Business-overblik: Kunderne strømmer til omstridt mobilgigant

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Huaweis formand Guo Ping på et pressemøde natten til fredag dansk tid. Mobilgiganten er trods intens modstand fra regeringer og efterretningstjenester lykkedes med at hæve indtjeningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEKSANDAR PLAVEVSKI

1

Mens stater og efterretningstjenester advarer mod Huawei, er kunderne anderledes begejstrede for det kinesiske mobilselskab.

Natten til fredag kom selskabet med sit regnskab for 2018, og her hævede Huawei sin indtjening med 25 procent, mens omsætningen steg med knap 20 procent til 721 milliarder kroner.

Navnlig tilgangen af nye kunder er forklaringen på selskabets fremgang, og Huawei kravler stadig tættere på topppen af mobilmarkedet, hvor Apple og Samsung fortsat indtager henholdvis 2. og 1. pladsen som verdens første.

I forrige uge blev Huawei efter længere tids postyr valgt fra som leverandør af 5G-nettet herhjemme, og i USA har Trump-administrationen deklareret noget nær åben krig mod det kinesiske selskab, som er blevet kædet sammen med spionage. Oven i det er Huawei-stifter Ren Zhengfei's ældste datter, Meng Wanzhou, på fjerde måned i husarrest i Canada, hvor hun blev tilbageholdt i december efter mistanke om banksvindel.

2

Og vi bliver ved Huawei: Torsdag eftermiddag talte erhvervs- og vækstminister Rasmus Jarlov (K) på brancheorganisationen IT-Branchens årsmøde i Christian IVs gamle børssal midt i København.

Her talte ministeren om den danske IT-branches fremtid og konstaterede, at man havde tabt runden om de store globale IT-platforme til selskaber som Google, Amazon og Facebook. Men frem for at dvæle ved det nederlag, bør vi i stedet placere os forrest i feltet for at blive bedst på kunstig intelligens.

»Den runde vandt vi ikke. Skal vi så gøre noget for at kunne udkonkurrere Google, Facebook og Amazon? Måske skulle vi hellere forberede os på næste runde med f.eks. kunstig intelligens. Det gælder om at være foran dér og sikre, at nogle af de næste giganter kan blive europæiske,« sagde han i den fyldte sal.

Og det var ved samme anledning, at ministeren kom med temmelig syrlig bemærkning om kinesiske Huawei:

»Jeg ville nærmest ønske, at jeg havde haft en Huawei-telefon, for sidste år mistede jeg min telefon, og det havde været nemt, hvis jeg kunne være gået ind på den kinesiske ambassade og have fået en backup«

3

Betalingstjenesten Mobilepay har i flere år gået sin sejrsgang over hele landet, hvor 4,1 millioner danskere i dag er registrerede bruger, og nu åbner selskabet bag for, at andre investorer kan få glæde af succesen.

Mobilepay ejes i dag 100 procent af Danske Bank, der dog skilte tjenesten ud i selvstændigt selskab for halvandet år siden, samtidig med alle visuelle koblinger til banken blev fjernet.

Topchefen i Mobilepay hedder Mark Wraa-Hansen og i et interview med Finans åbner han nu op for, at andre selskaber kan komme ind i ejerkredsen og peger i samme stund på de øvrige banker, man allerede samarbejder med, som oplagte bud:

»»Det er jo ultimativt noget, som vores ejer bestemmer. Men mit synspunkt er, at vi har et glimrende samarbejde med bankerne. Så ja, jeg ser gerne, at flere banker kommer ind i ejerkredsen,« siger Mark Wraa-Hansen til Finans.

Mobilepay er i dag på markedet i Finland og Danmark.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4

Hos Børsen har man interviewet Lene Skole, adm. direktør for Lundbeck-fonden, der er storaktionær i Falck, som bekendt har været under massiv beskydning siden Konkurrencestyrelsen tidligere på året udtalte en hård kritik af selskabets ageren tilbage i 2014.

Ifølge Lene Skole har forløbet været en »usædvanlig slem periode«, og hun kalder Falcks ageren tilbage i 2014 for »fuldstændig uacceptabelt«.

Det har været fremme, at bestyrelsen skulle have grebet ind over for den daværende ledelse med Allan Søgaard Larsen i spidsen, men den konklusion er Lene Skole ikke nødvendigvis enig i.

»Det giver anledning til noget refleksion over hvad man kunne gøre anderledes. Det er meget nemt at komme til konklusion, at vi skulle have været tættere på. Jeg er bare ikke sikker på, at det er den rigtige konklusion,« siger Lene Skole til Børsen.

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, peger i dag på tre ting, han mener, investorer skal holde øje med.

  • I dag var den oprindelige dag, hvor briterne skulle forlade EU. I stedet bruges dagen til en tredje afstemning - denne gang omhandlende dele af skilsmisseaftalen, som er den bindende traktat om finansielle anliggender, borgerrettigheder, transitionsperioden og ikke mindst den varme kartoffel om den irske »backstop«. Theresa May har i et sidste, desperat forsøg for at få flere af parlamentsmedlemmerne til at stemme for aftalen, givet afkald på hendes videre karriere som premierminister. Hvis det viser sig, at hun endnu engang ikke får sin aftale igennem, vil hun inden den 12. april skulle beslutte, om Storbritannien skal forlade EU uden aftale eller forsøge at få en yderligere forlængelse.

  • Vi fortsætter med det politiske fokus, hvor USAs handelsminister Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin torsdag landede i Kina til en ny runde forhandlinger. Det har været begrænset på nyhedsfronten indtil videre, men det vil være værd at holde øje med i dagens løb.

  • I dag er spækket med nøgletal, som i sig selv ikke vil være afgørende for markedsudviklingen, men som samlet set har betydning for investorernes vurdering af vækstbilledet. Vi starter ud med forbrugerprisindeks for Frankrig, Italien og Euroområdet. Senere på dagen vil der offentliggøres en hel del amerikanske nøgletal såsom forbrugsudgifter, indkomst og boligsalg for februar. En væsentligt indikator for vækstbilledet i USA er de regionale erhvervstillidstal for Chicago (PMI), der belyser fremstillingssektorens tilstand.

De asiastiske markeder har fået en fornuftig start fredag morgen:

Nikkei 225: +0,8

Topix: +0,6

Hongkongs Hang Seng: +0,7

China Shanghai Composite: +2,4

China CSI 300: +3,1

Taiwan Taiex: +0,8

Sydkoreas Kospi: +0,4

Indiens BSE Sensex: +0,1

Singapores STI: +0,4

Sydney ASX 200: +0,1