Business-overblik: Ud med inflationsfrygten, nu venter vi på rentedyk

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nordea mener nu at kunne se enden på den voldsomme inflation, der har gjort de daglige indkøb til en dyr fornøjelse. Nu spekuleres der i stedet i, at man kan skime lavere rente i horisonten. Fold sammen
Læs mere
Foto: foto: Andreas Hagemann Bro/Ritzau-Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens morgenoverblik fra Berlingske Business.

I dag skal vi blandt andet forbi endnu en kollapset kryptobørs, en dansk solcellerekord og en direktør, der er jublende glad for et milliardsalg til Shell.

Vi skal også forbi Dansk Industri, som har et klart budskab til Mette Frederiksen, men vi starter i Børsen. Og så er det godt nyt for renteplagede forbrugere.

God læselyst!

Grøn aflad vinder frem

Der skal investeres mellem 5.200 og 7.000 milliarder kroner, hvis vi som verdenssamfund skal stoppe tabet af den natur, der skaber vores velstand, skriver Børsen.

Biodiversitetskreditter er et af svarene, mener både World Economic Forum og WWF Verdensnaturfonden, men Dansk Industri er knapt så sikre.

Hos DI mærker man stor interesse for mere viden, men ikke den store aktivitet i forhold til frivillige kreditter, fortæller underdirektør med ansvar for miljøpolitik Karin Klitgaard.

»Jeg vil være ærlig at sige, at vi ikke er langt med det. Det er et paradigmeskift og svært at få greb om. Virksomhederne vil gerne kunne dokumentere og stå på mål for det, de gør, så det ikke ligner greenwashing,« siger hun.

Læs hele historien her.

Industriens topchef til Mette Frederiksen: Det nytter ikke noget bare at ansætte flere i det offentlige

Der er job nok til danskerne, og det er der ikke mindst i den offentlige sektor.

I september steg den offentlige beskæftigelse med 900 personer, og der er kommet 36.000 flere ansatte i det offentlige siden begyndelsen af coronatiden.

Den offentlige beskæftigelse er dermed på vej mod nye rekorder, og Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, kommer nu med en meget kraftig opfordring til den kommende regering.

Udviklingen kan ikke fortsætte, for danskerne bliver ikke mere tilfredse med den offentlige service, selvom folk bliver ansat i bundter i det offentlige, mener han.

»Automatreaktionen er, at vi skal bare have flere offentligt ansatte, men vi har vidst lige siden Sokrates, at det afgørende ikke er, hvor mange der graver hullet, men hvordan man gør det, og hvor man gør det,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs hele historien her i Berlingske.

Solcelleudbygning slog alle rekorder i 2022

År 2022 vil nok blive husket som et år, der bød på mange kriser, og det er der også en sandhed i.

Men nu bliver det måske også husket som året, hvor udbygningen af solcelleparker i Danmark slog alle rekorder, skriver Finans.

Det er værdifuldt i en tid, hvor afhængigheden af russisk gas har kastet Danmark ud i den største energikrise i 50 år.

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen ønsker branchen tillykke med det enorme indryk af ny solcelleenergi og glæder sig over, at der er en god forretning i det.

»Det er en voldsomt god nyhed. Det er virkelig flot og stærkt gået af branchen i en tid, hvor vi skal have mest mulig grøn strøm for at blive uafhængig af fossile brændsler,« siger han til mediet.

Læs hele historien her.

Nyt kollaps: Stort krypto­sel­skab søger konkurs­be­skyt­telse

Endnu et kryptoselskab har fået kniven for struben i kølvandet på nedsmeltningen i kryptobørsen FTX.

Kryptoselskabet Blockfi har således søgt om konkursbeskyttelse ved en domstol i New Jersey i USA, skriver Børsen.

Det sker ved en såkaldt chapter 11-proces, oplyser selskabet i en meddelelse.

Selskabet, der blev stiftet i 2017, låner penge ud til kunder ved at bruge krypto-aktiver som sikkerhed.

Ifølge Bloomberg havde Blockfi »stor eksponering« over for FTX og dets søsterselskab Alameda.

En række mindre kryptoselskaber er også blevet trukket ned af efterdønninger af det meget omtalte kollaps i FTX, der havde Sam Bankman-Fried i spidsen.

