Business-overblik: Familie sælger ud af københavnsk modehus

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Familien bag modehuset Birger Christensen sælger nu ud. Her ses selskabets direktør Denise Christensen og ejer Jens Birger Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen!

Dagens nyhedspakke består af holdninger til postvæsenets fremtid og ikke mindst verdensøkonomien. Men først lægger vi ud med en førsteplads til en dansk virksomhed.

1
Ørsted vinder global førertrøje i bæredygtighed

Fokus på ansvarlighed, bæredygtighed og grøn omstilling. Denne opskrift sikrer tre danske virksomheder en plads i top ti over de mest bæredygtige virksomheder i verden, skriver Berlingske.

Energikæmpen Ørsted løber med førstepladsen, skarpt forfulgt af Chr. Hansen og Novozymes på hhv. anden- og sjettepladsen.

»Vi er taknemlige for at blive udnævnt til den mest bæredygtige virksomhed i verden. Men vi havde foretrukket at se hele verden udvikle sig mere bæredygtigt. Globale drivhusgasemissioner er vokset i årtier og er nu på deres højeste nogensinde. Vi har ingen tid at tabe, hvis vi ønsker at stoppe den globale opvarmning,« siger Ørsted-topchef, Henrik Poulsen.

Det er 16. år i træk, at den anerkendte canadiske virksomhed Corporate Knights offentliggør analyser med fokus på bæredygtighed.

2
Partier åbner for at trække Danmark ud af PostNord

Flere partier åbner nu for at trække Danmark ud af PostNord og i stedet lave en national plan for omfordeling af breve, skriver Finans.

»Tiden er løbet fra det overstatslige samarbejde. Den post, der er i Danmark, må vi håndtere internt i Danmark,« siger DFs postordfører, Hans Kristian Skibby, til Finans.

Danmark ejer 40 pct. af Postnord, mens Sverige ejer 60 pct.

Senest til marts skal Transportministeriet undersøge konsekvenserne af at trække Danmark ud af PostNord. Hos Radikale Venstre er man klar til at overveje en skilsmisse, hvis der er nogle fordele i det.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har ingen kommentar til sagen på nuværende tidspunkt.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Toplederes tillid til økonomien rammer lavpunkt

En svækket tysk økonomi og geopolitisk uro med bl.a. Brexit. Bekymringer blandt knap 1.600, herunder 74 danske, topledere fra hele verden er der nok af, fastslår den årlige CEO Survey fra revisions- og konsulenthuset PwC.

Ifølge undersøgelsen er andelen af de globale topledere, der forventer yderligere vækst i verdensøkonomien de kommende 12 måneder, faldet markant fra 42 pct. i 2019 til 22 pct. i 2020. Især blandt de danske topledere er tiltroen meget lille – her forventer blot fem pct. af de adspurgte vækst i verdensøkonomien i år.

»På mange måder har troen på den globale økonomi nået et lavpunkt hos de danske topledere. Det hænger blandt andet sammen med situationen i Tyskland, der historisk er vores største eksportmarked. Hvis tysk økonomi bliver låst fast i en recession, vil det få konsekvenser for dansk økonomi,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, seniorpartner og adm. direktør i PwC.

4
Fjerde generation sælger ud af modehus

2019 var et særdeles godt år det det danske modeikon Birger Christensen, der har adresse på den mondæne del af strøget. Derfor sælger familien med Jens Birger Christensen i spidsen nu 20 pct. af selskabet til investeringsselskabet Chrispa, så modeikonet kan fortsætte væksten og fremgangen. Det skriver Børsen.

Familien, der har forretning på Strøget i København og Hermès-butik i lufthavnen i Kastrup, får et tocifret millionbeløb i lommen, samtidig med at der laves en kapitaludvidelse i modehuset.

De seneste år familien brugt mange penge på at lave egne modebrands og på digitalisering af modehuset. Bl.a. har Birger Christensen udviklet brandet Rotate sammen med to influencers.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, udpeger her, hvad investorerne skal holde øje med tirsdag:

  • Ugen starter for alvor i dag, hvor de amerikanske markeder igen har åbent. Her til morgen er stemningen mere afdæmpet, men det er heller ikke så underligt i lyset af den stærke fremgang, vi har oplevet de seneste måneder. Noget af dette skyldes bekymringer for det seneste virusudbrud i Kina, som ser ud til at kunne smitte mellem mennesker, og deraf bekymring for det snarlige kinesiske nytår, hvor kineserne rejser hjem fra nær og fjern. På den økonomiske front vil der være mange begivenheder at holde øje med. Først og fremmest vil vi have den japanske centralbank på banen med rentemøde. Vi forventer ikke de store ændringer i denne omgang, men i et længere perspektiv er det interessant at se, hvorledes centralbankerne håndterer de negative effekter, som lave renter skaber for særligt de japanske banker. Senere på dagen følger vi den tyske tillidsmåling ZEW, hvor man spørger analytikere om udsigterne for den tyske økonomi. Det er ikke et tungtvejende nøgletal, men derfor kan det være interessant at følge alligevel.
  • På den politiske front skydes World Economic Forum i gang i Davos i Schweiz. Her vil der blive stillet skarpt på bl.a. bæredygtighed og ulighed. Og der vil være prominente gæster som f.eks. Donald Trump blandt de godt 3.000 deltagere, som repræsenterer 117 lande. Det vil derfor være interessant at følge nyhedsstrømmen, selvom det højst sandsynligt ikke vil være markedsbevægende, så kan det give et praj om de mere langsigtede tendenser og markedstemaer.
  • Og på den helt korte horisont kan man følge regnskabsaflæggelser fra amerikanske giganter som Netflix, IBM og storbanken UBS. Det er endnu for tidligt at konkludere på regnskabssæsonen, da der er aflagt under ti pct. af f.eks. de amerikanske regnskaber.

Det sker på markederne:

De asiatiske markeder vender markant nedad tirsdag pga. bekymringen over den nye dødelige virus.

Indeks og udvikling i procent.

  • Nikkei 225: -0,9 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -2,3 pct.
  • China Shanghai Composite: -1,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,9 pct.

(Indeksværdi klokken 6.15)