Coronakrisen har gjort ondt på antallet af nye virksomheder – i juni turde iværksætterne på ny »gribe muligheden«

I årets andet kvartal, der i høj grad har været præget af coronakrisen, blev der stiftet få nye virksomheder i Danmark. I juni er etableringslysten dog tilsyneladende vendt tilbage, viser nye tal. Alligevel er der det seneste år stiftet væsentligt færre nye virksomheder, end der blev i det forgangne år.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) var i juni på besøg hos en lille iværksætterklynge i det nordvestlige København. Her blev han præsenteret for et nyt forslag til dansk selskabsret, som en stribe centrale organisationer mener skal bringe etableringslysten tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Coronakrisen har lagt en kraftig dæmper på antallet af nystiftede virksomheder. Således blev der i andet kvartal stiftet 28 procent færre virksomheder, end der gjorde i samme periode sidste år, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv på baggrund af tal fra kreditanalyseselskabet Experian.

I andet kvartal blev der i alt stiftet 6.487 nye virksomheder – man skal helt tilbage til 2013 for at finde lavere etableringstal for årets andet kvartal.

Alligevel er der optimisme at spore, idet nye tal fra juni viser, at etableringslysten er ved at vende tilbage, og at antallet af nyetablerede virksomheder vendte i årets første sommermåned og nu er på niveau med før krisen, viser analysen.

»Vi kan håbe på, at de seneste tal er et udtryk for, at etableringslysten så småt er vendt tilbage. Det kan dog også blot være et mindre efterslæb fra de hårdt ramte coronamåneder. Dem, som har overvejet at etablere virksomhed i marts og april, har muligvis holdt igen og først etableret virksomheden, da Danmark begyndte at åbne op. Det må tiden vise,« skriver Jasmina Pless, der er chefkonsulent for iværksætterpolitik hos Dansk Erhverv, i en e-mail til Berlingske.

Iværksættere griber muligheden

I juni i år blev der således stiftet syv procent flere virksomheder end samme måned sidste år. Det svarer til 161 flere virksomheder.

»Det viser, at vi har iværksættere i Danmark, der tør gribe muligheden – også i en usikker tid. Iværksættere og startups skiller sig netop ud fra store virksomheder ved, at de er omstillingsparate og nemt kan gribe nye muligheder i en turbulent tid som nu, hvor der er vendt op og ned på mange markeder, og der kan opstå nye forretningsmuligheder,« lyder det fra Jasmina Pless.

Hun henviser blandt andet til de stigende arbejdsløshedstal, der kan være med til at øge antallet af nystiftede virksomheder, idet en fyring kan blive et »kærligt skub« ud i iværksætterlivet.

Jamina Pless nævner i den forbindelse Finland, hvor lukningen af Nokia i sin tid betød, at en stor gruppe veluddannede ingeniører stod uden job og i stedet begyndte at stifte techstartups, som i dag danner ramme om en stærkt iværksættermiljø i Finland.

Hvis man kigger på de seneste 12 måneder – fra juli 2019 til juni 2020 – er der gennemsnitligt stiftet 27 procent færre virksomheder, end der blev året forinden. Foruden coronakrisen findes en del af forklaringen i afskaffelsen af selskabsformen IVS, der gjorde det muligt at stifte virksomhed med en enkelt krone i kapitalindskud.

Muligheden blev dog fjernet af den tidligere regering og Dansk Folkeparti, og siden er antallet af nystiftede virksomheder altså faldet drastisk.

Løsning på vej

Afskaffelsen af IVSerne har trukket overskrifter, fordi antallet af nystiftede virksomheder er raslet ned. Danmark har i dag Europas næsthøjeste kapitalkrav på 40.000 kroner, hvilket har fået otte centrale organisationer til at gå sammen om et forslag til et nyt kapitalkrav på 8.000 kroner, hvilket blev præsenteret tilbage i juni.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) tog dengang positivt imod forslaget.

»Vi skal finde en løsning, der på den ene side skaber en tryg fremtid for iværksætterne, samtidig med at risikoen for svindel holdes på det minimale. Jeg vil nærstudere anbefalingerne, som er et kærkomment bidrag, fordi de spiller direkte ind i den politiske proces, vi er i gang med,« sagde ministeren 11. juni.

Der skal altså både findes en løsning på de omtrent 35.000 IVSere, der skal omdanne sig til et ApS inden 15. april 2021, hvis ikke de skal tvangsopløses, samt en løsning på, hvordan man langsigtet sikrer flere nye iværksættere. Der ventes en løsning hen over sommeren.