Asiens rigeste mand opkøber britisk legetøjsklenodie

Hamleys i London er netop blevet opkøbt af Reliance Industries. Selskabet har skiftet ejer flere gange. Det har både været på islandske, franske, kinesiske – og nu indiske hænder.

Det britiske nationalklenodie Hamleys er nu kommet på indiske hænder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Luke MacGregor/Ritzau Scanpix

Den ikoniske legetøjskæde Hamleys er netop blevet opkøbt af Reliance Industries i et slagtilbud for 68 millioner pund, svarende til ca. 590 millioner kroner. Reliance Industries er ejet af Asiens rigeste mand, indiske Mukesh Ambani.

Kæden blev grundlagt tilbage i 1760, hvor den startede som en verdensberømt syvetagersbutik på Regent Street i London. De 259 somre gør den til verdens ældste legetøjsbutik. Kæden består i dag af 167 butikker i 18 lande.

I løbet af de seneste 16 år har kæden skiftet ejer flere gange. Først købte det islandske investeringsselskab Baugur, der ligeledes ejede Illum og Magasin, Hamleys på aktiebørsen i 2003.

Men selskabet måtte dreje nøglen om, hvorefter islandske Landsbanki overtog ejerskabet og videresolgte det til det franske legetøjskonglomerat Ludendo Group.

Franskmændene solgte i 2012 med klækkelig profit til den kinesiske modekonglomerat C.banner International, der nu har videresolgt selskabet med et tab på 32 millioner pund.

62-årige Mukesh Ambani rangerer ifølge Forbes som Asiens rigeste mand og den 13. rigeste i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francis Mascarenhas/Ritzau Scanpix.

Reliance Industries var en oplagt køber af koncernen, eftersom selskabet allerede driver 88 Hamleys-butikker i Indien som operatør. Det skriver The Guardian.

Mukesh Ambani er ifølge BBC god for over 50 milliarder dollar, svarende til knap 340 milliarder kroner. Til sammenligning er det otte gange så meget som Anders Holch Povlsen, der ifølge Forbes er Danmarks rigeste med en formue på 42 milliarder kroner.

Hamleys fik i seneste årsregnskab et underskud på 9,2 millioner pund. Selskabet bebrejdede Brexit og en øget terrortrussel for underskuddet, der svarer til knap 80 millioner kroner.

I regnskabsperioden blev dørene slået op til fire nye butikker i Storbritannien, men to af de nyåbnede butikker måtte dreje nøglen om i løbet af ganske kort tid.