Business-Overblik: Slut med mink i Danmark – nu står Kina og Rusland klar til at overtage den globale produktion

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Det kan udgøre en enorm økonomisk forskel for den enkelte minkavler med raske dyr udenfor smittezone, hvis han kan vente med at aflive dyrene til slutningen af november, hvor dyrene har fået vinterpels. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Selv om det næsten føles, som om ugen allerede har budt på rigeligt med nyheder til at fylde alle syv dage, er vi altså »kun« nået til frem til torsdag morgen.

I dag skal vi naturligvis omkring den seneste udvikling i ugens store historie herhjemme: den igangværende masseaflivning af landets 17 millioner mink og branchens fremtid – eller mangel på samme.

Hvis du hænger på hele vejen gennem artiklen, lover vi, at der bliver plads til en enkelt nyhed fra kollegerne på Børsen, som ikke handler om mink. Men først nyt fra nattens forhandlinger om kompensation til minkavlerne.

Endnu ingen aftale om erstatning til minkavlere

Minkavlerne i Danmark må stadig vente på at få at vide, hvordan og i hvilket omfang de får erstatning for masseaflivningen af deres dyr.

Politikerne på Christiansborg nåede ikke natten til torsdag til nogen enighed om en aftale trods lange forhandlinger, der først blev afbrudt efter klokken to, og som genoptages torsdag, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Mens minkene vælter ned i massegrave: Aflivning kan vente, til pels er klar

I modstrid med tidligere meldinger fra myndighederne kan raske danske mink på sikker afstand af smittede farme vente med at blive aflivet, sådan at pelsen kan blive klar til at kunne blive solgt på auktion. Det skriver Børsen.

Det fremgår af det lovforslag, som S-regeringen fremsatte mandag, der skal give lovhjemmel til at kræve alle danske mink aflivet, at forbuddet mod minkavl først vil gælde fra 1. december.

»Jeg kan slet ikke forstå det. Jeg er blevet ringet op uafbrudt af Fødevarestyrelsen og ministeriet om at trygle mine medlemmer om at gå hurtigst muligt i gang. Jeg har haft det rigtig dårligt med, at jeg nærmest har presset dem til at aflive hurtigere, end det er forsvarligt,« siger minkavlernes formand, Tage Pedersen, til Børsen.

Det kan udgøre en enorm økonomisk forskel for den enkelte minkavler, hvis man da ikke allerede har aflivet hele bestanden.

Avlerne får sidste års skindpris per skind plus 20 kroner i bonus for hurtig aflivning, hvilket bliver 220 kroner per skind. Hvis de med lovforslaget må vente, så de kan få pelsen klar og solgt på auktion, forventer Tage Pedersen, at de potentielt vil kunne få det dobbelte.

Kina og Rusland står klar til at overtage den globale minkproduktion

Producenter i Kina, Østeuropa og Rusland står på spring for at fylde det enorme hul, de danske avlere efterlader på verdensmarkedet, når deres 15 til 17 millioner mink alle er slået ned i løbet af få uger, skriver Finans.

Det oplyser Henning Otte Hansen, seniorrådgiver og forsker på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, til Finans. Ifølge ham satser både Kina og Rusland strategisk på at øge produktionen – og det tilmed med statslige midler i ryggen. Kina har således længe haft ambitioner om at kopiere den danske minkmodel, hvor minkavlerne også står bag auktionshus og dermed har samlet hele produktionen i en værdikæde.

Indtil nu har Danmark været verdens største producent af minkskind, mens auktionshuset Kopenhagen Fur, der er ejet af minkavlerne, har været verdens førende inden for salg af minkskind. Men Kinas og Ruslands overtagelse af markedet, kan dog give nye problemer.

»Intet tyder på, at der samlet set vil blive færre mink i verden efter lukningen af den danske produktion. Det, man opnår, er at flytte produktionen til nogle lande, hvor de veterinære kontrolsystemer er svagere, og der er ringere mulighed for at opdage og begrænse spredningen af sygdomme,« siger Henning Otte Hansen til Finans.

Hård kritik af regeringens »lukkethed« i minkhåndtering

I 70 år har man inden for dansk dyreavl haft en tradition for at løse kriser i en faglig gruppe med repræsentanter fra erhvervslivet, forskere og organisationer.

