investere i varer af høj kvalitet. Derfor er det et godt marked for danske produkter,« siger Peter Thagesen, som er underdirektør i Dansk Industri.

Han fortæller, at Saudi-Arabien ligger på en 20. plads over vigtige eksportmarkeder for Danmark. Dermed udgør eksporten en procent af den samlede danske eksport.

»Det er især varer til civilbefolkningen, som Danmark handler med. Derfor har sanktionerne ikke haft særligt store konsekvenser for eksporten for danske virksomheder,« siger Peter Thagesen.

Dansk Industri har efter drabet på Kashoggi opfordret danske virksomheder til at fortsætte med at handle med Saudi-Arabien, på trods af at eksporten til Saudi-Arabien ikke fylder i den samlede eksport.

»Vi mener ikke, at det er en god idé at stikke halen mellem benene. Vi tror på, at en god samhandel er vigtigt. Når danske virksomheder holder til i landet, kan det være med til at inspirere og fremme demokratiske bevægelser og værdier i befolkningen,« siger han og peger på, at tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V) i forbindelse med et handelsfremstød i 2016 havde politiske drøftelser om menneskerettighederne, undertrykkelsen af kvinder og mangel på ytringsfrihed med saudiske repræsentanter.

International handel og demokrati går ikke altid hånd i hånd

Philipp Schröder, økonom ved Aarhus Universitet, er ikke enig med Dansk Industri i, at international handel med diktaturstater eller autoritære styrer nødvendigvis vil skabe en demokratisk udvikling.

»Indtil for få år siden var forskerne enige om, at international handel og demokrati går hånd i hånd, men i løbet af de senere år har det været til debat. Vi kan se, at demokratiske lande har mere international samhandel, men det er ikke bevist, at hvis man handler med et land, så vil man understøtte den demokratiske udvikling,« siger han.

»Man havde i mange år en tanke om, at hvis man handlede nok med lande som Kina og Rusland, så ville den demokratiske udvikling følge den økonomiske udvikling. Hvorvidt det er sket, vil mange nok sætte spørgsmåltegn ved i dag,« siger han.

Dansk Industri mener endnu, det er for usikkert at sige, om eksporten fortsat vil stige.