Boeing i ny katastrofe: Vragdele fra motor regnede ned over beboelseskvarter

Myndighederne i USA og Japan har øjeblikkeligt indført flyveforbud mod Boeing 777.

Kort efter at være lettet fra lufthavnen i Denver i USA brød en motor i brand på United Airlines' Boeing 777-200-fly, og vragdelene begyndte at regne ned over byen Broomfield. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hayden Smith/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lang række Boeing 777-fly har fået flyveforbud i USA og Japan, efter at der gik brand i en motor, og vragdele fra den begyndte at regne ned over en forstad til byen Denver.

Dermed rammer nye ulykker den amerikanske flyproducent, efter at det netop var lykkedes at få styr på sikkerheden i 737 Max-modellen, som fik globalt flyveforbud i 18 måneder oven på to store ulykker i oktober 2018 og marts 2019, hvor tilsammen 346 mistede livet.

Motorkappen på Boeing 777-flyet faldt af, efter at motoren eksploderede, og enorme vragdele regnede ned over byen Broomfield. Heldigvis blev ingen ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Ciaglo/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Problemer i december i Japan

De amerikanske luftfartsmyndigheder beordrede søndag, at alle Boeing 777-fly med Pratt & Whitney PW4000-motorer skulle undersøges, efter at det ramte fly fra United Airlines lørdag måtte nødlande med 231 passagerer og ti besætningsmedlemmer i Denver International Airport oven på den voldsomme oplevelse, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Japans transportministerium udstedte også flyveforbud mod flytypen. I Japan måtte et fly af samme type og på samme alder 4. december 2020 vende tilbage til lufthavnen i Naha kort efter afgang på grund af problemer med den venstre motor.

Som ved et mirakel blev ingen heldigvis ramt af de nedfaldne vragdele fra det 26 år gamle fly, men billederne af dem har rystet verden.

På et luftfoto ses folk gå forbi et hus i Broomfield, som nu har hul i taget, fordi vragdele fra Boeing 777-flyet ramte, efter at den ene motor eksploderede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Ciaglo/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Flytypen er ved at blive faset ud

Mandag morgen anbefalede Boeing-fabrikkerne selv alle flyselskaber, der bruger flytypen, at indstille flyvningerne, indtil der er klarhed over, hvad der udløste branden i den højre motor, skriver nyhedsbureauet Reuters.

United Airlines havde da allerede fjernet 24 fly fra aktiv drift.

Ifølge Boeing er 69 777-fly i drift, mens 59 holder i hangar.

Der er tale om ældre 777-200- og 777-300-modeller, der ikke er så brændstofeffektive som nyere modeller, og som derfor er ved at blive faset ud hos luftfartsselskaberne.

Bruges kun i USA, Japan og Sydkorea

Den ramte flytype anvendes i USA udelukkende af United Airlines, og uden for USA er det kun flyselskaber i Japan og Sydkorea, der bruger den, oplyser de amerikanske luftfartsmyndigheder.

I februar 2018 blev et 777-fly fra United Airlines på samme alder på vej mod Honolulu på Hawaii ramt af en motorfejl, da en motorkappe faldt af 30 minutter før landing på grund af en revne i propelbladet. Dengang undersøgte Pratt & Whitney alle tidligere rapporterede fejl af samme art, og de amerikanske luftfartsmyndigheder pålagde løbende inspektion af problemet.

Store og tunge vragdele regnede ned fra luften over byen Broomfield i Colorado, da Boeing 777-flyets ene motor eksploderede. Mirakuløst kom ingen til skade på jorden, og alle ombordværende landede sikkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Broomfield Police Department/EPA/Ritzau Scanpix.