Business-update: Dansk milliardær vil skyde penge i Elon Musks rumfirma

Kun få danske enhjørninger, ny rekord for champagnesalget og et planlagt sydspansk comeback for finansmanden Lars Seier Christensen. Det er nogle af overskrifterne i torsdagens Business-update.

Daniel Åxman, som danner par med Christiane Schaumburg-Müller, vil med ombord i Elon Musks rumflyvninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update med et hurtigt overblik over, hvad der sker i erhvervslivet netop nu.

Læs i dag om, hvordan champagnesalget har sat ny rekord, hvordan en dansk milliardær vil skyde penge i Elon Musks rumselskab, og hvordan finansmanden Lars Seier forbereder et sydspansk comeback.

Først gælder det dog de alt for få danske virksomheder, der udvikler sig til at blive ægte enhjørninger.

God læselyst!

Kun få danske enhjørninger

Enhjørninger er en meget sjælden race, og erhvervslivets udgave af dem forbliver i Danmark sjældne, selvom skiftende regeringer gerne så det ændret, så vi får flere store virksomheder herhjemme.

På mediet Crunchbases opdaterede liste over danske virksomheder, med en markedsværdi på en milliard dollar (eller derover), finder man kun tre selskaber.

Det er finansteknologiselskaberne Pleo og Lunar samt Saxo Bank, som værdisættes til henholdsvis fem, to og en milliarder dollar, altså i alt otte milliarder dollar (54,9 milliarder kroner).

Til sammenligning kan Sverige mønstre syv enhjørninger – heriblandt betalingsvirksomheden Klarna – til en samlet værdiansættelse på 25 milliarder dollar, mens Norge har fem enhjørninger – blandt dem tabletproducenten reMarkable – med en værdiansættelse på i alt 13 milliarder dollar.

Finland mønstrer fire enhjørninger – blandt andet HMD, som producerer mobiltelefoner, tablets og tv under Nokia-mærket. De er tilsammen 13 milliarder dollar værd.

Ifølge Crunchbase er der flere end 1.200 private selskaber i verden med enhjørningestatus. Den største enhjørning i verden er kinesiske ByteDance, som er moderselskab for videoplatformen TikTok. Den kinesiske internetgigant Alibabas finansselskab Ant Group ligger som nummer to med en værdiansættelse på 150 milliarder dollar, mens rigmanden Elon Musks rumselskab, SpaceX, er på tredjepladsen med en værdi på 125 milliarder dollar.

Champagnesalget har i 2022 sat ny rekord

Verdens tristhed og mismodet over de økonomiske udsigter, inflation og krig i Ukraine er tilsyneladende blevet skyllet ned med bobler.

De franske champagneproducenter har aldrig haft et så godt og storsælgende år som 2022.

Her voksede salget for første gang til mere end seks milliarder euro (44,6 milliarder kroner), hvilket er ny rekord, skriver det franske nyhedsbureau AFP. I 2021 blev der omsat for 5,5 milliarder euro.

En del af fremgangen menes at skyldes, at flere har købt dyrere, ældre årgange af champagneflaskerne.

1,6 procent flere flasker blev solgt, nemlig i alt 326 millioner flasker.

Ifølge David Chatillon, der er formand for champagnehusenes forening Union des Maisons de Champagne og medformand i brancheorganisationen Comité Champagne, har den mousserende vin »naturligvis fulgt forbrugerne rundt om i verden, som er glade for ikke længere at være indespærret, og som har genfundet smagen for fester, udflugter og rejser«.

Eksporten af champagneflasker fra Frankrig steg med 4,3 procent til 187,5 millioner flasker, hvorimod det indenlandske salg faldt med 1,7 procent i forhold til 2021. 57 procent af al champagne sendes altså til udlandet.

