Analytiker om Nordeas udbyttepolitik: »Det ser en smule anstrengt ud«

Kapitalkrav og lave renter spænder ben for Nordeas hidtidige målsætning om løbende at hæve udbyttet, påpeger aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

Nordea har torsdag morgen fremlagt regnskab for første halvår 2019 – et regnskab, som ifølge topchef Casper von Koskull er »ikke tilfredsstillende«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Nordea har i forbindelse med det netop offentliggjorte halvårsregnskab meldt ud, at blandt andet udbyttepolitikken skal revurderes.

Ifølge aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank bunder udmeldingen i, at det kan blive vanskeligt for banken at leve op til den hidtidige målsætning om stigende udbytte i euro fra år til år.

»Nordea har ikke for vane at have direkte målsætninger på linje med resten af de nordiske storbanker i form af mål for egenkapitalforrentningen. Til gengæld har man haft en stærk udbyttepolitik, hvor man har lovet løbende stigninger i udbyttet,« siger Mikkel Emil Jensen til Berlingske.

Men det løfte kan altså blive for svært at holde i et marked, hvor det også fremadrettet bliver udfordrende at tjene penge.

»Det ser en smule anstrengt ud, hvis man gerne både vil have flere penge på kistebunden og samtidig hæve gebyrerne,« siger Mikkel Emil Jensen.

Nordea har oplyst, at revurderingen af de finansielle mål, herunder kapital- og udbyttepolitik, vil blive præsenteret sammen med resultatet for tredje kvartal 2019. Som årsag henviser Nordea-topchef Casper von Koskull til, at de finansielle markedsforhold har ændret sig med en forventning om lavere renter i en længere periode. Og at man stadig venter på at få klarhed over de nye kapitalkrav.

Mikkel Emil Jensen forklarer, at Den Europæiske Centralbank (ECB) i øjeblikket er i gang med at formulere nye kapitalkrav til Nordea, efter at man har flyttet hovedsædet fra Sverige til Finland.

»Krøllen på halen er, at vi ikke kender de nye kapitalkrav, som kan have en potentiel stor effekt på udbyttepolitikken. Hvis de er hårdere, bliver det selvfølgelig endnu sværere for Nordea at levere stigende udbytte. Hvis kravene er mere lempelige, giver det noget luft,« siger han og tilføjer, at der dog ikke er de store forventninger til, at kravene fra ECB vil afvige væsentligt fra det niveau, vi har i dag.

Regnskab med pil ned

Overordnet kalder Mikkel Emil Jensen Nordeas resultat for årets første halvår for skuffende.

»Regnskabet er med pil ned. Nordea har ikke haft faktuelle mål for, hvor man præcis gerne vil ligge henne på egenkapitalforrentningen. Men der er ingen tvivl om, at niveauet ikke er tilfredsstillende, hvilket CEO Casper von Koskull også giver udtryk for,« siger aktieanalytikeren.

Ifølge regnskabet er egenkapitalforrentningen dykket fra 14,3 procent for et år siden til 9,1 pct.

»Der skal nogle initiativer til for at sikre stigende egenkapitalforrentning i de kommende år. Banken er allerede i fuld gang. Man har risikojusteret og tilpasset forretningen med det her store transformationsprogram. Der er meget fokus på omkostninger også i form af afskedigelser af medarbejdere og automatisering gennem digitalisering, hvor man bruger software og robotter til de mere simple opgaver,« forklarer Mikkel Emil Jensen.

Han fremhæver desuden, at Nordea faktisk havde en fin volumenfremgang på udlånsdelen i første kvartal. Men at det tyder på, at Nordea har mistet en smule momentum.

»Hvis man både har pres på rentemarginalerne, og man ikke kan hæve volumenerne, så brænder lyset i begge ender. Og så er det rigtig svært at løfte indtjeningen på kerneforretningen. Men omkostningerne er på plads, og kapitalpositionen er stærk,« uddyber Mikkel Emil Jensen.