Business-overblik: Storbank lukker kassen for lån til andelsboliger

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Storbænk smækker kassen i for lån til andelsboliger, lyder det bl.a. i dagens Business-overblik. Arkivfoto. Benita Marcussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen på denne kølige onsdag morgen, og velkommen til dagens Business-overblik.

I dag skal vi forbi Finans, der kan fortælle, at en dansk storbank nu smækker kassen i for lån til andelsboliger. Derudover runder vi Børsen, som erfarer, at Socialdemokratiets finanslovsudspil indeholder en ekstraregning til arbejdsgivere på en halv milliard kroner for længerevarende sygemeldte medarbejdere.

Men vi lægger hårdt ud med en historie fra dagens Berlingske, hvor en kombination af rekordstore opsparinger og historisk lave renter har ført til, at danske virksomheder betaler negative renter som aldrig før.

Danske virksomheder betaler nu 856 mio. kr. årligt for historisk rentesmæk

Det er dyrt for danske virksomheder at have penge på kistebunden.

Virksomhederne vil alene i år skulle betale 856 mio. kroner i negativ rente for at have deres formuer stående i banken, viser en opgørelse fra Dansk Erhverv. Det skriver Berlingske onsdag.

De seneste tal fra Nationalbanken viser, at 53 pct. af virksomhedernes indlån i bankerne er med negativ rente. Det svarer til ca. 205 mia. kroner.

Regningen er løbende steget, siden bankerne indførte negative renter over for virksomhederne i foråret 2015. Tilbage i 2014 havde virksomhederne omvendt en renteindtægt på godt 637 mio. kroner som følge af deres opsparing i banken.

Henrik Hoffmann, direktør i Anlægsgartnerne H. Hoffmann, tilhører den voksende gruppe af erhvervskunder, som er blevet præsenteret for minusrenter.

Sidste år modtog han et brev fra Handelsbanken med besked om, at han fremover skulle betale godt 25.000 kroner om året for at have penge stående.

Læs hans historie her.

Storbank lukker kassen for lån til andelsboliger

I Finans kan man her til morgen læse, at Sydbank som udgangspunkt ikke længere vil låne penge ud til kunder på andelsboligmarkedet.

Det er voldsomme prisstigninger på andelsboliger i København og Aarhus, som har fået Sydbank til at smække kassen i for mange kunder, der ønsker at købe en andelsbolig.

Det kan nemlig få den konsekvens, at kunderne ender med at skylde flere penge end værdien af andelsboligen, hvis renten begynder at stige, skriver erhvervsmediet.

»Vi synes, at priserne på andelsbeviser blev prissat alt for højt, da man gik væk fra de offentlige vurderinger og over til valuarer. Vi kan ikke forsvare det over for vores kunder, for hvis vi ikke sagde nej til et for højt gældsniveau, kunne man beskylde os for at bedrive dårlig rådgivning,« siger Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, til Finans.

En ekspert i boligmarkedet roser Sydbanks udmelding om udlån til andelsboliger. Det skyldes bl.a., at Finanstilsynet sidste år undersøgte seks bankers udlån til andelsboliger. Her konkluderede man, at konkurrencen var blevet så hård, at de udviste risikobetonet låneadfærd, lyder det i Finans.

Læs mere her.

Regeringen vil sende sygdomsregning til arbejdsgivere

Regeringen vil efterlade arbejdsgivere med en større regning for længerevarende sygemeldte medarbejdere. ​Det skriver Børsen.

I dag dækker arbejdsgivere selv udgifter til sygemeldte medarbejdere i de første 30 sygedage. Efter det kan de få en tilbagebetaling fra staten i form af sygedagpenge.

Fremover skal der ifølge Socialdemokratiet dog gå 40 dage, før arbejdsgiverne kan få deres refusion.

Det ventes at indbringe 215 millioner kroner i 2020 og cirka 460 millioner kroner årligt i 2021 til 2023. Forslaget var også en del af Socialdemokratiets sundhedsudspil fra 2018.

Regeringen præsenterer onsdag kl. 12 sin finanslov. Men allerede tirsdag aften kom hovedtrækkene frem. Regeringens forslag til finanslov for 2020 indeholder store investeringer i velfærd, politi og grøn forskning.

Læs hvad vi ved om udspillet til finansloven her.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med onsdag:

  • I dag kommer den »lille« amerikanske jobrapport ADP forud for fredagens »rigtige« rapport. Den seneste rigtige var ikke opløftende. Vil dagens rapport bekræfte, at den amerikanske økonomi er på vej ned i gear?
  • Gårsdagens amerikanske ISM-tal bekræftede, at den amerikanske fremstillingssektor kan være på vej i recession. Tallet på 47,8 var ikke kun skuffende, men underindekset for nye eksportordrer var i klart recessionsområde. Der er grund til at holde ekstra fokus på nøgletal, som synes at være tiltagende dårlige. Spørgsmålet er, hvornår investorerne for alvor begynder at fokusere på det?
  • Boris Johnson vil, ifølge forlydender, i dag fremlægge sit »backstop-ultimatum« til EU. Der er under én måned til, at Brexit kan blive en realitet – med eller uden aftale – og investorerne venter i spænding. Et ultimatum lyder markant, og er det også. Måske er det det, som skal til for at få processen på gled? Hold øje med udviklingen i det britiske pund, som fortsat kan være temperaturmåler på, hvilken vej investorerne mener, det går.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier er onsdag klædt i rødt og følger dermed tendensen fra Wall Street, hvor aktierne tirsdag blev sendt til bunds oven på skuffende nøgletal.

  • Japan Nikkei: -0,6 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -0,4 pct.
  • Kina: lukket
  • Sydkorea Kospi: - 1,4 pct.
  • Singapore STI: -1,1 pct.

Indeksværdi klokken 06.05./Ritzau Finans