Business-Update: Boligmarkedet har »høj fart på«: »Det er mildest talt forbløffende«

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Nykredit opjusterer sin prisprognose for boligmarkedet. Læs det, og meget mere, i dagens Business-Update. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-Update, der trods ministerrokade og fokus på gårsdagens højdramatiske offentliggørelse af den meget omtalte redegørelse, der bl.a. fik fødevareminister Mogens Jensen (S) til at trække sig, stiller skarpt på de store historier i dansk erhvervsliv.

Vi skal både forbi boligpriser, aktieudvikling og minkskandalen – god læselyst!

Udenlandske ejere taber på danske minkfarme

Det er ikke kun danske minkavlere, der lige nu har mange penge i klemme, efter at hele erhvervet er blevet lukket ned og dyrene aflivet. Således har tre kinesiske investorer og en hollænder tabt et trecifret millionbeløb på investering i danske minkfarme. Det skriver Finans.

Således beretter mediet, at de fire aktører har opkøbt 22 danske minkfarme siden 2012. Et af de kinesisk ejede selskaber er gået konkurs i 2018, mens de to øvrige sammenlagt har akkumuleret et underskud på 151 mio. kr.

»Vi havde et underskud på 100 kr. per skind, så når man som os lavede 80.000 skind om året, løb det op. Vi gik konkurs, og Jos von Deurzen købte bedriften af banken,« fortæller Ib Jensen Nielsen, der i december efter 16 år som selvstændig blev ansat som driftsleder af hollands største minkavler, Jos von Deurzen, til Finans.

Nykredit opjusterer prisprognose

I en ny prognose opjusterer Nykredit forventningerne til prisudviklingen på boligmarkedet. Således forventes huspriserne at stige med 2,5 pct. i år, mens ejerlejligheder på landsplan forventes at stige med 3,2 pct. Det skriver Børsen.

Dermed er det er godt tidspunkt for sælgere, mens købere skal tænke sig om en ekstra gang.

»Vi forventer, at boligmarkedet fortsat har relativt høj fart på hen over de kolde måneder. De seneste ugers faldende boligrenter koblet med den fart, som salget af huse og ejerlejligheder har på, skal nok sørge for, at danskernes lyst til boligkøb fortsætter på et højt niveau,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit til avisen.

Hvis aktiviteten på markedet falder, kan det bl.a. skyldes et lavere udbud:

»Der kommer fortsat overraskende få, nye boliger på markedet. Det er mildest talt forbløffende, at det er boligsælgerne, og ikke boligkøberne, der tøver i en situation med økonomisk usikkerhed. Det lave udbud må forventes at lægge en lille dæmper på de ellers imponerende salgskurver,« siger Mira Lie Nielsen.

Bitcoin nærmer sig faretruende handelspris igen

For få år siden var bitcoin et af de helt store samtaleemner, da prisen steg til vilde højder. Og nu er den tilsyneladende tilbage. Onsdag blev bitcoin således handlet for 18.492 amerikanske dollar på markedet efter en periode med voldsomme stigninger, hvor kursen er steget mere end 50 pct. på 30 dage. Det skriver Financial Times.

Således er den berygtede cryptovaluta tæt på at nærme sig rekorden fra december 2017, hvor prisen nåede op på 19.458 amerikanske dollar – lige inden et spektakulært fald førte til, at markedet har været tæt på dvale i en årrække.

Det vækker bekymring hos eksperter, som advarer mod et nyt kæmpe fald:

»Vi advarer mod at købe på det nuværende niveau, idet markedet har kørt så længe og så hurtigt,« siger valutaanalytiker Joel Kruger fra LMAX Exchange til det amerikanske medie, og tilføjer:

»Markedet kan muligvis overgå rekorden, men hvis det sker, vil det efterlade prisen skrigende på en større korrektion.«

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. 18 topchefer til regeringen: Power-to-X er fremtiden, men kun hvis staten investerer ti mia. kroner

En stor gruppe af topchefer fra fremtrædende danske virksomheder og organisationer kommer med deres bud på den indsats, Danmark skal yde, hvis fremtidens grønne energiforsyning til tung transport og industri skal op at køre. Det vil koste mange milliarder og hårdt arbejde. Det skriver Vibeke Lyngklip Svansø.

Læs historien her.

2. Norwegian får aktietæv efter ansøgning om konkursly i Irland

Da handlen åbnede torsdag på børsen i Oslo, tabte Norwegian-aktien omkring 15 procent af sin værdi. Det skriver Ritzau.

Læs historien her.

3. Rejsebranchen savner afgørende svar om regionale rejsevejledninger: »Vi mangler at se det endelige koncept«

Udenrigsministeriet præsenterer i dag en regional model for rejsevejledninger til EU- og Schengen-landene samt Storbritannien. Det glæder rejsebranchen, som dog stadig mangler svar på afgørende spørgsmål om, hvor grænsen går. Det skriver Kalle Kehlet.

Læs historien her.

4. Han sled og slæbte på familiens svinefarm: Nu er han Danmarks bedste topchef

Få måneder efter sin 50-års fødselsdag fuldførte Lars Fruergaard Jørgensen en imponerende rejse. Fra en jordbunden opvækst på en svinefarm i Jylland overtog han i 2017 stillingen som topchef for landets mest værdifulde virksomhed. Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk er netop blevet kåret som Årets Leder 2020. Det skriver Thomas Mikkel Mortensen.

Læs historien her.

5. Mærsk skal fragte verdens vigtigste vaccine

Den danske transportgigant står til at få en central rolle i transporten af flere af de kommende coronavacciner. Det skriver Lasse Friis.

Læs historien her.