Brexit-aftalen kan ramme danske virksomheder: »Jeg tror på sigt, vil vi se en mindre samhandel med Storbritannien«

Den længe ventede handelsaftale mellem EU og Storbritannien kom juleaftensdag. Selvom aftalen blev varmt modtaget af begge parter, står mere end halvdelen af den danske eksport til Storbritannien på usikker grund.

 
EU og Storbritannien blev 24. december 2020 enige om en handelsaftale efter Brexit 1. januar 2021. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignede næsten et julemirakel, da en handelsaftale mellem EU og Storbritannien endelig faldt på plads juleaftensdag.

Den længe ventede aftale blev modtaget med jubel af erhvervslivet og politikere fra både EU og Storbritannien, da et hårdt Brexit blev afværget.

Der er indgået en aftale om toldfrihed – på varer – og ingen begrænsninger for, hvor meget der kan eksporteres. Dog skal der nu udfyldes toldpapirer, og virksomhederne skal til at angive, hvor meget af et produkts værdi, der stammer fra tredjelande.

Men en stor del af den danske eksport til Storbritannien hviler på usikker grund. Eksporten af serviceydelser udgjorde sidste år mere end halvdelen af den danske eksport til Storbritannien, nemlig 55 procent.

Og tjenestehandlen er ikke sikret på samme måde som varehandlen i aftaleteksten. Det vil komme til at få betydning for danske virksomheder på sigt, hvis man spørger Michael Bremerskov Jensen, der er fagchef for international handel, EU og International hos Dansk Erhverv.

»Storbritannien overgår til at være et tredjeland, uanset om der er en handelsaftale eller ej. De træder ud af toldunionen, og de træder ud af Det Indre Marked. Det vil sige, at Det Indre Markeds bestemmelser omkring gensidig anerkendelse af kvalifikationer ikke gælder længere. Hvis nu man er revisor, advokat eller tandlæge, vil det alt andet lige komme til at betyde noget med tiden,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Fra det nye år er det dog helt op til Storbritannien at sætte rammerne for, netop hvor hurtigt dette kommer til at gå.

»Når jeg siger med tiden, kan det godt gå hurtigt. Det kommer an på, hvilke nationale standarder eller tekniske krav UK ønsker at gå sine egne veje med. Det står dem frit for som tredjeland fra 1. januar,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Mindre samhandel på sigt

Der er kommet en aftale om toldfrihed på varer, som gør, at der fremover ikke skal betales toldsatser. Men virksomhederne skal stadig udfylde en masse papirer, som hvis man skulle betale told.

De skal nemlig lave alt papirarbejdet omkring toldbehandlinger. Det skal de gøre både i forhold til tjenester og i forhold til varer. Det gør det en hel del mere bøvlet og besværligt end hidtil, mener Michael Bremerskov Jensen.

»Når man hidtil har kunnet slippe for papirarbejdet i forhold til Storbritannien som dansk virksomhed, bliver papirarbejdet i sig selv en økonomisk byrde. Det tager tid, det kræver ressourcer og administrativ kapacitet for små og mellemstore danske virksomheder at ordne det,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Derfor hæfter han sig ligeledes ved, at det alt andet lige vil spille en rolle i samhandlen med Storbritannien på sigt.

»Min pointe er, at jeg tror, vi på sigt vil se en mindre samhandel med Storbritannien. Det er mit gæt.«

Brexit-aftalen træder i kraft 1. januar 2021, hvor Storbritannien forlader EU.

EUs ambassadører har mandag foretaget en foreløbig godkendelse af Brexit-aftalen med Storbritannien, siger en talsmand i Bruxelles.

En endelig godkendelse ventes tirsdag ved skriftlige procedurer, der anses for at være en formalitet. Det britiske parlament skal onsdag diskutere aftalen, som ventes at blive godkendt dagen før nytårsaften.