Ørsted er verdens mest bæredygtige virksomhed med Chr. Hansen lige i hælene

Ørsted er verdens mest bæredygtige virksomhed, skarpt forfulgt af ingrediensvirksomheden Chr. Hansen som nr. 2. Enzymproducenten Novozymes indtager sjettepladsen. Det er godt nyt for investorer, for en analyse, som udkommer sammen med listen, viser, at bæredygtige virksomheder tjener det samme som eller mere end traditionelle virksomheder.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største energiselskab, Ørsted, topper listen som verdens mest bæredygtige virksomhed i den årlige analyse fra den anerkendte canadiske virksomhed Corporate Knights.

Ørsted har ligeledes skubbet danske Chr. Hansen ned fra førstepladsen i 2019 til andenpladsen i år, mens Novozymes rykker op på en sjetteplads.

Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, er glad for placeringen, men havde gerne set, at hele verden var blevet mere bæredygtig.

»Vi er taknemlige for at blive udnævnt til den mest bæredygtige virksomhed i verden. Men vi havde foretrukket at se hele verden udvikle sig mere bæredygtigt. Globale drivhusgasemissioner er vokset i årtier og er nu på deres højeste nogensinde. Vi har ingen tid at spilde, hvis vi ønsker at stoppe den globale opvarmning,« siger Henrik Poulsen i forbindelse med offentliggørelsen af listen.

Listen over verdens mest bæredygtige virksomheder offentliggøres hver år i forbindelse med Davos-topmødet, som begynder i Schweiz i dag. Det er 16. år i træk, at Corporate Knights – en canadisk virksomhed, som udgiver magasiner og lave analyser med fokus på bæredygtighed – publicerer sin liste.

Klima, ligestilling og direktørlønning

Listen skiller sig ud ved, at virksomhederne ikke betaler for at komme med i vurderingen. Corporate Knights har selv screenet virksomhederne på baggrund af kendte datakilder, og selve listen er udarbejdet på baggrund af en grundig analyse af 7.400 virksomheder fra en række forskellige brancher. Fælles for virksomhederne er, at de har en omsætning på mere end en milliard dollar.

Corporate Knight har udviklet en analysemetode, som baserer sig på 21 forskellige indikatorer. Nogle af de vigtigste kriterier er, hvor stor en andel af omsætningen, der stammer fra salg af grønne løsninger og produktioner, den enkelte virksomheds skatteprocent, topchefens løn sammenlignet med den gennemsnitlige løn for de ansatte og andelen af kvinder i selskabets bestyrelse.

»De virksomheder, der topper listen, er kendetegnet ved at have sociale og miljømæssige formål i kernen af deres forretningsmodel – altså, hvordan de tjener deres penge. Når Ørsted topper listen i år, skyldes det især, at virksomheden i dag henter en meget stor del af sin omsætning fra salget af klimavenlig energi,« siger Toby Heaps, CEO for Corporate Knights.

Han henviser til, at Ørsted for ti år siden fremstillede 85 pct. af sin energi fra fossil brændstof, mens kun 15 pct. kom fra vedvarende energikilder. I dag er tallet omvendt.

»En kæmpe fjer i hatten på Ørsted«

Ifølge Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, er titlen som verdens mest bæredygtige virksomhed 2020 absolut ikke uden betydning for Ørsted.

Ørsteds topchef, Henrik Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»For et selskab som Ørsted er det i den grad en kæmpe fjer i hatten. Det er kulminationen på den omstilling, selskabet har været igennem fra at være et statsligt olie- og naturgasselskab til at fokusere på bæredygtighed og etablere sig som den i øjeblikket stærkeste havvindudvikler i verden,« siger Jacob Pedersen.

Ifølge Toby Heaps fra Corporate Knights er der stor interesse blandt investorer for, hvordan virksomheder klarer sig, når det gælder bæredygtighed.

»I dag står bæredygtighed øverst på listen over de ting, globale investorer kigger på, når de skal vælge de virksomheder, de investerer i,« siger han.

Bæredygtige selskaber giver godt afkast

Interessen for bæredygtighed blandt investorerne handler imidlertid ikke om filantropi, hvis man skal tro Corporate Knights. Selskabet har sammenlignet de finansielle resultater hos de 100 mest bæredygtige virksomheder i 2020 med et vægtet indeks udarbejdet af Morgan Stanley, over hvordan børsnoterede virksomheder klarer sig globalt, kaldet MSCI All Country World Index.

Resultatet er, at de 100 mest bæredygtige virksomheder giver samme eller bedre afkast til investorerne, og at de bæredygtige virksomheder typisk er betydeligt ældre end gennemsnittet af alle børsnoterede virksomheder. Fra listen over bæredygtige virksomheder etableret i 2005 og frem til udgangen af 2019 var det årlige nettoafkast af investeringerne i de 100 mest bæredygtige virksomheder på 7,3 pct. mod 7,0 pct. på Morgan Stanley-indekset.

Samtidig viser Corporate Knights analyse, at virksomhederne på top 100-listen i gennemsnit har eksisteret i 83 år, mens gennemsnittet på MSCI All Country World Index kun er 49 år.