Dansk milliardær vil skyde penge i Elon Musks rumfirma

Den danske milliardær Daniel Åxman, som danner par med tv-værten Christiane Schaumburg-Müller, har netop stiftet et nyt selskab, der skal lægge penge i rigmanden Elon Musks rumfirma SpaceX.

Daniel Åxman, som tidligere har købt Asiens dyreste lejlighed i Hong Kong for mere end 400 millioner kroner og i 2019 vendte tilbage til Danmark, har ifølge Finans.dk tidligere i januar oprettet selskabet DIG Global 1 K/S.

Han har ingen kommentarer til Finans om ruminvesteringen.

I selskabets vedtægter står, at formålet er »at foretage investeringer i Space Exploration Technologies Corp (SpaceX)«, som har Elon Musk som topchef – ved siden af hans andre topchefjob i elbilgiganten Tesla og som ny ejer af det sociale medie Twitter.

SpaceX sender store raketter til vejrs for at bringe satellitudstyr ud i rummet, blandt andet fra det også Elon Musk-ejede Starlink.

Sideløbende med DIG Global 1 K/S har Daniel Åxman sammen med Martin Söderstrøm, som er svigersøn til H&M-imperiets topchef Stefan Persson, stiftet DIG Global A/S. Det skal deltage i ruminvesteringen og kan ifølge Finans inden 23. februar skyde op til 110 millioner kroner ind i DIG Global 1 K/S.

Lars Seier forbereder sydspansk comeback

Finansmanden Lars Seier Christensen, hvis satsning på kryptovalutaer er raslet ned i værdi, forbereder et sydspansk comeback.

Han er ved at købe et hotel på den spanske solkyst, Costa del Sol, hvor han selv boede, da han var ung i 1980erne, men samtidig fastholder han troen på, at hans kryptoinvesteringer i blockchainvirksomheden Concordium vender guldrandede tilbage.

»Jeg forventer, at Concordium får en rolle i den fremtidige økonomi, som jeg ser udvikle sig over de næste fem-ti år,« siger Lars Seier Christensen til Børsen i forventning om, at blockchain bliver »en meget integreret del af rigtigt mange forretningsmodeller«.

Han tror på, at investeringen i Concordium kan blive lige så god som Saxo Bank, der indbragte ham omkring 2,5 milliarder kroner, og som Lars Seier Christensen kalder »den bedste investering i mit liv«.

Han er ejer eller medejer af omkring 40 selskaber, heriblandt restaurant Geranium, Parken Sport & Entertainment samt Rungsted Ishockeyklub. I dag torsdag 19. januar fylder han 60 år.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Her er tre artikler fra Berlingske Business, som vi synes fortjener at blive læst.

A: Kæmpe nedskæringsrunder hos giganterne slutter slet ikke her

Microsofts fyringsrunde, hvor 10.000 stillinger nedlægges, bliver langtfra den sidste, som teknologigiganterne skal igennem. Analytikerne forventer dårlige juleregnskaber fra dem i de kommende uger med uventet tilbagegang. De har brugt penge som 80er-rockstjerner, siger analytiker.

Læs historien her

B: Gigafusion efter to årtiers kamp om dansk guldklump: »Det er vemodigt at se navnet forsvinde, men så er det heller ikke værre«

De var de centrale figurer hos Chr. Hansen og Novozymes. Nu kan to af virksomhedernes tidligere topchefer se de to virksomheder blive lagt sammen i danmarkshistoriens største fusion, som de kalder både vemodig, men også nødvendig. En gruppe utilfredse aktionærer truer dog med at spænde ben for gigafusionen.

Læs historien her

C: Tidligere topfigur i fagbevægelsen revser alle parter i store bededag-misere: »De underminerer det repræsentative demokrati«

Tine Aurvig-Huggenberger var næstformand i LO fra 1996 til 2007, og nu stempler hun ind i debatten om store bededag. Regeringen har håndteret sagen »forholdsvis talentløst«, og fagbevægelsen underminerer det repræsentative demokrati, mener hun.

Læs historien her