Arbejdsgiverne skal betale pensionsbidrag to gange i regeringens lovudkast om store bededag: »Det kan ikke være rigtigt«

Debatten om afskaffelsen af store bededag har vakt vrede fra både en samlet fagbevægelse og hele oppositionen. Nu viser en gennemgang af lovudkastet, at arbejdsgiverne skal betale pensionsbidrag to gange.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil ikke svare på, om der er fejl i lovudkastet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det giver dag for dag anledning til ny kritik fra oppositionen i sagen om store bededag, som er blevet til en politisk hovedpine for regeringen.

Først afviste økonomer pure koblingen mellem store bededag og finansiering af forsvarsudgifter.

Så blev der sået tvivl om, hvilke indtægter en afskaffelse ville kunne give til statskassen.

Og nu viser en gennemgang af lovudkastet, som B.T. har foretaget, at for eksempel virksomheder under Dansk Arbejdsgiverforening, som dækker halvdelen af det private arbejdsmarked, skal betale pensionsbidrag til lønmodtagerne to gange.

Arbejdsgivernes pensionsbidrag på typisk otte procent er nemlig ifølge lovudkastet indeholdt i løntillægget på de 0,45 procent, men ifølge lovudkastets ordlyd er tillægget – altså løntillægget på 0,45 procent – også pensionsgivende, og det betyder, at arbejdsgiverne skal hoste op med yderligere otte procent i pensionsbidrag af de 0,45 procent.

Det bringer arbejdsgivernes udgift til lønkompensation til deres medarbejdere op på knap 0,5 procent.

Og det må være en fejl, vurderer Mads Lundby Hansen, cheføkonom i tænketanken CEPOS, over for B.T.

»Det kan ikke være rigtigt, at B.T. dykker ned i det her og så finder noget som det her, som formentlig er en fejl. Det her viser, at regeringen ikke bør haste lovforslaget igennem,« siger han til mediet.

Han uddyber, at arbejdsgiverne på DA-området med regeringens nuværende lovudkast får 0,45 procent mere arbejdskraft, men står til at skulle betale 0,5 procent mere for den.

Beskæftigelsesministeriet, som har udarbejdet lovudkastet, oplyser i et mailsvar til B.T., at det er korrekt forstået, at arbejdsgivere kommer til at betale pensionsbidrag til deres medarbejdere to gange.

Mediet har spurgt beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S), om det fra regeringens side er tilsigtet.

I et skriftligt svar skriver hun følgende:

»Jeg er helt bevidst om, at lovforslaget kan have forskellige konsekvenser for både lønmodtagere og arbejdsgivere, afhængig af hvilke vilkår parterne tidligere har aftalt sig frem til. Nu er lovforslaget sendt i høring, og jeg glæder mig til at læse høringssvarene.«