B&O bløder på alle markeder - men værst ser det ud i USA

Der er tilbagegang på alle markeder for det danske elektronikklenodie B&O, der offentliggør halvårsregnskab tirsdag og her uddyber den katastrofale nedjustering lige op til jul, som bankede aktiekursen ned med svimlende 34 procent.

Henrik Clausen, topchef i B&O, kæmper pludselig med at få strategien til virke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det gik ellers lige så godt. Topchef Henrik Clausen syntes at være i gang med at vende elektronikvirksomheden Bang & Olufsen, så den både voksede og tjente penge. Noget, der indtil for få år siden virkede som en mission impossible. Men så lakkede 2018 mod enden, og det samme gjorde fremgangen i B&O. 19. december nedjusterede selskabet og aktiekursen styrtdykkede efterfølgende.

Nu offentliggør selskabet sit fremrykkede halvårsregnskab, hvor det fremgår, at der er pres på alle markeder for selskabet. I Asien dykker omsætningen med syv procent, og i Europa og Mellemøsten dykker den med tre procent. Men værst ser det ud på det store amerikanske marked. Her falder B&O hele 30 procent sammenlignet med samme periode året før.

Samlet faldt omsætningen med ni procent til 909 millioner kr. Topchef Henrik Clausen kalder halvåret »udfordrende«.

»Omsætningen faldt ni procent, men vi forbedrede lønsomheden takket være vores ændrede forretningsmodel. Vi har den rigtige strategi, og de fremskridt, vi gør på vores væsentligste strategiske initiativer, vil hjælpe os med at overvinde de kortsigtede udfordringer, vi står over for, så vi kan genetablere vores vækstmomemtum mod slutningen af finansåret,« udtaler Henrik Clausen i regnskabet.

19. december sidste år nedjusterede B&O-ledelsen sine egne forventninger til den finansielle formåen i det forskudte regnskabsår 2018/19. Her måtte Henrik Clausen gå den tunge gang og erkende, at de forventninger, som var blevet meldt ud et halvt år forinden, og som den havde genbekræftet så sent som i oktober 2018, ikke længere holdt.

I starten af oktober sagde Henrik Clausen:

»Vi har en samlet vækstforventning på over ti procent for hele 2019, som vi fastholder. Og i USA kommer vi til at vokse over 20 procent. Det holder vi også fast i. Så hvad sker der nu, når vi går tilbage? Jamen, det er konsekvensen af den oprydning, som er nødvendig i USA, og som vil vise sit værd i anden halvdel af året. Vi kommer tilbage i USA i år,« sagde Henrik Clausen til Berlingske i forbindelse med regnskabet for første kvartal.

Knap tre måneder efter var han blevet klogere. Al fremgang var nu væk.

Fra at forvente en vækst på over ti procent for hele året, forventede ledelsen nu pludselig nulvækst, altså en omsætning og indtjening på helt samme niveau som året før. Det sendte aktiekursen ned med 34 procent ned den dag.

Tirsdag morgen stiger B&O-aktien 5,2 procent.