Dansk biotekselskab vil genoplive amerikansk gigants kræftmiddel

Kræftlægen Peter Buhl Jensen har fået adgang til et cancermiddel udviklet af amerikanske Bristol-Myers Squibb, der er godkendt i USA, men som ikke kom gennem nåleøjet i Europa. Nu vil den danske kræftlæge forsøge at vække midlet til live med et særligt »genoplivelsestrick«.

Peter Buhl Jensen er topchef i biotekselskabet Oncology Venture, hvor hans kone, Ulla Hald Buhl, indtager posten som driftsdirektør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Bevæbnet med en særlig teknologi udviklet af en dansk matematikprofessor vil biotekselskabet Oncology Venture med kræftlægen Peter Buhl Jensen i spidsen forsøge at »genoplive« et middel mod brystkræft fra en amerikansk medicinalkæmpe, som tidligere er skredet i svinget.

Peter Buhl Jensen har helt specifikt kastet sin kærlighed på stoffet ixabepilone, der oprindeligt er udviklet af Bristol-Myers Squibb. Midlet bruges til behandling af brystkræft i USA og blev godkendt af de amerikanske myndigheder i 2007.

I Europa blev kræftmidlet derimod afvist ved hoveddøren med den begrundelse, at prisen ikke stod mål med medikamentets effekt.

Peter Buhl Jensen vil nu forsøge at få de europæiske myndigheder til at ombestemme sig med en plan, der går ud på, at han vil gøre det bortdømte kræftmiddel til såkaldt præcisionsmedicin.

»Det er et stof, som passer os virkelig godt. Det er samtidig et produkt, der er godkendt i USA. I Europa har man sagt nej. Der har vi så fået mulighed for at gennemse materiale fra studier med midlet, hvor vi har kigget nærmere på patienternes genudtryk. Her mener vi, at vi med vores teknologi vil være i stand til helt præcist at identificere de patienter, der vil få gavn af stoffet,« siger Peter Buhl Jensen.

Den danske kræftlæges hemmelige »genoplivelsestrick« går under navnet drug response predictor.

Med det våben i hånden forsøger Oncology Venture med hjælp fra big data at matche kræftramte med medicin på en helt særlig måde med en genbaseret teknologi, som den danske matematikprofessor Steen Knudsen har udviklet.

Det danske biotekselskab planlægger i første omgang at iværksætte et mindre studie med omkring ti patienter, der skal afklare, om selskabets big data-teknologi med succes kan kobles sammen med kræftmidlet fra Bristol-Myers Squibb.

Hvis det ikke lykkes, kan Oncology Venture og Peter Buhl Jensen slippe ud af projektet uden større omkostninger.

»Den eneste risiko er, at vi kommer til at spilde vores tid. Det betyder simpelthen lige ud af landevejen, at der selvfølgelig findes en risiko for, at vores teknik skuffer,« siger Peter Buhl Jensen.

Hvis studierne med kræftmidlet omvendt viser gode resultater, er det Peter Buhl Jensens plan at forsøge at få midlet godkendt hos de samme europæiske myndigheder, der sagde nej til midlet for omkring ti år siden.

Peter Buhl Jensen, topchef i biotekselskabet Oncology Venture

»Den eneste risiko er, at vi kommer til at spilde vores tid. Det betyder simpelthen lige ud af landevejen, at der selvfølgelig findes en risiko for, at vores teknik skuffer«


Hvis det lykkes, kommer Oncology Venture til at sidde på rettighederne til at sælge midlet på det europæiske marked.

»Kan vi finde en niche af patienter, som har mere gavn af vores middel end de konkurrerende, vil det være til fordel for både kræftpatienter og vores investorer. Vi ser samtidig en mulighed for, at det her middel kan fungere i andre kræftformer end brystkræft,« siger Peter Buhl Jensen.

Han opstiller samtidig et meget konkret mål for, hvordan drømmescenariet for det første studie med det amerikanske kræftmiddel ser ud.

»Det ville være fantastisk, hvis vi kunne få det til at virke i 40 procent af patienterne,« siger Peter Buhl Jensen.

Oncology Ventures forretningsmodel er helt overordnet, at selskabet vil forsøge at »genoplive« kræftmedicin, som andre selskaber tidligere har opgivet at føre videre.

Biotekselskabet opererer i et felt, som stadig er forholdsvis ungt. Fra den mere traditionelle medicinalbranche findes en hel kategori af selskaber, som opkøber og genopfrisker gamle lægemidler.

Mennesker reagerer ofte forskelligt på den samme medicin, men hvis Oncology Venture får held med at udvikle såkaldt præcisionsmedicin, vil det være muligt at give en bestemt patient den behandling, som virker bedst – i første hug.

Oncology Venture holder til i Hørsholm, men har siden 2015 været børsnoteret i Stockholm.