Coronavirus får danske virksomheder til at lukke fabrikker og butikker på stribe

Den dødelige coronavirus fortsætter med at sprede sig. Dette har tvunget flere danske virksomheder til at lukke fabrikker og butikker i Kina. For danske virksomheder i Kina er coronavirus langt værre end den SARS-epidemi, der for snart to årtier siden ramte Kina.

Den dødelige coronavirus påvirker danske virksomheder med aktiviteter i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/AFP/Ritzau Scanpix

GN Store Nord meddelte fredag eftermiddag, at al produktion på virksomhedens fabrik i den kinesiske by Xiamen er blevet midlertidigt suspenderet. Det sker, som konsekvens af at en vagt, der arbejder på fabrikken, er blevet smittet med den dødelige coronavirus.

Den danske høreapparatproducent er langtfra den eneste danske virksomhed, som mærker konsekvenserne af coronavirussen, der ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) nu udgør en international sundhedskrise.

Danish Crown har lukket produktionen på virksomhedens forædlingsfabrik ved Shanghai, ligesom smykkekoncernen Pandora ifølge erhvervsmediet Finans har lukket mere end hver femte butik i Kina.

Samtidig har Kopenhagen Fur set sig nødsaget til at udskyde sin februarauktion, fordi en stor del af virksomhedens kunder kommer fra Kina.

En lang række virksomheder har også valgt at indstille al rejseaktivitet til Kina. Det gælder blandt andre modekoncernen Bestseller.

»Vi samarbejder med International SOS, som løbende rådgiver os og holder vore medarbejdere opdateret på eventuelle risici. Grundet den seneste udvikling har vi indstillet al rejseaktivitet til vores kontorer i Kina og Hongkong – indtil videre til 10. februar,« skriver Morten Norlyk, der er presseansvarlig hos Bestseller, i en e-mail til Berlingske.

»Vi forholder os endvidere proaktivt til det mulige scenario, at vores produktion og leveringer vil kunne blive påvirket,« skriver Morten Norlyk.

Michael Bremerskov Jensen er fagchef for international i Dansk Erhverv. Han oplyser, at han de seneste dage har været i kontakt med flere virksomheder, der arbejder på nødplaner for, hvordan de skal håndtere de vidtrækkende udfordringer, som udbruddet af coronavirus har medført.

Mere alvorlig end SARS

Michael Bremerskov Jensen påpeger, at udbruddet af coronavirus i Kina har langt større konsekvenser for danske virksomheder end den SARS-epidemi, der ramte Kina i 2002.

»Dansk erhvervsliv er langt mere integreret i forhold til Kina, end da SARS ramte landet i 2002. Så selv i det positive scenarie, hvor denne coronavirus hurtigt bliver inddæmmet, vil der være økonomiske konsekvenser for danske virksomheder, i og med vi i dag er langt mere tilstede i Kina, end vi var for 17-18 år siden,« siger Michael Bremerskov Jensen.

For 20 år siden var eksporten til Kina på det nærmeste ubetydeligt lav, men siden er eksporten vokset eksplosivt, så Kina i dag er Danmarks sjettestørste eksportmarked foran europæiske lande som Frankrig og Holland. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik har danske virksomheder 468 datterselskaber med i alt godt 80.000 ansatte i Kina.

Samtidig importerer mange danske virksomheder også varer fra Kina.

»Mange danske grossister og detailvirksomheders forretningsmodel afhænger af effektiv import og pålidelige leverandører i Kina. Hvis leverandøren ikke er der, og fabrikken ikke kører, og hvis der ikke bliver fragtet til havnebyer, så får den danske importør naturligvis ikke sine varer,« siger Michael Bremerskov Jensen.