Bagmandspolitiets chef sendt hjem og fritaget for tjeneste

Den øverste chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Morten Niels Jakobsen, er blevet sendt hjem og fritaget for tjeneste med løn. Årsagen hemmeligholdes. Anklagemyndigheden oplyser dog, at det ikke har noget at gøre med sagen om et dansk selskabs leverance af brændstof til Syrien.

Morten Niels Jakobsen, statsadvokat for SØIK, er blevet fritaget for tjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

På højst dramatisk vis er Morten Niels Jakobsen, den øverste chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – populært kaldet Bagmandspolitiet – blevet sendt hjem og fritaget for tjeneste.

Det fremgår af en kortfattet meddelelse fra anklagemyndigheden.

»Der kan ikke oplyses yderligere på nuværende tidspunkt om baggrunden herfor. Statsadvokaten i Viborg, Kirsten Dyrman, vil indtil videre fungere som chef for SØIK,« oplyser anklagemyndigheden i meddelelsen.

Morten Niels Jakobsen er uddannet jurist og har været chef for Bagmandspolitiet siden september 2014. Traditionelt set er posten som øverste chef for Bagmandspolitiet øretævernes holdeplads, hvor der jævnligt er kritik af den årelange sagsbehandlingstid i de ofte komplicerede sager om økonomisk kriminalitet.

Morten Niels Jakobsen har været en markant og tydelig statsanklager og blandt andet markeret sig med en hård linje i efterforskningen af Danske Banks hvidvasksag, hvor en række tidligere bankchefer i foråret fik ransaget deres hjem.

Retsudvalget på Christiansborg er ikke blevet oplyst om, hvad sagen drejer sig om. Men ifølge Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, skylder myndighederne nu et svar.

»Når det drejer sig om en så vigtig institution som Bagmandspolitiet, der efterforsker økonomisk kriminalitet – og nogle gange økonomisk kriminalitet for vores alle sammens penge, har offentligheden ret til at vide, hvad det handler om. Det forventer vi, at enten Bagmandspolitiet eller Justitsministeriet oplyser om snart,« siger hun.

Skarp kritik

Senest har Morten Niels Jakobsen fået kritik i sagen om det danske selskab Dan-Bunkerings leverance af jetbrændstof til Syrien. Dan-Bunkering, der afviser at have gjort noget forkert og hverken er sigtet eller tiltalt, efterforskes for, om virksomheden i strid med EUs sanktioner har leveret brændstof brugt til russiske bombetogter i Syrien.

Her blev Morten Niels Jakobsen for nylig kritiseret for, at politiet i en redegørelse om Dan-Bunkering-sagen ikke fortalte, at SØIK allerede modtog en anmeldelse i sagen 8. november 2016. I redegørelsen, der er oversendt til Folketinget, oplyser SØIK, at de først fik en anmeldelse 6. februar 2017, kunne DR afsløre for nylig. Oplysninger, som fik den nye justitsminister, Nick Hækkerup (S), til skarpt at kritisere Bagmandspolitiets håndtering af sagen.

Anklagemyndigheden oplyser til Berlingske, at hjemsendelsen af Morten Niels Jakobsen intet har med Dan-Bunkering-sagen at gøre. Derudover har anklagemyndigheden ingen yderligere kommentarer.

Morten Niels Jakobsen har også tidligere fået kritik for sin ledelsesstil. I 2017 kunne Ekstra Bladet afsløre, at en lang række medarbejdere i SØIK var dybt utilfredse med den øverste ledelse.

Ledelsen skulle ifølge en intern trivselsrapport have ledet Bagmandspolitiet med »management by fear«. Blandt andet skulle Morten Niels Jakobsen være blevet omtalt som Kim Jong-il efter den afdøde nordkoreanske diktator.