I forbindelse med regeringens håndtering af de coronaramte mink, har der ikke været afholdt ét eneste møde mellem parterne, som føler sig ignoreret af regeringen og frygter, at beslutningen om udryddelsen af minkerhvervet ikke er sket på et tilstrækkeligt oplyst grundlag.

Det skriver vi her på Berlingske

Landbrug og Fødevarer, Danske Minkavlere og Den Danske Dyrlægeforening mener alle, at regeringen har forsømt at inddrage parterne og dermed er gået glip af væsentlig vidensdeling, ligesom parterne i flere tilfælde er blevet nægtet adgang til væsentligt beslutningsmateriale og i stedet er blevet nødt til at søge aktindsigt.

»Det her er det værste, jeg har oplevet i min tid. Regeringen har ført en lukkethed og haft en manglende vilje og lyst til at tage de forslag, der kom fra erhvervet, seriøst, og vi har ikke kunnet få ordentlig indsigt i, hvilke råd regeringen har fået,« siger Martin Merrild, der indtil onsdag i sidste uge var formand for Landbrug & Fødevarer.

Coop går til angreb: Vil udvide butikker for halv milliard kroner

Dagligvarekæmpen Coop, der blandt andet står bag Kvickly, Fakta og SuperBrugsen, blæser nu til offensiv og sparker gang i en ny strategi, der indebærer at bruge over 500 millioner kroner på at udvide 140 butikker i kampen mod rivalerne. Det skriver Børsen.

Strategien går ud på at indlede en aggressiv opkøbsjagt, hvor man vil købe bygninger, som Coop i dag lejer sig ind i, så butikkerne kan blive endnu større. Der skal også købes tomme grunde til nye butikker og lagre.

»Vi vil gerne være herre i eget hus. Ejendomme er et helt afgørende konkurrenceelement, så det her er helt klart et våben i konkurrencen,« siger administrerende direktør Kræn Østergaard Nielsen til Børsen.

Han tog i september over efter Peter Høgsted, som blev fyret efter syv år på posten.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden giver her sine bud på, at hvad vi bør holde øje med på aktiemarkederne torsdag:

  • Aktier havde endnu en god i dag i går, og bedst så det ud for japanske og europæiske aktier. Renterne faldt en smule, og det fik IT-aktier til at indhente noget af det tabte fra de seneste dage. Dette bringer månedens afkast op på næsten ni procent for globale aktier målt i danske kroner, og det må siges at være meget pæne afkast på kort sigt. Forvent derfor heller ikke, at træerne gror ind i himlen. Der bliver en masse at holde øje med i dag, hvor der aflægges en række interessante regnskaber. De tæller kinesiske Tencent, Applied Materials, Walt Disney, Cisco og Siemens. Vi er efterhånden ved at nå til vejs ende i denne regnskabssæson, som generelt har været langt bedre end ventet, mens udmeldingerne fra selskaberne har været præget af den fortsatte usikkerhed skabt af coronavirussen.
  • I dagens løb bliver der en del at holde øje med af centralbanktalere. Derudover vil man kunne læse ECBs økonomiske redegørelse, som danner grundlag for de pengepolitiske beslutninger i centralbanken. Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, deltager i et virtuelt panel ved et forum afholdt af den europæiske centralbank. Hold øje med udlægningen af den økonomiske situation og eventuelle indikationer af behovet for pengepolitisk stimulans.
  • På nøgletalsfronten får vi både nyt i form af industriproduktionen i Europa og senere på dagen amerikanske inflationstal. Derudover kan man som investor også holde øje med de ugentlige dagpengesøgende, initial jobless claims, i USA. Forvent, at den langsomme bedring i arbejdsmarkedet fortsætter, som vi har set det i de sidste par måneder.

Det sker på markederne

Aktier USA, lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,08 pct.
  • S&P 500: +0,77 pct.
  • Nasdaq:+2,01 pct.

Aktier Asien, torsdag kl. 07.00:

  • Japan Nikkei: +0,39 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -0,17 pct.
  • Kina CSI: -0,26 pct.