Amazon kaster sig over nyt marked: Skyder milliarder i Tesla-konkurrent

Investeringen er en del af selskabets strategi om at gøre leveringen af pakker til forbrugerne hurtigere og billigere.

Amazons stifter, Jeff Bezos, går nu i kødet på Elon Musk med en milliardinvestering i Tesla-konkurrent.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Skipper

Den amerikanske gigant Amazon, der efterhånden udgør et helt økosystem af en lang række varer, ydelser og services, kaster sig nu ind i et nyt marked.

Selskabet er en del af en investeringsrunde, der har skudt 700 mio. dollar - svarende til ca. 4,6 mia. kr. - i det amerikanske firma Rivian Automotive LLC, der vil producere elektriske pickup-trucks, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed er Amazon hovedinvestor i Rivian Automotive LLC, der er på vej til at konkurrere med frontløberen Tesla.

Investeringen er blot den seneste i rækken af store beløb, som Amazon har skudt i bilbranchen i forsøget på på sigt at kunne gøre leveringen af pakker til forbrugerne hurtigere og billigere.

I sidste uge kom det frem, at Amazon også er en del af investorerne bag en investering på 3,5 mia. kr. i iværkstætterselskabet Aurora Innovation, der producerer selvkørende biler, mens Mercedes sidste år udtalte, at Amazon er blevet den største køber af bilmærkets Sprinter kassevogn.

Amazon har også forsøgt at vinde forbrugerne, mens de kører bil, og netgiganten har blandt andet arbejdet med BMW, Ford og Toyota om at installere selskabets stemmestyrede hjælper, Alexa, i deres nye modeller, så bilisterne kan bede Alexa skifte musik eller løse andre opgaver for dem, mens de har hænderne på rattet.

R.J. Scaringe, som er Rivian's 35-årige stifter og adm. direkør, har intentioner om at lancere modellerne R1T og R1S på markedet i USA i slutningen af 2020 Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE.

Pickup-trucks på markedet i 2020

Amazons stifter, Jeff Bezos, skulle personligt selv have taget kontakt til Rivians stifter og adm. direktør R.J. Scaringe med henblik på at investere i Rivian, der ifølge Reuters er værdisat til mellem 19 og 26 mia. kr. og har 750 medarbejdere i USA og Storbritannien.

Bilproducenten har udviklet flere forskellige elektriske pickup-trucks, som endnu ikke er i produktion. Intentionen er at lancere modellerne R1T og R1S på markedet i USA i slutningen af 2020, hvorefter »andre geografiske områder« skal introduceres i 2021.

Bilerne R1S og R1T blev fremvist på en biludstilling i Los Angeles i november sidste år, hvor de vakte stor opsigt ved bl.a. at have en lang rækkevidde og batteritid, skriver Reuters.

Amazons investering kommer på et tidspunkt, hvor den markant større konkurrent, Tesla, kæmper med at stabilisere produktionen og levere overskud pga. problemerne med Model 3.

Elon Musk sagde i august til investorerne, at en elektrisk pickup er hans personlige favorit som næste produkt, Tesla skal kaste sig over. Det har dog lange udsigter, da han ligeledes har udtalt, at en produktion af pickups først vil ske efter Teslas Model Y, som virksomheden har planlagt at begynde at producere i 2020.

Amazon er med en markedsværdi på svimlende 5.234 mia. kr. verdens mest værdifulde selskab. Et selskab, der overalt hvor det bevæger sig, får detailhandlen, nethandlen og producenter til at ryste på hænderne. Alle er mere eller mindre frivilligt dybt afhængig af Amazon, der udover at være verdens største udstillingsvindue, har et omfattende loyalitetsprogram Prime, som lokker forbrugerne ind i et økosystem af ydelser, varer og streamingtjenester.