Asiens rigeste mand føjer Hamleys til digitale ambitioner

Navnet Mukesh Ambani siger ikke de fleste danskere noget, men han er Asiens rigeste mand med knap 50 mia. dollar på kistebunden. Nu kan han også kalde sig ejer af den ikoniske britiske legetøjsgigant Hamleys.

Indiens og Asiens rigeste mand, Mukesh Ambani, har store digitale ambitioner i Indien, der er et af verdens største mobilmarkeder. Købet af legetøjskæden Hamleys passer formentlig ind i planerne om at udfordre Amazon og Walmart på det indiske marked med en større nethandelsplatform. Her er han til India Mobile Congress i New Delhi oktober 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Ritzau Scanpix

Den britiske legetøjskæde Hamleys har ført en omskiftelig tilværelse de sidste 16 år. Fire gange på de år har den knap 270 år gamle kæde skiftet hænder.

Men det er en ejer i en særlig kategori, der nu overtager legetøjsikonet. Som Asiens rigeste menneske med en formue på knap 50 mia. dollar kunne Mukesh Ambani snildt købe Hamleys som et personligt forfængelighedsprojekt. Men det er langt større ambitioner, der ligger bag.

Den 62-årige inder står bag Indiens største virksomhed, Reliance Industries Limited (RIL), der spænder fra olie og gas over tekstiler til mobilnet, medier og over 10.000 butikker, og han er godt i gang med at erobre det store indiske marked digitalt.

Det siger ikke så lidt: Over de sidste tre år er der føjet næsten 400 millioner nye bredbåndskunder til i Indien, de fleste af dem via mobilnettet, og Mukesh Ambani har alene kapret over 300 millioner mobilkunder, siden han i 2016 lancerede mobilselskabet Jio, der også sælger sine egne smartphones.

Læg dertil den oplysning, at en gennemsnitlig indisk mobilbruger har et markant højere dataforbrug end de fleste europæere, så tegner konturerne af Ambanis ambitioner sig endnu skarpere.

Den britiske legetøjskæde Hamleys har i de sidste 16 år været under islandsk, fransk og kinesisk ejerskab og har i nogle år kørt med underskud. Flagskibet på Regent Street i London siges at have over 50.000 forskellige slags legetøj. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN / EPA / Ritzau Scanpix.

I kødet på Walmart og Amazon

Det ligner monopolisering: Inderne kan bruge Ambanis smartphones til at gå på Ambanis mobile datanet og købe ind i Ambanis netbutikker og streame Ambanis medie- og underholdningsprodukter.

Oven i denne ambition indsættes så nu et globalt fodspor med Hamleys, der har knap 170 butikker i 18 lande, herunder 88 franchisebutikker i Indien, som – gæt hvem? – i forvejen ejer rettighederne til. I den sammenhæng er købsprisen, der ifølge Financial Times ligger på 69 mio. britiske pund, en slik.

Den digitale satsning gør Mukesh Ambani til en formidabel konkurrent til giganter som Walmart og Amazon, som også har store ambitioner for de mange millioner indere, der i disse år får netforbindelse, og han har foreløbig pumpet over 30 mia. dollar i satsningen.

Det gør ham dog også til en af de indflydelsesrige indiske forretningsmænd, som kritiseres for at tryne konkurrenter og blive favoriseret af landets regering. Blandt andet har der været rettet anklager mod Ambani om urent trav i tildelingen af den mobillicens, som Jios succes bygger på.

Mukesh Ambanis privatbolig, det 27 etager høje Antilia Building, tårner sig op over Mumbais skyline (den oplyste bygning til højre) og er blandt verdens største og dyreste privatboliger. Bygningen er ifølge Bloomberg anslået til 400 mio. dollar, men har angiveligt kostet over en mia. dollar at bygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters / Ritzau Scanpix.

Familiefejder og skyskraberbolig

Reliance Industries blev oprindelig startet af Ambanis far, Dhirubhai Ambani, som en tekstilvirksomhed, men Mukesh har skudt virksomheden i forskellige retninger baseret på  »baglæns integration« – fra tekstil til polyesterfibre til petrokemiske produkter til olie og gas og derfra videre til detail, medier, underholdning og mobilkommunikation.

I Indien er Ambani-familien også kendt for en mangeårig fejde mellem Mukesh og broderen Anil, der i 2005 fik dem til at splitte Reliance Industries og fordele goderne mellem sig. Siden er det gået knap så godt for Anil, og det siger noget om forholdet mellem brødrene, at Anils nu insolvente mobilselskab Reliance Communications er blandt de rivaler, som Mukesh Ambani totalt har overvældet. Mukesh lurer nu selv på at overtage resterne af broderens mobilaktiver.

Mukesh Ambani er også kendt for en af verdens dyreste privatboliger, det 27 etager høje Antilia Building i Mumbai, der med egen balsal, tre helikopterlandingspladser, 160-bilers garage, privat biograf, svømmepøl og meget andet skiller sig ud i byen, som ellers er kendt for et af verdens største slumområder.

Datterens bryllup i december 2018 var en lige så overdådig societybegivenhed med omkring 10.000 gæster og Beyoncé blandt de optrædende.

Mukesh Ambani selv ynder ellers at lade sig beskrive som et beskedent menneske, der er vegetar og afholdsmand.

Men beskedne er hans ambitioner altså ikke.