Butikker i kinesisk storby åbner igen: »Situationen er i markant bedring«

Butikker og fabrikker begynder så småt at åbne igen i Shanghai, herunder danske Danish Crown.

Flere shoppingcentre i Shanghai har haft markant færre besøgende det seneste stykke tid, men nu begynder der så småt at være liv på gangene igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronapanik havde spredt sig i Kina – og med god grund.

Dødstallene i landet har rundet 2.800, og antallet af smittede er nu over 80.000. Faren for smitte med coronavirus (covid-19) har fået virksomheder landet over til at lukke, herunder en lang række danske.

Men i den kinesiske storby Shanghai med over 27 millioner indbyggere begynder over 90 procent af alle indkøbscentre, e-handelssteder og nærbutikker at åbne igen. Det skriver Shanghai Dailys engelske pendant »Shine« og bekræftes af Glen Mikkelsen fra Dansk Industri, som til dagligt arbejder i Shanghai på vegne af erhvervs- og arbejdsgiverforeningen, men i skrivende stund befinder sig i Danmark.

»Ud over i hovedbyen Wuhan og Hubei-provinsen generelt er mandag også den dag, hvor flest kontorer og arbejdspladser åbner igen,« forklarer Glen Mikkelsen.

»Virksomhederne har givet medarbejdere mulighed for at arbejde hjemmefra i februar. Der var mange restriktioner, men selv om der stadig er udfordringer, er situationen sådan, at folk faktisk kan komme på arbejde. Risikobilledet og sygdomsudviklingen er vendt, og situationen er i markant bedring i langt størsteparten af Kina,« tilføjer han.

Glen Mikkelsen siger, at han også er i kontakt med både danske og europæiske virksomheder, der fortæller, at deres medarbejdere begynder at dukke op på arbejde igen.

Et eksempel er Danish Crowns forædlingsfabrik ved Shanghai, som er oppe at køre på tredje uge, efter at produktionen lukkede i slutningen af januar. Det oplyser virksomheden selv til Berlingske.

Og apropos gris sælger e-handelsplatformene i Shanghai allerede mange ton mad. Det oplyser de kinesiske myndigheder, der overvåger handlen i storbyen.

E-handlerne modtager ifølge myndighederne omtrent en million bestillinger om dagen, der både tæller 170 ton gris og 540 ton grøntsager.

De kinesiske myndigheders data om supermarkederne viser også, at desinfektion og håndsæbe »sælger som varmt brød«. Det skriver Shanghai Dailys engelsksprogede medie »Shine«.

Ifølge myndighederne i Shanghai er ingen blevet smittet med coronavirus for fjerde dag i træk.

Byens har i alt haft 337 indbyggere, som er smittet, og i alt tre, som er døde som følge af virussen.