Dansk direktør jubler over milliardsalg: »Jeg er meget begejstret«

Danske Nature Energy er mandag aften blevet solgt til milliardselskabet Shell, og det begejstrer direktør Ole Hvelplund.

På trods af en ny ejerkreds kommer direktør Ole Hvelplunds opgaver ikke til at ændre sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto Maria Tuxen Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliegiganten Shell har købt den danske biogasproducent Nature Energy for 14 milliarder danske kroner.

Det danske selskab ejer og driver 14 biogasanlæg, og salget begejstrer Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.

»Jeg tror, det er et rigtig, rigtig fint match. Shell er jo den største sælger af gas i verden, og de vil gerne have noget grøn gas ind i deres net. Det er vi jo eksperter i at lave,« siger han, da Berlingske fanger ham mandag aften.

Den danske biogasgigant blev stiftet i 1979 under navnet Naturgas Fyn. Siden da er der sket meget, og virksomheden, der kom på private hænder i 2018, er nu verdens førende biogasproducent.

Ole Hvelplund tror og håber på, at de kan være med til at skubbe Shell længere frem på den grønne dagsorden.

»De vil bruge vores platform til at bygge biogasanlæg rundt omkring i verden for at udbygge deres grønne forretning, og det er vi jo eksperter i,« siger han.

Er Shell de bedste, du kunne have forestillet dig som køber?

»Der var også andre, men de er absolut nogle af de bedste, vi kunne forestille os at blive solgt til. Det er et rigtig godt match, at vi får en af verdens største spillere med på vores hold.«

Har der været andre interesserede købere?

»Ja, der har været andre interesserede købere, men jeg kan ikke sige, hvor længe forhandlingerne har været i gang.«

Ole Hvelplund har ikke kendskab til, om der har været købsinteresse fra danske investorer, men han regner med, at Nature Energy fortsætter sine aktiviteter, som selskabet hidtil har gjort.

Shell kommer fra en baggrund, hvor de mestendels har produceret fossile brændstoffer. Har du tillid til, at de er de rigtige til at producere grøn energi?

»Shell har jo en målsætning om at være CO₂-neutrale i 2050, så de går efter den grønne omstilling, og der har de brug for sådan nogle som os. Jeg er meget begejstret over det her køb, og jeg har stor tiltro til, at det er godt for vores vækstrejse fremadrettet,« siger han.

Havde de forrige ejere ikke de samme ambitioner?

»De har altid været gode ejere for os og leveret den kapital, vi havde brug for. Men jeg tror, det er godt at få skiftet ejerkredsen ud med nogle, der har endnu flere muskler, for der skal investeres mange penge og bygges mange flere anlæg,« siger han.

Han uddyber samtidig, at Shell ifølge ham er en fordelagtig ejer, fordi de har en direkte markedsadgang til gasmarkedet, som de forrige ejere ikke kunne levere.

Nature Energy, som fremover kommer på hænderne af britiske Shell, har over 400 ansatte i verden, og udover deres nu 14 etablerede anlæg arbejder de på at få åbnet yderligere 30 anlæg.

Med opkøbet får Shell en europæisk produktionsplatform for biogas. Det er et område, hvor Shell forventer stigende efterspørgsel. Det fortæller downstream-direktør i Shell, Huibert Vigevano, i pressemeddelelsen.

»Shells konkurrenceevne inden for lavemissions brændstoffer stammer fra kapaciteter på tværs af værdikæden, der kombinerer en handels- og forsyningsorganisation i verdensklasse med adgang til differentieret teknologi og produktionsaktiver,« lyder det.

Nature Energy vil frem over blive drevet som et helejet datterselskab af Shell under det eksisterende navn.

Handlen er betinget af myndighedernes godkendelse. Den ventes endeligt fuldført i første kvartal af 2023.