Business-update: Udvikling i Japan kan ramme danske boligkøbere

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

(ARKIV) Huse i Storkøbenhavn den 15. maj 2015 (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update her på Berlingske, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over og opdatering på de vigtigste historier fra erhvervslivet.

Vi skal omkring et salg i milliardklassen, som kan få konsekvenser for kommende danske boligkøbere, og historien om, at danske Female Invest rejser flere millioner i ny investorrunde. Vi begynder dog med en jysk hoteldirektør, der efter gårsdagens pressemøde er bekymret for den kommende tids julefrokoster, møder og konferencer.

Hoteldirektør bekymret for branchen

Hotel- og restaurationsbranchen har stor forståelse for gårsdagens meddelelse om coronapas, men flere er alligevel bekymrede for, hvordan den nærmeste fremtid ser ud. Det skriver Finans.

Finans skriver, at det er en udbredt holdning i branchen, at coronapasset kan accepteres og kan skabe tryghed for kunderne. Det er dog samtidig frygten, at fremtiden vil bringe yderligere restriktioner med sig, og at stigende smitte vil få gæsterne til at holde sig hjemme, der fylder.

»Vi kan sagtens håndtere et krav om coronapas. Til gengæld er det gift for vores sektor, hvis der breder sig usikkerhed og snak om flere restriktioner. Vi er i branchen i forvejen hårdt spændt for og står over for en sæson med julefrokoster, møder, konferencer og andet. Jeg frygter, at en beslutning om, at covid-19 atter betegnes som en samfundskritisk sygdom, kan skabe bekymringer,« siger Peter J. Madsen, der er administrerende direktør for Hotel Koldingfjord.

Female Invest vil bygge platform til aktiehandel

Europas største finansielle læringsplatform målrettet kvinder, danske Female Invest, har for anden gang inden for et år rejst flere millioner kroner i investorrunde. Det skriver Børsen.

I alt er der tale om 30 millioner kroner, som læringsplatformen henter i en ny investeringsrunde, der bliver anført af ventureselskabet Green Visor Capital med base i San Francisco.

Bag Female Invest, der blev stiftet i 2017, står Camilla Falkenberg, Emma Due Bitz og Anna-Sophie Hartvigsen, hvis hovedmål det er at skabe finansiel lighed, og netop dette skal det store millionbeløb være med til at skabe endnu mere af.

»Så skal vi faktisk også til at bygge en tradingplatform, så brugere kan handle aktier direkte gennem os,« siger Anna-Sophie Hartvigsen til Børsen.

Japanske investorer har solgt realkreditobligationer for milliardbeløb

En udvikling i Fjernøsten kan være stærkt bekymrende for danske boligkøbere. Det skriver Finans.

Der er tale om et salg på knap otte milliarder kroner af japanske investorernes beholdning af danske realkreditobligationer. Salget, der fandt sted tilbage i september, er det største, siden de japanske investorer for alvor meldte sig på det danske marked for realkreditobligationer tilbage i 2016.

Salget kan have stor betydning for potentielle danske boligkøbere, mener chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard. I en kommentar til Finans siger han:

»Det er klart, at en udvikling, som vi så det i september, kan gøre en lidt bekymret på boligkøbernes vegne, da en fortsat faldende tendens kan sætte sig i markedet. Det giver dårligere kurser og dermed højere renter, når boligkøberne skal finansiere deres drømmebolig.«

Her er fem skarpe bud fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Forsyningskrisen raser og vil ramme op mod 200.000 danske job: »Problemet har aldrig været større end nu«

Vestas har fået overskuddet halveret som følge af mangel på materialer, men forsyningskrisen rammer langt bredere og dybere end landets største vindmølleproducent, viser nye beregninger. Cheføkonom påpeger, at forsyningskrisen har visse gode sider for dansk økonomi.

Læs Frederik M. Juels historie her.

2. For en gangs skyld får Skat ros: »Det er imponerende«

Skattestyrelsen inviterede i sidste uge landets 100 største virksomheder indenfor. Initiativet udløser noget så sjældent som ros til Skattestyrelsen – også selv om der er udsigt til øget kontrol. Det skaber dog også forventninger, der skal indfries, hvis Skattestyrelsen skal høste mere end kortvarig ros, lyder det fra en af deltagere i arrangementet.

Det skriver Vibe Hyltoft mere om her.

3. En direktør fra Skat ringede og inviterede sig selv på en kop uformel kaffe. Så bimlede alle alarmklokker

Virksomhederne skal have »en ægte fornemmelse af, at vi lytter«, og at »vi ikke har den største hammer i hånden som det første, når vi kontrollerer«. Sådan lyder et af budskaberne fra selskabsskattedirektør Kenneth Joensen i et interview til Berlingske.

Læs hele Vibe Hyltofts interview her.

4. Vaccinekæmpe kom først over målstregen og løfter nu omsætningen med tæt på 10.000 procent

Da medicinalselskaberne Pfizer og BioNTech lykkedes med at producere en effektiv vaccine mod covid-19, blev de både bedst og først – og det har fået milliarderne til at rulle ind, viser de nyeste regnskabstal.

Læs Julie Schneiders artikel her.

5. Københavns Lufthavn får første overskud siden coronakrisens udbrud

Støtte fra statslig hjælpepakke sikrer Københavns Lufthavn det første overskud i halvandet år.

Det skriver Ritzau her.