Business-update: Tunge pensionsbosser spår aktiefest langt ind i 2021

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Aktiehandlerne kan godt forvente et travlt 2021, spår to af Danmarks førende investorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update.

I dag skal vi høre om en borgmester, der frygter borgerkrigslignende tilstande, hvis nogle kommuner får tidlig adgang til vacciner. Vi skal fordi Matas, som ATP har købt flittigt op i, mens virksomheden har buldret afsted, fordi de fleste andre butikker har været lukket ned. Men først til to af Danmarks mest inflydelesesrige investorer, der ser lyst på aktiemarkedets udvikling i 2021.

Landets to tungeste pensionschefer tror på at aktiefest ind i 2021

ATP-direktør Bo Foged og PFA-direktør Allan Polack forventer, at de massive hjælpepakker vil holde renterne nede og aktieafkastene oppe i 2021, skriver Finans.

De to afleverede begge årsregnskab torsdag efter et mildt sagt turbulent 2020.

Både Foged og Pollack oplevede, hvordan milliarderne fossede ud i foråret, hvorefter det hele vendte og sikrede ATP og PFA investeringsafkast på henholdsvis 30 og 31 mia. kr. set over hele året.

Og på trods af den turbulente og uvante situation, tror de begge på, at aktierne vil fortsætte med give gevinst.

»Vi er mere optimistiske på aktiemarkedet, end vi er på makroøkonomi. Det skyldes, at de negative renter kommer til at fortsætte længe endnu, og det gør de, fordi det er blevet politisk bestemt,« siger han.

I ATP er Bo Foged enig i, at renterne efter alt at dømme vil forblive lave i en tid, hvor pengepolitikken skal styre økonomierne igennem coronakrisen. Og derfor er det også oplagt, at pengene søger over i aktier.

»Penge jagter jo som regel afkast, og der hvor der stadig er afkast tilbage er blandt andet i aktiemarkedet. Derfor kan man sagtens forestille sig, at der kommer yderligere pres på den risikopræmie, man får for at holde en aktie,« siger Bo Foged.

ATP kø­ber flittigt op i Ma­tas

Salget hos materialistkæden Matas er tordnet i vejret under coronakrisen, og det får pensionskæmpen ATP til at kaste en ordentlig pose penge efter detailkæden, skriver Børsen.

Danskernes lyst til håndkøbsmedicin og helsekost er eksploderet i 2020, og i den periode har Danmarks største privatinvestor mere end fordoblet sin aktiebeholdning i Matas. Det fremgår af en aktieliste, der blev offentliggjort torsdag i forbindelse med ATPs årsregnskab for 2020.

Ved udgangen af 2020 havde ATP i underkanten af 1,9 mio. aktier i Matas til en samlet værdi af knap 160 mio. kr. på daværende tidspunkt. Det er en stigning på over 100 pct. fra de cirka 946.000 aktier, som pensionsselskabet havde i materialistkæden ved udgangen af juni.

Aktiekøbet betyder også, at ATP nu sidder på lidt over 4,8 pct. af den samlede aktiekage i Matas mod knap 2,5 pct. af aktierne ved halvåret.

Claus Wiinblad, aktiechef i ATP, fortæller, at det tungere sats på Matas er et udtryk for, at pensionsfirmaet tror på virksomheden og er glad for investeringen.

»De er lykkedes med at stabilisere den fysiske forretning, samtidig med at de har udbygget deres webshopstrategi, som selvfølgelig under corona har fungeret rigtig godt for dem. Når vi går ind i de her mindre selskaber, er det med henblik på at få en vis ejerandel, før at det batter,« siger Claus Wiinblad til Børsen.

Borgmestre dybt uenige om vaccinekø: »Så skulle der jo til at udbryde en borgerkrig mellem kommunerne«

Borgmestre på den københavnske vestegn mener, at borgere i områder med et højt smittetryk skal foran i vaccinekøen, men det vil være at opdele kommuner i et A- og B-hold, siger Haderslevs borgmester til Finans.

»Mit umiddelbare synspunkt er, at så skulle der jo til at udbryde en borgerkrig mellem kommunerne. Når de der smittetal ændrer sig så hurtigt, kan jeg ikke forestille mig, at man skal have A- og B-kommuner. Det vil aldrig gå,« siger Hans Peter Geil til Finans.

Den københavnske vestegn er blandt landets hårdest coronaramte, og Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K), mener, at man med det samme bør begynde at vaccinere borgere i områder med høje smittetal.

»Hvis man vil have smitten væk, er man nødt til at sætte ind der, hvor man går og smitter hinanden, fordi man bor tæt,« siger Henrik Rasmussen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1) Microsoft lægger an til at købe Pinterest

Den amerikanske softwaregigant Microsoft har været på udkig efter at købe den populære billeddelingstjeneste Pinterest, som nu er over 300 mia. kr. værd. Læs mere her.

2) Efter servitrice stod frem: Nu vil 3F mødes med Jensens Bøfhus om konflikt

Initiativtageren bag et medarbejderopråb stod torsdag frem og fortalte, at hun mener, at fagforeningen 3F og en socialdemokratisk netavis forsøger at miskreditere både hende og opråbet. Nu vil 3F mødes med Jensens Bøfhus og diskutere mulige løsninger. Det vil bøfhusdirektør Anders Nikolaisen dog kun, hvis 3F midlertidigt suspenderer konflikten. Læs mere her.

3) Dansk topchef afslører: Vi kan producere coronavacciner og forhandler med flere

Danske Kåre Schultz, der er topchef i medicinalgiganten Teva, løfter sløret for, at han lige nu forhandler med flere selskaber, der enten har eller er tæt på at få godkendt vacciner mod coronavirus. Læs mere her.

4) Derfor taler ingen om Danmarks to mest magtfulde kvinders køn og udseende

Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef Barbara Bertelsen får nul kommentarer til frisure, tasker og påklædning. Det er der mindst én god grund til. Læs kommentaren her.

5) Landets største pengetank på vej mod rekordformue på 1.000 milliarder kroner

ATP fik i 2020 det næstbedste resultatet i det, landets store pengetank kalder et helt usædvanligt og turbulent år. Læs mere her.