Analytikere: Danske Bank har kurs mod gigantisk amerikansk hvidvaskbøde

Businessoverblik: Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Amerikanske analytikere vurderer, at en hvidvaskbøde fra de amerikanske myndigheder til Danske Bank kan løbe op i milliarder. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik over de mest interessante erhvervsnyheder.

Berlingske kan i dag fortælle, at der hersker undren over, at der ikke er blevet udbetalt flere penge fra den hjælpepakke, virksomheder kan søge for at få dækket deres faste omkostninger. Hjælpepakken bliver blandt andet kritiseret for at være for bureaukratisk og kompliceret at søge.

Vi skal også forbi et nanoselskab, der er blevet sagsøgt af investorer, men vi begynder hos analytikere fra Bloomberg, der vurderer, at Danske Bank kan risikere en milliardbøde fra de amerikanske myndigheder.

Analytikere forudser milliardbøde til Danske Bank

I Børsen kan man læse, at analytikere hos Bloomberg Intelligence vurderer, at en hvidvaskbøde fra de amerikanske myndigheder kan koste Danske Bank op mod 6,3 mia. kr.

Berlingske afdækkede i løbet af 2017 og 2018, hvordan Danske Bank havde problemer i bankens estiske filial.

19. september 2018 offentliggjorde banken en rapport udarbejdet af advokatfirmaet Bruun & Hjejle, der slog fast, at op mod 1.500 mia. kr. var strømmet gennem filialen fra 2007 til 2015.

Analytikerne hos Bloomberg vurderer, at »mere end 200 mia. dollar i mistænkelige transaktioner gør en større bøde mulig«.

Analytikerne forklarer også, at banken godt vil kunne klare en amerikansk bøde, fordi banken har lagt rigeligt til side til at betale eventuelle bøder i de lande, hvor banken bliver efterforsket.

Danske Bank regner med at afslutte sine egne undersøgelser af hvidvasksagen senest ved udgangen af i år.

Investorer sagsøger nanoselskab

Utilfredse investorer sagsøger det nu insolvente nanorengøringsselskab ACT.Global i et forsøg på at få deres penge tilbage. Det skriver Finans.

Investorer sagsøger nanovirksomheden for et tocifret millionbeløb, fordi de mener at have investeret i selskabet under falske forudsætninger.

Også revisionsfirmaet Grant Thornton risikerer at ende i et retsopgør, fordi det er dem, som har forsynet virksomhedens regnskaber med blanke påtegninger, før investorerne købte aktier.

ACT.Global kom i offentlighedens søgelys, da selskabet rapporterede om et underskud på 121 mio. kr. for det forskudte regnskabsår 2018/2019. Onsdag blev nanoselskabet efter eget ønske taget under rekonstruktion.

Eksperter advarer mod at genåbne det danske natteliv

Eksempler fra udlandet viser, at der er risiko for nye smittekæder, hvis man genåbner landets natklubber, diskoteker og spillesteder.

Sådan lyder advarslen fra to af landets førende epidemiologer i dag i Børsen.

Selv om smittetallene fortsat er lave i Danmark sammenlignet med andre europæiske lande, så er smittetallene stadig steget de seneste par dage.

Stigningen i antallet af smittede får epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse til at fraråde, at man åbner for nattelivet i begyndelsen af august. Det var der ellers lagt op til i den politiske aftale fra maj om genåbningen.

»Selv om der fortsat er et lavt antal smittede personer, så er det i et niveau, hvor vi potentielt kan se superspredning, hvis betingelserne er de rette. Så i lyset af udviklingen de seneste uger tror jeg desværre, vi skal relativt langt hen, før det er fornuftigt at åbne op for nattelivet igen,« siger Christian Wejse til Børsen.

​»Bureaukratisk« hjælpepakke til 65 milliarder er stort set ikke blevet brugt

Berlingske kan i dag fortælle, at blot 3,1 mia. indtil videre blevet udbetalt i kompensation til virksomhedernes faste udgifter under coronakrisen. Der er ellers blevet afsat en ramme på 65,3 mia. kr. i hjælpepakken.

Det får flere erhvervsorganisationer til at pege på, at ordningen har været for kompliceret, uklar og dyr.

Jakob Brandt, som er direktør for SMVdanmark, brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, mener, at 3,1 mia. kr. udbetalt er »absurd lavt«, når man kigger på de samlede faste udgifter i dansk erhvervsliv.

Også hos Dansk Erhverv har de undret sig over, at der indtil nu ikke er har været mere gang i ordningen.

»Noget tyder på, at den ikke har været så godt skruet sammen, både for virksomhederne og administrationsmæssigt. Virksomhederne har måske været forvirrede, fordi ordningen har været rigid, og der har været forvirring, alt efter hvordan ens lagerprincipper eller virksomhedsstruktur er opbygget. Måske har nogle også ventet med at søge og gør det fortsat, for at se om ordningen skulle blive bedre løbende og for at have præcise tal at indberette,« siger chefkonsulent hos Dansk Erhverv Martin Lünell Christensen.

Du kan læse resten af historien her.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er tre forhold, som chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea vil opfordre investorerne til at holde øje med i dag:

  1. Dagen i går endte i plus særligt for amerikanske aktier, især efter at pressekonferencen i den amerikanske centralbank løftede stemningen en smule. Det skyldes, at den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, holdt fast i mantraet om at understøtte økonomien med alle redskaber og opfordrede kongressen til ekspansiv finanspolitik. Dagens fokus fra investorernes side vil nu rette sig mod de store IT-selskabers regnskabsaflæggelser senere på dagen, nemlig Alphabet, Apple og Facebook. Amazon aflægger også regnskab. Fokus fra investorernes side vil være forskelligt for de respektive selskaber, men overordnet forventer vi, at IT-selskaberne vil aflægge pæne regnskaber relativt til andre sektorer.
  2. Der vil yderligere være udsigt til en gyser på nøgletalsfronten, når vi får de amerikanske BNP-tal for 2. kvartal. De bliver historisk svage, og analytikere rundtomkring i verden forventer, at tallet lander omkring -35 procent for kvartalet. Derudover vil man kunne følge de ugentlige dagpengesøgende, som vil vise, at det fortsat står hårdt til på arbejdsmarkedet, selv om jobtabet langtfra er lige så slemt, som det har været.
  3. Sidst, men ikke mindst, kan det være værd at holde øje med ECBs seneste økonomiske redegørelse også kaldt Economic Bulletin, samt data for arbejdsløsheden og endelige forbrugertillid i eurozonen.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag

  • Dow Jones: +0,61 pct.
  • S&P 500: +1,24 pct.
  • Nasdaq: +1,35 pct.

Asien – indeks torsdag kl. 06.30

  • Japan Nikkei: -0,17 pct.
  • Hongkong Hang Seng: +1,05 pct.
  • Kina CSI: +0,09 pct.