Corona rundbarberer SAS-aktionærernes værdier: »Uden kapitalforhøjelsen havde SAS ikke overlevet«

Danmark og Sverige er på vej til kraftigt at øge deres andel i SAS, mens de gamle aktionærer står til at miste betydelige værdier. I dag var der ekstraordinær generalforsamling.

 
Antallet smittede med corona er begyndt at stige, og det er især unge mellem 20-29 i hovedstadsområdet, der er ramt. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS står til at få tilført et beløb på omkring otte mia. kroner, og det er penge, som vil betyde, at selskabet kan komme fornuftigt igennem de næste måneder af coronakrisen. Men for aktionærerne er det en trist dag, efter at stort set alle værdier nu står til at blive udvandet med den kommende kapitalforhøjelse.

Det er endnu uklart, præcis hvor mange penge der kommer ind, og hvordan den kommende ejerfordeling bliver. Det skyldes, at de nuværende aktionærer skal afgøre, om de vil med i emissionen, og obligationsejerne skal beslutte, hvor stor en del af deres gæld de vælger at konvertere til aktier i SAS.

»Jeg takker for den støtte, vi har fået, og at man er enig i, at det her er nødvendigt, for at SAS skal kunne overleve. Jeg håber, at de nye ejere vil være med på den rejse, som begynder efter covid-19. Vi har en stærk position på et attraktivt skandinavisk marked,« siger Rickard Gustafson, topchef i SAS, til Berlingske umiddelbart efter tirsdagens ekstraordinære generalforsamling.

Planen betyder, at Danmark og Sverige øger deres andel i SAS til sandsynligvis omkring 20 procent. Hidtil har Sverige ejet 14,8 procent, og Danmark 14,2 procent. Den tredjestørste aktionær – den svenske Wallenberg-familie med en ejerandel på 6,5 procent – støtter også redningsplanen.

De mange penge, der nu bliver skudt ind, betyder samtidig, at de tidligere aktionærer har tabt en stor del af det, som de før krisen købte SAS-aktier for.

»Hvor meget de bliver udvandet, ved vi ikke endnu. Det beror på, hvor mange af de nuværende aktionærer der er med i fortegningsemissionen, og hvor stor en andel af obligationsejerne der vælger at konvertere til aktier,« siger Gustafson.

Under hårdt pres

SAS har været hårdt presset af coronasmitten, der har gjort det umuligt eller meget vanskeligt at flyve til de fleste lande i verden. SAS har indtil videre fremlagt underskud på ca. 4,8 mia. kroner for den første del af 2020. Samtidig er der planer om omfattende fyringsrunder.

»Vi havde ønsket, at vi ikke skulle igennem denne krise. Vi gik ind i den med et selskab, der havde fem år med overskud, og som tog markedsandele. Siden kom covid-19, som har været meget hård, ikke bare for os, men for hele branchen, og vi er glade for, at vores ejere nu støtter os, for uden kapitalforhøjelsen havde SAS ikke overlevet,« siger Gustafson.

Prospektet til kapitalforhøjelsen vil blive annonceret næste onsdag, 30. september, oplyser SAS. SAS får efter planen de endelige tilbagemeldinger om fortegningsemissionen 23. oktober og står til at gennemføre kapitalforhøjelsen 5. november.

Nu skal selskabet afslutte de sidste af op mod 5.000 afskedigelser, som er gennemført siden coronasmitten brød ud. Samtidig kan der også blive genåbnet flyruter.

»Hvis efterspørgslen tillader det, vil vi nu opskalere vores operationer igen og komme tilbage til nogle af de destinationer, som vi tidligere har fløjet meget på. Og vi skal også fortsætte med de reduktioner, som er blevet besluttet,« siger SAS-chefen.

Kan man sige noget om, hvornår markedet begynder at ligne sig selv?

»Jeg ville ønske, at jeg kunne give et præcist svar på, hvornår vi kommer tilbage til normale tilstande. Vores bedste gæt er, at vi har en efterspørgsel, som minder lidt om det, der var før krisen, når vi er et stykke inde i 2022,« siger Gustafson.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, siger, at SAS står foran en svær tid, selv om der nu er udsigt til, at der kommer penge i kassen.

»Når staten spytter pengene i kassen, handler det alene om at holde SAS flyvende og ikke om, at investeringscasen SAS er interessant. Der er intet overhovedet, der tyder på, at markedet bliver dramatisk bedre,« siger Per Hansen.

Rekapitaliseringen er forhåndsgodkendt af Europa-Kommissionen, da både den danske og svenske stat er involverede.