Business-update: Nu er det dyrere at tanke bilen op end i mange måneder

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Det koster lige nu mere end i månedsvis at tanke bilen op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update.

I dag skal vi både forbi benzin- og dieselpriser, en debat om skatteborgernes retssikkerhed og et forslag om at straffe ejendomsmæglere med fængsel, hvis de gang på gang snyder deres kunder.

Benzinprisen er på sit højeste siden Danmarks første coronanedlukning

Danskernes forbrug af diesel og benzin koster lige nu mere, end det har gjort i et lille år. Prisen for brændstof har i denne uge ramt sit højeste, siden coronakrisen ramte Danmark i marts sidste år, og prisen på brændstof blev sendt helt i bund. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

I foråret kunne danskerne i lange perioder tanke benzin for omkring ti kroner literen og diesel for omkring ni kroner literen.

Tirsdag lød listeprisen på benzin på 11,99 kroner inklusive moms, og listeprisen for diesel nåede tirsdag 10,59 kroner inklusive moms.

David Vissinger, seniormanager for prisfastsættelse hos Circle K, siger til Finans, at prisstigningerne skyldes en kombination af produktionsnedskæringer hos OPEC, organisationen af olieeksporterende lande, og en øget optimisme drevet af udrulningen af covid-19-vacciner og udsigten til økonomiske hjælpepakker verden over.

Nyt anlæg i Tyskland klar til at pumpe vacciner ud

Onsdag tog et nyt, stort anlæg i Tyskland hul på at producere coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Anlægget ventes at give et ordentligt løft til antallet af tilgængelige vacciner i EU. Det skriver Ritzau Finans.

»Vi har indledt de første skridt i vaccineproduktionen på vores anlæg i Marburg,« oplyser tyske BioNTech i en udtalelse.

Det nye anlæg skal producere mRNA, det er det aktive stof i vaccinen udviklet i samarbejde mellem BioNTech og amerikanske Pfizer.

Penge fra industrien påvirker læger

En medicinalvirksomhed, der betaler tusindvis af kroner til en læge for rådgivning, forskning eller for at holde foredrag, opnår ikke kun adgang til ny viden og input til forretning og markedsføring. Virksomheden får med stor sandsynlighed også lægen til bevidst eller ubevidst at ændre sin lægefaglige adfærd. Det skriver Finans på baggrund af en række forskningsstudier på området.

Sundhedspersonale i Danmark, primært læger, har de seneste to år modtaget lige over 100 millioner kroner fra lægemiddelindustrien som betaling for alt fra forskning, foredrag og rådgivning, skriver Finans.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

IBM gør klar til opsplitning og ny dansk offensiv

Efter en nylig fyringsrunde, der kostede hver femte danske medarbejder jobbet, skal de 1.800 ansatte i IBM i Danmark inden nytår deles i to selskaber, som skal gå mere offensivt ind på både de klassiske og nye it-markeder. »Dette bliver nok noget af det største,« siger IBMs danske topchef. Berlingskes Thomas Breinstrup skriver.

Læs historien her.

Morten Bødskov har stillet 71 lovforslag som skatteminister: Ikke et eneste handler om skatteborgernes retssikkerhed

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil øge den lave tillid til Skat med øget kontrol. Men ifølge to skatteadvokater er Bødskovs fokus for ensidigt. Skatteministeren bør også sætte ind over for den haltende retssikkerhed for borgere og virksomheder i skattesager. Morten Bødskov afviser kritikken. Berlingskes Vibe Hyltoft har historien.

Læs den her.

Mærsk-chef erkender stor usikkerhed om fremtiden

2020 blev et usædvanligt godt år for Mærsk, men topchef Søren Skou erkender, at ingen rigtig ved, hvad der sker nu. For forbrugernes adfærd i 2021 er meget uforudsigelig. Men han kan glæde sig over, at de gode resultater i det coronaprægede år har givet ham store bonusser og løftet ham til at være den måske højest lønnede danske topchef. Berlingskes Lasse Friis har historien.

Læs den her.

Kendt ejendomsmæglerpar har afvist at betale bøde efter bøde. Nu vil Venstre indføre straf med fængsel

Ejendomsmæglerparret Peter Norvig og Hanne Nørrisgaard er blevet idømt bøde på bøde på bøde for at holde på penge, deres kunder skulle have tilbage.

Men statskassen venter forgæves på at få hundredtusindvis af bødekroner, oplyser Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglerne. Og det kan ikke være rigtigt, mener Venstre, der nu foreslår, at ejendomsmæglere skal kunne ende i fængsel.

Jurist og formand for Retsudvalget i Folketinget, Preben Bang Henriksen (V), understreger, at en ejendomshandel »som oftest er familiens vigtigste økonomiske disposition overhovedet«, og at det derfor er vigtigt, at disciplinærsystemet fungerer effektivt. Berlingske Eva Jung, undertegnede, har historien.

Læs den her.

Ny arbejdsgruppe skal på jagt efter bedre skattevilkår til iværksættere

Folketingets Skatteudvalg ønsker, at iværksættere i Danmark har de bedst mulige forhold.

Derfor vil udvalget nedsætte en parlamentarisk arbejdsgruppe, der skal undersøge, om der på skatteområdet er love, regler og andre ting, som udgør barrierer for danske iværksættere.

Det fremgår af et udkast til en beretning fra skatteudvalget.

»Udvalget ønsker, at der i endnu højere grad gives incitamenter og fjernes barrierer for at etablere iværksættervirksomheder, som senere kan udvikle sig til vækstvirksomheder, når virksomhederne har etableret sig. Udvalget ønsker derfor at belyse, om der kan være grobund for at forbedre skattevilkårene for iværksættere, for eksempel efter inspiration fra andre lande,« fremgår det. Berlingskes Sebastian Persson har historien.

Læs den her