Business-overblik: Nye hvidvask-anklager mod Nordea-filial i København: 328 mistænkelig konti undersøges

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Hvisvaskjægeren Bill Browder kommer med nye hvidvask-anklager mod en Nordea filal på Vesterbrogade i hjertet af København. Der er 332 mistænkelige konti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Strong
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblik fra Berlingske Business. I dag starter vi med Nordea, hvor der rettes nye anklager mod en filial i København, men der er også nyt om stor investering hos medicinalselskabet Leo Pharma og advokaternes troværdighed.

1
»Det lugter af hvidvask«

Nordeas filial på Vesterbrogade i hjertet af København har en afgørende rolle i den hvidvaskbeskyldning, der hænger over banken. Der er blandt andet tale om 328 kontonumre, som ifølge hvidvaskjægeren Bill Browder er blevet brugt til at vaske sorte penge hvide.

Det skriver finans.dk.

I alt er der tale om mere end 150 mio. dollar svarende til knap en mia. kr., der angiveligt er kørt gennem de mange konti i Nordea. Transaktionerne er anmeldt til det danske bagmandspoliti, SØIK, som hvidvask.

»Det lugter af hvidvask. Der er meget stor risiko for, at Nordea kan være blevet brugt til hvidvask. Disse kunder har så høj risiko, at de nærmest sprænger skalaen. Det kræver helt ekstraordinære antihvisvaskprocedurer at beskytte sig som bank i disse tilfælde,« siger hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft.

Nordea oplyser, at banken er i gang med at gennemgå de anklager, den har kendskab til fra Bill Browder-anklagen.

»Vi har endnu ikke kommenteret på vores gennemgang af Bill Browder-klagen, og vi ønsker derfor ikke at kommentere på vores håndtering af transaktionerne,« skriver Julie Galbo, risikochef i Nordea, i en e-mail til finans.dk.

2
Advokat: Tilsyn med branchen sviger

Advokatsamfundet har forsømt at indrette advokattilsynet efter, at der er kommet nogle meget store advokatkontorer. Sådan lyder anklagen fra advokat Allan Ohms, og han bliver bakket op af advokat Eskil Nielsen.

Det skriver Berlingske Business.

Allan Ohms mener, at der burde være forskel på tilsynet mellem store og små advokatfirmaer.

»Udfordringerne for advokatens omdømme er vokset ligefrem proportionalt med advokatvirksomhedernes størrelse. Og så må vi spørge, om tilsynsmyndigheden – Advokatsamfundet – er fulgt med udviklingen?« lyder det fra Allan Ohms.

Han fremhæver, at en tilsynsmyndighed, der ikke er fulgt med tiden, er en stor del af årsagen til advokatbranchens årlige fald i troværdighedsmålinger.

3
Medicinalkæmpe bygger stor fabrik

Danmarks tredjestørste medicinalvirksomhed Leo Pharma har brug for en ny fabrik. Selskabet sætter gang i et historisk stort projekt med en investering i en fabrik til 1,5 mia. kr. Den skal sikre, at selskabet får smurt sin indtjeningsmaskine og fastholder sin markedsdominans.

Det skriver finans.dk

Formålet med den nye fabrik er at imødekomme efterspørgslen efter lægemidlet Fucidin, der har været på markedet siden 1962. Selv om lægemidlet har været på markedet i hele 56 år og patentet for længst er udløbet, så har Leo Pharma stadig en meget dominerende rolle på verdensmarkedet.

»Man kan kun gisne om, hvorfor ingen har snuppet markedet, men måske handler det om, at vi i Leo Pharma er dygtige til at lave det til en rimelig billig penge. Jeg tror, det er derfor, at vi stadigvæk er konkurrencedygtige,« sier Martin Pløger Lauritzen, der er ansvarlig for projektet i Leo Pharma.

Lektor ved Copenhagen Business School Marcus Møller Larsen mener, at det giver god mening for Leo Pharma at lægge den nye fabrik i Danmark.

»Det er populært sagt lettere at have opgaverne tæt på sig, så man kan kvalitetssikre og tale med sine medarbejdere på en anden måde, end hvis man som virksomhed er spredt ud over hele verden,« siger Marcus Møller Larsen til finans.dk.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier følger torsdag morgen i fodsporene af stigninger på Wall Street onsdag, hvor kommentarer fra formanden for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, FED, indikerede, at banken nærmer sig en afslutning på den renteforhøjelses-cyklus, der har stået på i flere år.

  • Nikkei 225 i Japan: 0,7 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,1 pct.
  • China Shanghai Composite:  0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,5 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Chefen for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, FED, Jerome Powell tog markedsstyringen, da han I går I en tale sagde, at FED funds er ”tæt på neutral”. Det fik aktierne til at stige markant og sætter i dag ikke mindst fokus på offentliggørelsen af referatet fra oktober i den amerikanske centralbank.
  • I den samme boldgade holder chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi en tale i formiddag. ECB afslutter, ifølge planen, deres obligationsopkøb med udgangen af 2018. Giver Draghi nogen hints til hvor pengepolitikken er på vej hen ikke mindst med adresse til inflationen.
  • De amerikanske aktier steg markant efter at det danske aktiemarked var lukket. De danske aktier har på den baggrund noget at indhente og en klar grøn aktiestart er det mest sandsynlige.