Businessoverblik: Fem milliarder mindre end sidste år: Danskernes feriebudget ser ud til at skrumpe gevaldigt i år

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Livreddere fra Trygfondens kystlivredning på stranden i Løkken i juni 2018. Coronakrisen får mange danskere til at holde ferie i Danmark i år i stedet for at tage til udlandet. Ifølge tænketanken Kraka vil det få danskernes feriebudget til at skrumpe med flere milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til onsdagens businessoverblik.

Vi er nu i midten af en af danskernes foretrukne ferieuger, men der er stadig masser af spændende læsestof til jer derude.

Morgenens overblik bringer os blandt andet forbi et nyt samarbejde mellem IBM og Dansk Flygtningehjælp og en oversigt over, hvor meget danskernes feriebudget ser ud til at skrumpe i år. Men vi begynder med dårlige nyheder for rådgivningsbranchen i Danmark.

Efter coronakrisen: Rådgiverbranchen forventer kæmpedyk

Coronakrisen gør ondt på rådgiverbranchen. Ifølge en ny måling forventer hver fjerde virksomhed i branchen et fald i omsætningen i juni på 31-40 procent i forhold til sidste år.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans på baggrund af tal fra Dansk Erhverv.

Samtidig forventer hver 10. virksomhed et fald i omsætningen på op til så meget som 50 procent i juni.

»Der er ingen tvivl om, at vi som branche er hårdt ramt af krisen. Vi er jo et spejl af erhvervslivet. Når virksomheder generelt kigger på omkostningsbesparelser, kigger de også på omkostninger til rådgivere,« siger Christian Fredensborg Jakobsen, partner i rådgivningskoncernen PwC og formand for Rådgivningsudvalget under Dansk Erhverv.

I samme måling svarer 55 procent af de adspurgte, at de forventer at opsige medarbejdere, hvis den statslige hjælp om lønkompensation ikke forlænges. 27 procent svarer, at de ikke vil opsige medarbejdere, mens 18 procent svarer »ved ikke«.

IBM og Dansk Flygtningehjælp går sammen om at forudse verdens flygtningestrømme

De seneste 20 år er antallet af fordrevne personer rundt om i verden fordoblet. I 2018 var flere end 70 millioner mennesker på flugt fra blandt andet væbnede konflikter, hungersnød og naturkatastrofer. Udviklingen understreger, at der er behov for nytænkning inden for flygtningeområdet, hvis man skal blive bedre til at reagere på krisesituationer.

Det er blandt andet derfor, at computervirksomheden IBM og Dansk Flygtningehjælp i 2017 besluttede at finde frem til, om de sammen kunne udnytte de kompetencer, de hver især har. De ville undersøge, om man kunne benytte offentligt tilgængelige data fra verdens brændpunkter til at udvikle et program, der kan forudsige, hvor der er risiko for, at mennesker vil blive drevet på flugt, samt give et bud på, hvor mange der potentielt vil blive fordrevet.

Det skriver vi på Berlingske.

Samarbejdet er mundet ud i et program, der skal benytte offentligt tilgængelige data til at fremskrive potentielle scenarier for flygtningestrømme. Programmet kalder de »Foresight«, og de hidtidige forsøg vækker begejstring hos Dansk Flygtningehjælp.

»De resultater, vi ser, er meget lovende. Vi kan se at, Foresight kan være med til at understøtte vores strategiske planlægning,« forklarer generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Charlotte Slente.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danskernes feriebudget ser ud til at skrumpe med fem milliarder kroner

Sommerferieplanerne for danskerne ser helt anderledes ud i år. Det betyder, at danskerne samlet set kommer til at bruge omkring af fem milliarder kroner mindre på feriebudgettet, end de plejer.

Det skriver Børsen.

Det er tænketanken Kraka, der har fået Epinion til at spørge danskerne om deres ferieplaner i år og på den baggrund kan fremlægge flere interessante tal.

Danskernes ferieforbrug forventes at vokse med 41 procent i Danmark og falde med 74 procent i udlandet.

I sommermånederne juli-september brugte danskerne sidste år 5,7 milliarder kroner på ferie i Danmark. Det tal forventes at stige til 8,1 milliarder kroner i samme måneder i år.

Men danskerne bruger færre penge, når de holder ferie i Danmark, end når de holder ferie i udlandet. Derfor vurderer Kraka, at feriebudgettet for danskerne i alt vil skrumpe betragteligt.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • De tre første store amerikanske bankregnskaber fra JPMorgan, Citigroup og Wells Fargo viste som ventet meget store tabsreservationer på grund af konsekvenserne af covid-19. De amerikanske banker er naturligt hårdt ramt på grund af effekten af anden runde. Investorerne vil dog alligevel kunne ane en mulighed for, at 2. kvartalsregnskaberne trods alt vil vise sig indtjeningsmæssigt at være et lavpunkt.
  • I mangel af større danske regnskaber og forud for fredagens bankmæssige udskilningsløb mellem Danske Bank og Nordea vil investorerne have fokus rettet mod regnskaberne fra svenske SEB-Banken og svenske Handelsbanken. Begge banker kom fornuftigt ud af 1. kvartal og vil blive set som et pejlemærke for tallene fra netop Danske Bank/Nordea.
  • På trods af en usikker kortsigtet fremtid for økonomien klarer aktierne sig i det gennemsnitlige tilfælde mere end blot fornuftigt. Under overfladen lurer konsekvenserne af effekten af anden runde covid-19 samt usikkerhed om, hvorvidt USA og Kina handelsmæssigt kan komme hinanden i møde. Indtil videre har usikkerheden ikke haft nogen negativ effekt på aktiemarkederne. Retorikken fra præsident Donald Trump kan dog tiltage i takt med at vi nærmer os den amerikanske valgdato.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

USA lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones +2,13 pct.
  • S&P 500 +1,34 pct.
  • Nasdaq +0,94 pct.

Asien indeks kl. 6.30

  • Japan Nikkei +1,32 pct.
  • Hongkong Hang Seng -0,55 pct.
  • Kina CSI -1,39 pct.

Hav en rigtig god dag!