Business-update: Tysk discountkæde får store klø i Danmark

Berlingskes businessredaktion guider dig til onsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Finn Tang (midten) overtog i 2017 jobbet som chef for den tyske discountkæde Aldi Danmark. Tidligere har han været direktør for Lidl Danmark. Her er han i Aldi-butikken i Glostrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God fredag eftermiddag og velkommen til dagens businessupdate, som giver dig overblik over de mest interessante erhvervsnyheder lige nu, så du kan komme hurtigt ud og nyde varmen og sommervejret op til weekenden - hvor det i øvrigt ser ud til at blive lige så godt vejr i morgen.

Vi skal omkring en hel masse, der taber penge.

Aldi bløder igen igen

Den tyske dicountkæde Aldi kæmper for at moderniserere, lave nye butikker og forbedre sin organisation og image i Danmark. Og det koster igen igen kæden et kæmpe tab på bundlinjen. I 2019 lød underskuddet i den danske del af kæden på 512 mio. kr. Det skriver Finans.

Underskuddet er 131 millioner kroner større end året forinden, og på ti regnskabsår har man nu tabt ca 2,4 milliarder kroner.

Adm. direktør for Aldi Danmark, Finn Tang, erkender overfor Finans, at udviklingen rent regnskabsmæssigt var utilfredsstillende i 2019 med et underskud, som er det hidtil største for den danske kæde.

»Det er bestemt ikke tilfredsstillende, at vi kommer ud dårligere end året før. Det skal dog ses i lyset af, at vi gennemfører store investeringer for at geare os til fremtiden,« siger Finn Tang til erhvervsmediet.

Lars Seier taber millioner

Rigmanden Lars Serier Christensen taber også penge, omend i mindre omfang end Aldi mere end en halv milliard.

Et nyt regnskab fra hans personlige investeringsselskab Seier Capital, der indeholder en bred vifte af investeringer, viser, at rigmanden i 2019 år måtte indkassere et tab på 22,7 millioner kroner. Det skriver Børsen.

Tabet var dog helt som ventet, lyder det i regnskabet. Millionunderskuddet står da også i skarp kontrast til 2018 forinden, hvor Seier Capital havde et overskud på 1,25 mia. kr. Det skyldes, at han i 2018 afhændede sine sidste aktier i Saxo Bank, som han var med til at stifte og i mange år stod i spidsen for.

Tøjkoncern træder ud af lønkompensation og fyrer

Det er egentlig en god nyhed. For Danmarks næststørste modekoncern DK Company mener nu, at der er kommet så godt gang i salget igen efter nedlukningen af samfundet, at de kan droppe ud af trepartsaftalen, der gav mulighed for lønkompensation til hjemsendte medarbejdere. Det skriver Finans.

Men selvom verden er kommet hurtigere og bedre i gang igen efter coronapandemien, end adm. direktør og hovedejer Jens Poulsen havde antaget, forventes der fortsat en større salgsnedgang i både 2020 og 2021.

Derfor har man set sig nødsadiget til at opsige yderligere 60 ansatte, efter man i starten af krisen i marts fyrede ca. 100 medarbejdere. DK Company og resten af modeindustrien har været hårdt ramt på både likviditeten og omsætningen under coronakrisen,

»Da det var mørkest, stod vi sammen, og vores medarbejdere gik frivilligt 20 pct. ned i løn i tre måneder som et kæmpe bidrag til firmaets likviditet. Vi er utroligt taknemmelige for den fantastiske opbakning fra vores medarbejdere, der tændte et lys, da det så allermørkest ud,« siger topchef Jens Poulsen i en pressemeddelse.

Tre skud fra Business du ikke må gå glip af:

SF kræver lønloft for Henrik Poulsens afløser

Vi snyder lidt, for det er faktisk kollegerne ovre på Politiken, som bragt den oprindelige historie. Men hvis SF får lov at bestemme, så vil Ørsteds kommende topchef for at vide, at han eller hun allerhøjst vil komme til at ramme seks millioner kroner i løn.

Det svarer nemlig til 20 gange det, den lavestlønnede medarbejder i Ørsted får. Det er også cirka ti millioner kroner mindre end det, den afgående topchef, Henrik Poulsen, i dag får.

Men om Henrik Poulsen i 2019 med 16,7 millioner kroner tjente over 30 gange mere end den gennemsnitlige lønmodtager i Danmark, er billedet et helt andet, når man sammenligner med andre C25-selskaber og Ørsteds udenlandske konkurrenter. Det kan du læse meget mere om i denne historie.

Kæmpedyk i danskere på lønkompensation

Antallet af danskere på lønkompensation rasler ned. I april opgjorde Danmarks Statistik, at der var 222.100 danskere på lønkompensation. Nu viser nye tal, at der i sidste uge kun var 24.600 danskere på lønkompensation.

Umiddelbart peger det på, at det efter genåbningen for alvor går den rigtige vej for den danske økonomi, men flere økonomer understreger, at tallene er svære at fortolke. De er ikke en entydig god nyhed for dansk økonomi.

Kommentar: Den oversete erhvervsskandale i Kolding lyder som en sag for politiet

Virksomhedsredaktør og souschef på Berlingske Business Simon Bendtsen undrer sig i en kommentar over, at skandalesagen om Gram Equipment, der i 2018 blev solgt af den svenske kapitalfond Procuritas til den nordeuropæiske kapitalfond FSN, ikke er kriminalsag?

Regnskabsmanipulation med fiktive indtægter og falske fakturaer lyder nemlig som en kriminalsag om økonomisk svindel. Men så vidt vides er politiet ikke involveret.

De hårde beskyldninger og kæmpe erstatningsbeløb på 650 millioner kroner, som FSN Capital i tirsdags blev tilkendt i en voldgiftsafgørelse burde føre til en grundig undersøgelse af sagen, så vi kan få klarlagt, hvem der har ansvaret for skandalehandlen i Kolding.