Læs hele historien her.

De første rentedyk kan skimtes i horisonten

Nordeas chefanalytiker, Anders Svendsen, er fortrøstningsfuld omkring, at vi inden så længe får de første rentedyk at se.

Det er, selvom inflationen herhjemme stadig er tårnhøj.

For andetsteds, som på tværs af Atlanten, er markedsstemningen ved at skifte. Der er en spirende tro på, at inflationen bredt set har toppet.

»Markedet tænker, at hvis det kan lykkes i USA, kan det nok også lykkes i Europa,« siger Anders Svendsen til Børsen.

Forventningen blandt økonomer og investorer er, at de store centralbankers rentestigninger er overstået inden for et halvt års tid, og at de omkring slutningen af 2023 og starten af 2024 begynder at sænke renterne igen.

Det er dog – som det er med den slags – ikke til at vide med sikkerhed, betoner Anders Svendsen.

Læs historien her.

Dansk direktør jubler over milliardsalg: »Jeg er meget begejstret«

Oliegiganten Shell har købt den danske biogasproducent Nature Energy for 14 milliarder danske kroner.

Det danske selskab ejer og driver 14 biogasanlæg, og salget begejstrer Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.

»Jeg tror, det er et rigtig, rigtig fint match. Shell er jo den største sælger af gas i verden, og de vil gerne have noget grøn gas ind i deres net. Det er vi jo eksperter i at lave,« siger han, da Berlingske fanger ham mandag aften.

Den danske naturgasgigant blev stiftet i 1979 under navnet Naturgas Fyn. Siden da er der sket meget, og virksomheden, der kom på private hænder i 2018, er nu verdens førende naturgasproducent.

Ole Hvelplund tror og håber på, at de kan være med til at skubbe Shell længere frem på den grønne dagsorden.

»De vil bruge vores platform til at bygge biogasanlæg rundt omkring i verden for at udbygge deres grønne forretning, og det er vi jo eksperter i,« siger han.

Læs hele historien her i Berlingske.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har i dag fokus på disse tre punkter:

1. Inden fredagens jobrapport får vi en række forbrugsdata, som kan give et pejlemærke for, hvordan husholdningerne har det. I dag får vi Conference Boards mål for forbrugertilliden. Det siger, som navnet antyder, noget om, hvor optimistiske husholdningerne er for fremtiden. Høje energipriser og stigende renter har uden tvivl tynget forbrugerne, men samtidig er der en hvis sikkerhed omkring folks ansættelse, i hvert fald lidt endnu, og flere har i USA oplevet pæne lønstigninger. Dagens tal vil afsløre, hvad der vejer mest for forbrugerne.

2. På den anden side af Atlanten får vi afgørende tal for inflationen på tværs af Eurozonen. Dataudgivelsen strækker sig over både tirsdag og onsdag. Som en lille reminder kan det nævnes, at målet for Eurozonen som helhed sidst var 10,6 procent år/år, hvilket er det højeste registrerede tal nogensinde.

Til sammenligning var det seneste tal for USA 7,7 procent, hvilket er godt under det niveau (9,1 procent), hvor inflationen der ovre toppede tidligere på året. Med få tegn på at situationen er forbedret i Europa, kan målingen bidrage til at holde presset på ECB for fortsatte rentestigninger, til trods for at økonomien allerede har vist til på at være svækket.

3. Efter at have talt sig varme i går fortsætter rækken af centralbanktalere i dag. Vigtigst bliver nok ECBs Guindos og Bank of Englands Mann. Begge centralbanker står overfor faldende økonomisk vækst, særligt i Storbritannien, med en inflation som endnu ikke har vist tegn på at komme ned. Det var udtalelser fra netop BoE og ECB om en potentiel kursændring, som gav startskuddet til det nuværende aktieridt tilbage den 12. november, og det er da også det emne der vil være i fokus i dag.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones -1,45 procent
  • S&P 500 -1,54 procent
  • Nasdaq -1,58 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei -0,45 procent
  • Hongkong Hang Seng +4,12 procent
  • Kina CSI +2,04 procent

Tak, fordi du læste med!