Apple tabte milliarder på ... at købe Apple-aktier

Meningen var at forgylde de øvrige aktionærer, men Apples opkøb af egne aktier har kostet selskabet næsten 59 milliarder kroner, fordi kursen er styrtdykket.

Apple-aktien er styrtdykket på det seneste, og dermed har Apple spildt en masse penge på at købe egne aktier op. Arkivfoto: Drew Angerer, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ubestridt dårligste investering, som den amerikanske IT-producent af iPhones og iPads, Apple, foretog i 2018, var købet af egne aktier. Den dårlige kurs har nemlig kostet selskabet ni milliarder dollars eller 58,9 milliarder kroner.

Ganske som mange andre virksomheder har Apple brugt mange af de penge, som kunne bringes hjem til USA fra udlandet efter en sænkning af erhvervsskatten fra 35 til 21 procent, på at købe egne aktier op, skriver finansavisen Wall Street Journal, men Apple-aktien er på det seneste faldet så meget på grund af usikre udsigter for iPhone-salget, som bærer Apples forretning, at konkurrenten Microsoft omkring månedsskiftet november-december for første gang siden 1998 var mere værd end Apple.

Tanken med at købe egne aktier op er at gøre de resterende aktionærer rigere, når der skal udbetales udbytte, fordi der bliver færre til at dele pengene. I Apples tilfælde er der nu 6,7 procent færre aktier i omløb end ved seneste årsskifte.

Flere har fået en lang næse

Apple har været en af de virksomheder, som har købt flest egne aktier op. I de første ni måneder af 2018 har Apple brugt 62,9 milliarder dollars på den manøvre, men med aktiekursen 2. juledag var disse aktier blot 53,8 milliarder dollars værd, altså 9,1 milliarder mindre, end hvad Apple købte dem for.

Apple har ikke ønsket at kommentere sagen.

Også store selskaber som Wells Fargo og Citigroup har oplevet samme lange næse ved at købe egne aktier op. Wells Fargo har mistet 2,7 milliarder dollars, Citigroup 2,8 milliarder dollars.

Siden september er S&P 500-aktieindekset faldet 15,2 procent i værdi, og for hele 2018 er faldet på 7,7 procent.