En lang række Boeing 777-fly har fået flyveforbud i USA og Japan, efter at der gik brand i en motor, og vragdele fra den begyndte at regne ned over en forstad til byen Denver.
Dermed rammer nye ulykker den amerikanske flyproducent, efter at det netop var lykkedes at få styr på sikkerheden i 737 Max-modellen, som fik globalt flyveforbud i 18 måneder oven på to store ulykker i oktober 2018 og marts 2019, hvor tilsammen 346 mistede livet.
Problemer i december i Japan
De amerikanske luftfartsmyndigheder beordrede søndag, at alle Boeing 777-fly med Pratt & Whitney PW4000-motorer skulle undersøges, efter at det ramte fly fra United Airlines lørdag måtte nødlande med 231 passagerer og ti besætningsmedlemmer i Denver International Airport oven på den voldsomme oplevelse, skriver den britiske finansavis Financial Times.
Japans transportministerium udstedte også flyveforbud mod flytypen. I Japan måtte et fly af samme type og på samme alder 4. december 2020 vende tilbage til lufthavnen i Naha kort efter afgang på grund af problemer med den venstre motor.
Som ved et mirakel blev ingen heldigvis ramt af de nedfaldne vragdele fra det 26 år gamle fly, men billederne af dem har rystet verden.
Flytypen er ved at blive faset ud
Mandag morgen anbefalede Boeing-fabrikkerne selv alle flyselskaber, der bruger flytypen, at indstille flyvningerne, indtil der er klarhed over, hvad der udløste branden i den højre motor, skriver nyhedsbureauet Reuters.
United Airlines havde da allerede fjernet 24 fly fra aktiv drift.
Ifølge Boeing er 69 777-fly i drift, mens 59 holder i hangar.
Der er tale om ældre 777-200- og 777-300-modeller, der ikke er så brændstofeffektive som nyere modeller, og som derfor er ved at blive faset ud hos luftfartsselskaberne.
Bruges kun i USA, Japan og Sydkorea
Den ramte flytype anvendes i USA udelukkende af United Airlines, og uden for USA er det kun flyselskaber i Japan og Sydkorea, der bruger den, oplyser de amerikanske luftfartsmyndigheder.
I februar 2018 blev et 777-fly fra United Airlines på samme alder på vej mod Honolulu på Hawaii ramt af en motorfejl, da en motorkappe faldt af 30 minutter før landing på grund af en revne i propelbladet. Dengang undersøgte Pratt & Whitney alle tidligere rapporterede fejl af samme art, og de amerikanske luftfartsmyndigheder pålagde løbende inspektion af problemet.