Bankdirektør: Bedre at være aktionær end garant i fremtiden

Den danske økonomi er på vej ind i et opsving, og derfor vil det i den kommende tid være bedre at være aktionær i et pengeinstitut end at være garant. Det siger Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland, der børsnoteres i denne uge.

Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland, sender i denne uge sin bank på børsen. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 16 måneders arbejde er Sparekassen Sjælland klar til at blive børsnoteret senere på ugen. Og ifølge sparekassens administrerende direktør, Lars Petersson, kan de kommende aktionærer glæde sig til at blive belønnet for deres investering, ligesom de har haft gavn af at være garanter indtil nu.

Således peger Lars Petersson på, at det i de seneste syv års krisetid har været bedre at være garant end bankaktionær, men at de kommende år vil være til gavn for bank-aktionærerne – og dermed Sparekassen Sjællands garanter, der nu bliver aktionærer.

»I krisetid er garanten alt andet lige sikret kurs 100, og det har vi sikret vores garanter i hele krisetiden – de har jo ikke tabt én krone på aktiekurser eller noget som helst. Nu står vi efter vores vurdering foran en bedre tid. Det ville en garant ikke få glæde af, det ville også være kurs 100. Men i gode tider vil pengeinstituttet tjene flere penge, og det vil komme aktionærerne til gode,« siger Lars Petersson.

Samfundsansvar og kundetryghed

Direktøren har ellers tidligere udtalt, at Spare- kassen Sjælland efter børsnoteringen vil blive et alternativt aktieselskab, hvor samfundsansvar og kundernes tryghed kommer før størrelsen af bundlinjen. Ifølge Lars Petersson skal det dog ikke misforstås sådan, at der ikke er fokus på at tjene penge.

Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland om kommende børsnotering

»»Vi har opkøbt to banker gennem krisen, men det er piece of cake i forhold til at blive børsnoteret,««


»Hvis vi ikke leverer en markedskonform bundlinje, så har vi jo ikke nogen fremtid. Selvfølgelig skal vi levere et markeds- konformt afkast på bundlinjen, for ellers kan vi ikke tiltrække dygtige medarbejdere og de rigtige kunder. Men vi jagter ikke kortsigtet gevinst. Vores fokus vil stadig være langsigtet. Jeg er ikke tilhænger af kvartalskapitalisme – en jagt på afkast hvert kvartal. Jeg har fuld respekt for det, men hvis det er dét, man ønsker som aktionær, så tror jeg, at man skal kigge et andet sted hen. Vi tror fundamentalt på at ved at arbejde lidt mere langsigtet, så skaber vi langt større værdier,« siger Lars Petersson.

I takt med den digitale udvikling lukker de største banker flere og flere filialer, men den tendens vil Lars Petersson ikke hoppe med på. På trods af den øgede digitalisering er der også brug for mange filialer og kort afstand til personlig betjening, mener han.

»Vi går i en anden retning end de store, og så må fremtiden vise, om vi har ret, eller om vi tager fejl. Men vi tror på, at det at være til stede er en god investering,« siger Lars Petersson.

AP Pension største aktionær

Pensionsselskabet AP Pension bliver den største aktionær i det nye aktieselskab med 6,4 pct. af aktierne. AP Pension har ydet et såkaldt ansvarligt lån til Sparekassen Sjælland, så pensionsselskabets overvejelse var, om det skulle blive liggende med det lån med den løbende rente, indtil det var tilbagebetalt i 2018, eller om AP Pension i forbindelse med børsnoteringen skulle konvertere lånet til aktiekapital. Her valgte AP Pension at konvertere til aktier – bl.a. fordi pensionsselskabet godt kan lide fordelingen af sparekassens kunder.

»Sparekassen Sjælland har godt fat i sine kunder, de er ikke udlånsmæssigt tunge i landbrug (der i øjeblikket giver banksektoren store tab, red.), men de er tunge i privatkunder, hvor der er fremgang. Så vi ser det som en mulighed,« siger Søren Dal Thomsen, adm. direktør i AP Pension.

Lars Petersson glæder sig over, at den lange proces med børsnoteringen er ved at være i mål.

»Vi har opkøbt to banker gennem krisen, men det er piece of cake i forhold til at blive børsnoteret,« siger han.