Businessoverblik: Milliardærfamilier smækker kassen i for nye investeringer

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nogle af Danmark rigeste familier, herunder Kirk Kapital, som i 2007 fik et milliardbeløb ved spaltningen af Lego, kaster sig ikke over nye investeringer under coronakrisen. Billedet er fra »Lego World« i Bella Center i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God onsdag morgen og velkommen til endnu en forårsdag, hvor du godt kan indstille dig på, at rigtigt meget stadig kommer til at handle om coronavirussen.

Vi skal blandt andet forbi nogle utålmodige virksomheder, der i ugevis har spejdet forgæves efter den kompensation, de har søgt fra statens hjælpepakker. Og så skal vi høre fra nogle af Danmarks rigeste familier, der på grund af de usikre tider lægger opkøb på is. Men vi begynder hos Nets, der risikerer at ende med at må sluge en milliardregning som følge af coronakrisen.

1. Konkursramt rejsebranche kan koste Nets milliardregning

Coronakrisen kan ende med at blive endda rigtig dyr for betalingsformidlingsvirksomheden Nets. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Årsagen skal findes i rejsebranchen, en af de brancher der er absolut hårdest ramt af coronakrisen og konkurser.

Kunder, der køber for eksempel hotelværelser og flybilletter, betaler nemlig ofte forud med kreditkort. Går det selskab, der har solgt hotel- eller flybilletterne, konkurs, vil køberen kunne kræve pengene tilbage fra Nets eller en anden virksomhed, der har stået for at formidle betalingen forud.

»Vi forventer, at covid-19 vil få en negativ påvirkning på vores finansielle performance i 2020. Det er dog for tidligt at anslå i hvilket omfang,« lyder det fra finansdirektør Klaus Pedersen, Nets, i en skriftlig kommentar.

Nets har allerede en dyr regning at betale fra rejsebranchen fra sidste år. Konkursen i Thomas Cook i 2019 forventes alene at koste Nets lige under en milliard kr.

2. Landets rigeste familier lægger nye opkøb på is

Coronakrisen får danske milliardærfamilier til at smække kassen i for nye investeringer. Nogle af de rigeste familier i Danmark, der forvalter formuer i egne selskaber, forholder sig lige nu afventende til, hvad coronakrisen kommer til at bringe. Det skriver Børsen.

Blandt andet har Kirk Kapital, der i 2007 fik et milliardbeløb, da Lego blev spaltet, besluttet sig for at flytte fokus til at støtte eksisterende investeringer.

»Vi er meget påpasselige med, hvad vi foretager os i øjeblikket. Vi vil gerne vide, hvad vi køber, og det er svært at få få fuld gennemsigtighed i den periode, vi er i nu,« siger Kim Gulstad, der er adm. direktør i Kirk Kapital.

Tøjmilliardæren Niels Martinsen, der sidste år købte sit livsværk IC Group tilbage, holder ligeledes »krudtet tørt«, siger han. Samme tilgang har Anders Holch Povlsens Heartland, der ejer Bestseller og en stribe andre virksomheder.

3. Utålmodige virksomheder venter på kompensation fra hjælpepakker

Hjælpepakke efter hjælpepakke er blevet langet over embedsmændenes skriveborde på Slotsholmen. Men en ny analyse fra SMVdanmark viser, at 88 procent af virksomhederne stadig venter på at få udbetalt penge fra regeringens hjælpepakker. Flere af dem har ventet i flere uger. Det skriver Berlingske.

Tom Hoel, der ejer fitnesscentret Aerobicgården i Frederikssund, er en af dem. Et lån på 100.000 i banken – med en årlig rente på omkring ti procent – er derfor blevet hans løsning, mens han venter på tredje uge.

»Jeg kan godt gå og blive lidt ond i sulet over det. De siger, at de holder hånden under erhvervslivet, men der er ikke kommet nogen penge.«

Det må ikke være bureaukrati, der får virksomhederne til at gå konkurs, lyder kritikken fra erhvervslivet.

Tre forhold at holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, har i dag opmærksomheden rettet mod disse punkter:

  • Har vi set de laveste oliepriser? I sig selv er lave oliepriser godt for forbrugerne og skidt for producenterne. Samtidig er lave og meget svingende oliepriser et tegn på en ustabil verden, og det foruroliger fortsat investorerne.
  • Der har de seneste dage været relativt mindre opmærksomhed på globale smittetal. Ultimativt er det smittetal- og spredningsrisikoen, som afgør hvornår økonomierne genåbner?
  • Britiske forskere fra Oxford har været relativ optimistiske med hensyn til muligheden for at lave en vaccine; de har sågar sagt, at der er 80 procents mulighed for, at det, som de arbejder med nu, vil vise sig at virke, og at vaccinerne kan være klar i sensommeren. Det vil være den bedste økonomiske bagstopper, som verden kan få øje på.

 

Markederne her til morgen

USA lukkekurser tirsdag

Dow Jones -2,67 pct.

S&P 500 -3,07 pct.

Nasdaq -3,48 pct.

Indeks kl. 06.15

Japan Nikkei -1,26 pct.

Hongkong Hang Seng -0,56 pct.

Kina CSI -0,16 pct.