Business-Overblik: Topforsker: Coronakrisen koster 60.000 kr. pr. dansker

Her er de vigtige businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Butikker på Strøget og Købmagergade var lagt næsten helt øde hen i foråret, da Danmark var lukket ned på grund af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Så blev det endelig fredag.

Der er spændende businessnyheder på tapetet denne morgen – blandt andet om den enkelte danskers regning for coronakrisen og om en lidt for smart ejendomsmægler, som blev opdaget.

God læselyst og rigtig god dag.

Jes­per Rang­vid har regnet på den sam­lede reg­ning for cor­ona­kri­sen

CBS-professor Jesper Rangvid har nu som den første forsøgt at komme med et bud på, hvad coronakrisen koster Danmark. Et regnestykke, der naturligvis er svært at lave, mens vi stadig står midt i krisen.

Det skriver Børsen.

Han har bl.a. regnet på den vækst, som danskerne går glip af pga. nedlukninger og restriktioner og værdien af, at coronavirus har kostet menneskeliv, øge antallet af danskere med depression og kan forårsage senfølger.

Jesper Rangvids bud ender på, at krisen kommer til at koste Danmark 336 mia. kr. Det svarer også til omkring 60.000 kroner pr. dansker eller 16 procent af det samlede danske bruttonationalprodukt.

»Der er nogle virksomheder, der har sagt, at det her er meget værre end finanskrisen. Der også nogle, der har sagt, at finanskrisen var meget værre. Men det ser ud til, at det er nogenlunde det samme som finanskrisen,« siger Jesper Rangvid blandt andet til Børsen.

Nybolig fyrer mægler for snyd med boligsalg

En Nybolig-mægler i København har i flere bolighandler indgået studehandler, hvor hun har lokket bonusser ud af kunderne under falske forudsætninger. Det var en årvågen kunde, der selv fattede mistanke til mægleren. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Det var en sælger, pensionist og tidligere apoteker Ebbe Werenberg, der undervejs i salgsforløbet opdagede, at oplysningerne på salgsdokumenterne ikke stemte.

Derfor skrev han til Nyboligs hovedsæde og krævede, at mæglerkæden undersøgte, om den pågældende mægler havde snydt andre kunder med samme fremgangsmåde.
Det viste sig, at det havde mægleren, fortæller Thomas Hovgaard, kommunikationsdirektør i Nybolig, til Finans.

Den pågældende mægler hos Nybolig Munch og Bjerregaard blev derfor fyret, og mæglerbutikken har efterfølgende kontaktet flere andre kunder og tilbagebetalt de beløb, mægleren uretmæssigt havde taget fra kunderne.

»Det er dybt beklageligt. Hun har overtrådt ikke bare vores egne etiske regler, men jo også loven. Sådan må man ikke opføre sig, og hun blev bortvist på stedet og skal nok ikke regne med en stor fremtid i mæglerbranchen,« siger Thomas Hovgaard.

Skjult coronaregning rammer danske virksomheder

Under coronakrisen er der sket en markant stigning i antallet af danskere, der sendes hjem fra arbejde på sygedagpenge. Det efterlader en skjult ekstraregning hos virksomhederne og rammer særligt brancher, hvor det ikke er muligt at arbejde hjemmefra.

Det skriver Berlingske.

Når medarbejdere sendes hjem for at blive coronatestet, går der typisk to til fire dage, før de er tilbage. Den højeste sygedagpengesats er på 119,05 kroner i timen, og da det mange steder er væsentligt lavere end den normale timeløn, hænger virksomhederne på resten af regningen, som godt kan løbe op i betydelige beløb.

Både Venstre og De Radikale vil se på at hæve sygedagpengesatsen, hvilket regeringen dog afviser.

Tiden er ved at løbe ud for salg af Magasin

Efter næsten to års forgæves forsøg på at sælge Magasin er tiden ved at løbe ud for den britiske ejer, der er på randen af konkurs og desperat har brug for penge.

Ifølge Berlingske er Netto-, Føtex- og Bilka-ejeren Salling Group blevet spurgt flere gange, men har sagt nej til at overtage. Også et salg til en kapitalfond og en børsnotering indgår i overvejelserne, men heller ikke her er udsigterne lovende.

Britiske Debenhams købte Magasin i 2009 for 100 millioner kroner, men forsøger nu at sælge for mellem 1,2 og 1,6 milliarder kroner efter at have skåret op mod 800 millioner kroner af salgsprisen.

Magasins økonomidirektør, Peter Fabricius, understreger, at leverandører og kunder med gavekort kan føle sig sikre på, at Magasin ikke kollapser sammen med ejeren.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

  • Det er første fredag i måneden og tid til at blive opdateret på det amerikanske arbejdsmarked. Den månedlige temperaturmåling på arbejdsløsheden tiltrækker sig ekstra opmærksomhed på grund af covid-19 og sandsynligvis ikke mindst, fordi de amerikanske politikere er i færd med at færdigforhandle den måske sidste amerikanske hjælpepakke, før vaccinen for alvor skal gøre den gode forskel i 2021.
  • De danske aktier har haft et par hårde dage. Kombinationen af en markant USD-svækkelse og udsigten til en covid-19 vaccine får investorerne til at sælge ud af de defensive aktier og købe mere konjunkturfølsomme selskaber. Det rammer de danske aktier. Fortsætter den tendens i dag?
  • SAS afleverede et historisk dårligt regnskab med det største underskud nogensinde på 10,1 milliarder svenske kroner. Alligevel steg aktiekursen, fordi investorer håber, at det værste er overstået. Norwegian vil hente endnu flere penge, og samtidig betyder det, at de skal nedskalere deres flyflåde. Det giver mere plads til SAS, men også til SAS' konkurrenter. Tør SAS-investorerne tro på, at det værste vitterligt er overstået, og at selskabet ikke får brug for at få tilført mere aktiekapital?

Det sker på markederne

USA, lukkekurser torsdag

  • Dow Jones: +0,29 pct.
  • S&P 500: +0,06 pct.
  • Nasdaq: +0,23 pct.

Asien, indeks kl. 06.15

  • Japan Nikkei: -0,30 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -0,06 pct.
  • Kina: CSI -0,34 pct.